Cumari do Para chili paprika

Lehet, hogy a brazil Cumari do Para kis méretű – inkább borsónak mondható, mint paprikának –, de ez biztos, hogy csíp. Közepes erősségtől az extra erősségig terjedhet, Habanero szintű erőséggel (50 000-300 000 SHU). Mint a Habanero esetében, itt is bőséges az íz. Gyümölcsös – már-már trópusi – meglepetés várható ettől a kis sárga szépségtől. Ennek a chilinek a megtalálása azonban kihívást jelenthet. Brazílián kívül ritkán találkozni vele.

  • Scoville (SHU):  50 000 – 300 000
  • Származási hely:  Brazília
  • Capsicum fajok:  Chinense
  • Jalapeno referenciaskálán: akár 120-szor erősebb
  • Felhasználás:  kulináris
  • Méret:  2 cm, golyó alakú
  • Íz:  gyümölcsös, édes, trópusi

Mennyire erős a Cumari do Para?

A Cumari do Para erőssége széles skálán mozog, 50.000 és 300.000 SHU között. Lehet olyan enyhe, mint a lehető legcsípősebb cayenne paprika (50 000 SHU),  vagy olyan erős, mint egy átlagos Habanero (100 000 – 350 000 SHU). A Jalapeno referenciaponthoz képest akár 120-szor csípősebb is lehet.

Hogy néz ki és milyen az íze?

Ez a fajta chili kétségtelenül a legapróbb csípős paprikák közé tartozik. Általában kevesebb mint 2 cm hosszú, vékony golyószerű alakkal, amely kiemeli kis méretét. A Cumari do Para a zöldtől a sárga színűre érik, néha világos sárgás-fehér foltokkal. Az ilyen méretű chilit általában diszpaprikaként szokták használni, de nem ezt a fajtát. Erőssége miatt valóban használható az extrém csípös ételekben.

Ami az ízt illeti – ha valaki szereti a karibi chili trópusi gyümölcsösségét, akkor ez a chili is a kedvencek közé fog tartozni. Gyümölcsös éppen annyira mint egy Habanero vagy a Scotch Bonnet, egy kis trópusi édességgel.

Hogyan lehet felhasználni?

A Cumari do Para kis mérete korlátozza a felhasználási lehetőségeket. Legjobb frissen, csípős szószok és salsák alapjául, illetve a savanyításhoz is remek. A szárított és őrölt formában nagyon jól tudja helyettesíteni a már megszokott Cayenne paprikát. 

Hol lehet beszerezni?

A rossz hír, hogy ezt a chili fajtát nagyon nehéz beszerezni, még szaküzletekben sem lehet megtalálni. Ha Cumari do Para chili paprikát szeretnél, az egyetlen módja, ha magad termeszted vagy el kell látogatnod Braziliába. Nézz szét a Cégtárban, ahol számos vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó