De Arbol chili paprika: erőssége, íze és felhasználása

A De Arbol chili talán nem olyan népszerű, mint közeli rokona cayenne bors, de ez a vékony chili sokoldalúságával meg fog lepni. Valójában ez az egyik kedvencünk a fűszerezéshez karcsú alakja, rövid hossza és erős, de ehető csípőssége miatt (15 000-30 000 SHU).

Ez a paprika nemcsak chiliporként vagy csípős szószokban nagyszerű, hanem elég vékony és apró ahhoz, hogy ételeket, olívaolajat és italokat egész szárított formában ízesítsen. A többi paprikával ellentétben ezek a chili paprikák szárítva is megőrzik gyönyörű vöröses árnyalatukat. Ez nagyszerű látványt ad egy üvegben vagy egy fűszeres koktél köreteként.

  • Scoville (SHU): 15 000 – 30 000
  • Jalapeno referenciapontnál: 2-15-ször erősebb
  • Capsicum faj: Annuum
  • Eredet: Mexikó
  • Használat: kulináris
  • Méret: 5-8 cm hosszú, ívelt
  • Aroma: Diós, füstös

Mennyire csípős a De Arbol paprika?

Ez a chili közepes erősségű, a Scoville-skálán 15 000 és 30 000 között mozog. 

Ez kétszer vagy akár tizenötször erősebb, mint a jalapeno paprika, de ez nem egészen a cayenne-i paprika ereje (30 000 – 50 000 SHU). Egy serrano chili körüli csípősséget fog érezni. Maga a csípősség kissé savas és gyorsan hat de ezt mérsékli meglepően jó íze.

Milyen az íze és hogyan néz ki?

Van egy csipetnyi diószerűség – majdnem füstös ízű – és egy enyhe füves felhang. Sokak számára ez a chili finomabb, mint a cayenne bors, és mivel az ereje is alacsonyabb, ezt a chilit sokkal többen, sokkal többféleképpen élvezhetik.

De Arbol név a csípős paprika friss és szárított formáját egyaránt magában foglalja. Szó szerint azt jelenti, hogy „a fa chili”. Ezek a csípős paprikák egy bokorról származnak, nem egy fáról, de maguk a paprika szárai teszik olyan találóvá a nevet. A szárak ágszerűen kemények.

A De Arbol chili zöldből élénkvörösre érik, és olyan formában van, mint egy mini cayenne paprika. Vékonyak és íveltek, de rövidek – csak 5-8 cm hosszúra nőnek. Ez egy olyan forma, amely más nevet is adott ennek a paprikának. Mexikóban madár csőr vagy patkány farkának chilinek is nevezik.

Szárítva megtartja piros színét?

Igen, sok más chilivel ellentétben, amelyek szárításkor sötétbarnára vagy feketére váltanak, a De Arbol chili vörös színű marad, az élénkvöröstől a sötét cseresznye árnyalatig. Ez nagyon népszerűvé teszi a szárított formát, mind kulináris, mind dekorációs célokra. 

Ez a szárított chili nagyon jól mutat, méretei miatt pedig kiválóan használható köretként. Ebben a formában gyakrabban találja meg, mint frissen.

Melyek a De Arbol felhasználási módjai?

A szárított paprikát általában chili ristra-ban és chili koszorúkban találja meg, és gyakran használják konyhai dekorációként.

De sok csodálatos kulináris felhasználás is létezik. Ez egy erős paprika, amely zúzott porként kiváló levesekhez és pácokhoz. Diós, füstös íze pedig fergeteges csípősséget kölcsönöz a salsáknak és a csípős szószoknak.

A Arbol chilit általában olívaolaj díszítéséhez és ízesítéséhez használják úgy, hogy az egész paprikákat közvetlenül az olajos üvegbe helyezik. Ugyanezt megteheti jeges teákkal, alkoholos italokhoz és más frissítőkhöz. A chili olyan vékony és apró, hogy egyedi fűszeres italt is készítenek vele, a margaritától a csípős limonádéig.

Hol lehet Arbol chili paprikát vásárolni?

Nehezebb megtalálni frissen, de szárított formában ez a chili könnyen megtalálható a nagyobb szupermarketekben és szakboltokban. Ha Arbol chili paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó