Csillagánizs: Formás fűszer

A csillagánizs olyan fűszer, amely egy örökzöld fáról származik, Kína délnyugati részén. A kínaiak évezredek óta használják kulináris fűszerként és gyógyszerként egyaránt. Hüvelye nyolc karú formás, és úgy gondolták, hogy ez „szerencsét” jelent.

A fűszert 1578-ban Sir Thomas Cavendish angol navigátor hozta be Európába. A csillagánizst a Fülöp-szigeteken keresztül hozta Európába, sok európaival elhitetve, hogy a Fülöp-szigetekről származik.

A fűszer Európában elsősorban desszertekre és likőrökre korlátozódott. A csillagánizs Oroszországban a 17. század óta, Németországban pedig 18. óta használatos.

Csillagánizs ízprofil

A csillagánizs ízét széles körben leírják, hogy ugyanazok az édesgyökér jegyek találhatók az édesköményben és az ánizsban, ahol a csillagánizs a három közül a legszúróbb. Fűszeres és édes ízei a főzés során fokozódnak, olyannyira, hogy keserű utóízt hagyhat, ha túl sokat használnak belőle.

Fontos megjegyezni, hogy a hüvelyek ízesebbek, mint a magok, ha egész, de a törött hüvelyek gyorsan elveszítik ízüket.

A csillagánizs egészségügyi előnyei

  • Gazdag sikiminsavban. A csillagánizs a sikkiminsav nevű vegyület fő forrása. Kvercetinnel kombinálva alkalmazva a sikikinsavról kiderült, hogy megerősíti az immunrendszert, és így jobban képes leküzdeni a vírusokat. A sikiminsavat Tamiflu néven forgalmazott Oseltamivir előállításához használják.
  • Véd a candidiasis ellen. Az anetol és a csillagánizs egyéb kivonatai hatékonyak a Candida Albicans, egyfajta gomba ellen. A kandidózis a candida albicans ellenőrizetlen növekedése, amely a bélflóra része, és a szájban és a torokban él. Sérült immunrendszerű embereknél szisztémás gombás fertőzéseket okozhat.
  • Antibakteriális szer. A csillagánizs hatékony a baktériumok, köztük az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok ellen. Gombaellenes tulajdonságaihoz hasonlóan az antibakteriális tulajdonságok nagyrészt annak anetoltartalmának köszönhetők. Az anetol megtalálható más fűszerekben is, például édesgyökérben és ánizsban.
  • Segíti az emésztést. A hagyományos kínai orvoslásban a csillagánizs egyik felhasználási módja az emésztési problémák kezelésére szolgál. A fűszert puffadás, puffadás és emésztési zavarok kezelésére lehet használni.
  • Antioxidáns.  A csillagánizs több polifenolos vegyületet tartalmaz, amelyek leküzdik a gyulladást. Vannak olyan flavonoidok is, mint a kaempferol és a kvercetin, valamint a különféle fenolos vegyületek, amelyek hatékony antioxidánsok.

Ha figyelembe vesszük a csillagánizs egészségügyi előnyeit, fontos megjegyezni a kínai csillagánizs (Illicium verum) és a japán csillagánizs (Illicium anisatum) közötti különbséget. A kettő összefügg, de a japán változat erősen mérgező.

A csillagánizs gyakori felhasználása

A csillagánizs az egyik fűszer, amely megtalálható az egész Ázsiában használt kínai ötfűszeres por keverékekben. Vietnamban ez a fő marhahús Pho, Thaiföldön pedig jeges teák ízesítésére használják. Európában a csillagánizst számos ánizs likőrben használják, mint például a sambuca és az anisette.

Hatásos kiegészítője a hagyományos sütéshez használt fűszereknek egész Európában és Észak-Amerikában. Fahéjjalszerecsendióval és szegfűszeggel kombinálható klasszikus pékárukhoz, például almás pitéhez és mézeskalácshoz.

Hol lehet rendelni csillagánizst?

Ha csillagánizst szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó