Édes-savanyú szósz: Kínai szósz az ízlelőbimbóknak

A ma ismert édes-savanyú szósz a 19. század végére és a 20. század elejére nyúlik vissza. Ez volt az a korszak, amikor a kínai ételek népszerűsége növekedni kezdett az Egyesült Államokban. Ahogy a kínai ételek iránti szeretet kezdett átterjedni más demográfiai jellemzőkre, a kínai szakácsok igyekeztek amerikanizálni ételeik ízprofilját nyugati alapanyagok felhasználásával.

Az édes-savanyú szósz klasszikus kínai változata cukorral vagy mézzel kombinált rizsecetből áll. Egyes változatokban fűszereket, például gyömbért és fokhagymát adnak hozzá. Egyes kínai édes-savanyú szószokat közvetlenül befolyásolja a nyugati változat.

Számos nyugati élelmiszerkultúra rendelkezik az édes-savanyú szószokhoz hasonló ízprofilokkal rendelkező szószokkal. Ezek a francia gastrique-tól az amerikai áfonyaszószig terjednek. A német burgonyasalátáról ismert, hogy elhagyja a majonézt, helyette sűrű édes-savanyú öntetet használ.

A kacsaszósz francia változata, amelyet olyan ételekben használnak, mint a duck a l’Orange, szintén hasonló édes és savanyú keveréket tartalmaz. Az édes és savanyú kombinálásának gyakorlata az európai konyhában az ókori Rómáig nyúlik vissza.

Az édes-savanyú szósz első változatai San Francisco és New York-i Chinatown éttermeiben jelentek meg.

Manapság a kínai éttermeken kívül is megtalálható édes-savanyú szósz. A gyorséttermi óriás, a McDonald’s már az 1980-as évek óta szerepel a mártásai között. Más gyorséttermi láncoktól is elérhető, mint például a Wendy’s és a Burger King.

Édes-savanyú szósz íz profil

Míg az édes-savanyú ízprofil az egész kínai konyhában megtalálható, a szósz használata ennek megtestesítésére amerikai. A hagyományos receptek egyik fő összetevője a ketchup, amely édességet és savasságot, valamint feltűnő vörös színt ad neki.

Egyéb hagyományos összetevők közé tartozik a konzerv ananász, amely egy másik összetevő, amelyet könnyű megtalálni az Egyesült Államokban. A rizsecet helyett a kínai-amerikai édes-savanyú szószt általában fehér ecettel készítik. A fehér ecet erőteljesebb savas ízt ad neki.

Egészségügyi előnyök

Az édes-savanyú szósz olyan tápanyagokkal látja el Önt, mint:

  • Vitaminok: Az édes-savanyú szósz összetevői kis mennyiségű fontos vitamint tartalmaznak, beleértve a B-vitaminokat, például a riboflavint és a niacint, valamint a C-vitamint.
  • Ásványi anyagok: Az édes-savanyú szósz kis mennyiségben tartalmaz olyan fontos ásványi anyagokat, mint a kalcium és a cink, amelyek egyaránt fontosak a mindennapi egészség szempontjából.

Az édes-savanyú szósz az étrendben kezelheti vagy megelőzheti:

  • Gyenge csontok: Az édes-savanyú szószban található ásványi anyagok fontosak az erős csontozat kialakításához.
  • Szívbetegség: Az édes-savanyú szószban lévő niacin segíthet csökkenteni a szívbetegség miatti halálozás kockázatát

Egészségügyi problémák

Az édes-savanyú szószban nagyon magas lehet a cukortartalom, ami növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Édes-savanyú szósz felhasználása

Nyugaton az édes-savanyú mártást rántott húsra öntik, vagy mártogatós szószként szolgálják fel az asztalnál. A kínai-amerikai éttermek mártásként használják rántott csirkéhez, sertéshúshoz vagy garnélarákhoz. Kínában édes-savanyú mártást használnak a rántott sertéshúshoz és a sertéshúshoz. Egyes regionális halreceptek népszerű összetevője.