Datil chili paprika útmutató: termesztés, főzés és felhasználás

Florida valóban a szélsőségek helye: szélsőséges napsütés, szélsőséges időjárás és extrém hőség. Így nem meglepő, hogy az állam a világ egyik legcsípősebb paprikáját rejti. A Datil chili paprika Florida egyik leghíresebb városából, St. Augustine-ból származik. Extra erős (100.000-300.000 SHU) , hasonlóan a Habanero-hoz vagy Scotch Bonnet-hez. Ez az egyik extrém chili, amely sok szempontból meglepő, beleértve azt is, hogy hogyan jutott el St. Augustine-ba, és hogyan talált otthonra. 

  • Scoville (SHU):  100.000 – 300.000
  • Származási hely:  Egyesült Államok
  • Capsicum fajok:  Chinense
  • Jalapeno referenciaskálán: 12-120-szor erősebb
  • Felhasználás:  kulináris
  • Méret:  Akár 8 cm hosszú, kúpos
  • Íz:  édes, gyümölcsös, trópusi

Mennyire csípős a Datil chili?

A 100 000 és 300 000 SHU közötti tartományban a Datil paprika nagyjából egyenrangú a hírhedtebb  a Habanero-val és a Scotch Bonnet-el. A Jalapeno referenciapontját tekintve a Datil chili a legenyhébb állapotában legalább 12-szer erősebb, de akár 120-szor is erősebb lehet. Ez jelentős csípősség!

Hogy néz ki és milyen ízű?

Úgy néz ki, mint a habanero vékonyabb, kissé hosszabb változata, ami logikus, mivel mindkettő a csípős paprika kínai fajtájából származik. Körülbelül 8 cm hosszúra nőnek, és sárgás-narancssárga vagy vörös árnyalatra érnek. Kinézetét és erejét tekintve is nagyon hasonlít az afrikai Fatalii paprikához.

Ízében olyan, mint a Habanero édesebb változata (ami már enyhén édeskés). Édességében inkább a Scotch Bonnethez hasonlít. A Scotch Bonnet egy kicsit földesebb, mint a lágyabb Datil chili.

Ez az egyik dolog, amitől ez a paprika olyan különleges. A Hatch chilihez hasonlóan a Datil chili paprika is jobban kötődik szülővárosához, mint a többi chili.

St. Augustine már több mint egy évszázada a Datil paprika fő beszállítója, és a növényeket kis tételekben termesztik a helyi családok. Természetesen találhat Datil vetőmagot és csípős szószokat az interneten ezektől a helyi eladóktól, de hogy meglássuk a paprika valódi szépségét, egy kis kulináris utazás szükséges St. Augustine-ba.

Hogyan került a Datil paprika St. Augustine-ba?

Ez egy kicsit rejtélyes, az biztos. A feltételezések szerint az 1800-as évek végén a spanyolországi Minorcáról származó munkások vitték be a Datil paprika magokat a városba. Hogy honnan szerezték be ezeket a magokat, nagy vita tárgyát képezi, mivel a Datil határozottan nem Spanyolországban vagy Florida középső részén honos.

Van egy másik elmélet is, amely szerint a Datil chili magok Kubából érkeztek nagyjából ugyanebben az időszakban, de a helytörténet hűen tartja a Menorcai eredettörténetet. Az első Menorcai telepesek családjai még mindig termesztenek Datil paprikát. Ráadásul minden évben van Datil paprika fesztivál.

Mit készítenek Datil chiliből?

Az ilyen erősségű chilit csípős szószokhoz, BBQ pácokhoz, chili porokhoz és fűszeres salsákhoz használják. Ráadásul egy egész kultúra öleli körül ezt a chilit, ami mindenféle helyi Szent Ágoston-féle étel alapanyagává teszi. A Datil chilit használják savanyúságok és mindenféle egyéb fűszer ízesítésére.

Hol lehet Datil chilit venni?

St. Augustine-on kívül az online vásárlás a legjobb választás. Ezt a chilit általában nem találja meg a helyi kertészetekben. De a Datil vetőmag valamint a Datil csípős szószok és egyéb palackozott vagy üveges termékek megtalálhatók online kereskedésekben. Ha Datil paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó