Édesköménymag: Édesgyökér-szerű fűszer

Az édeskömény magja a petrezselyem családjába tartozó édeskömény növény gyümölcse. Íze hasonló az ánizs ízéhez, és ennek következtében a kettőt gyakran összekeverik egymással. Az édeskömény magjai ovális alakúak és barázdás. Száradásuk után sárgásbarna vagy sárgászöld színű.

Az édeskömény növény Dél-Európában őshonos, és neve a görög „maraton” kifejezésből származik. A maratoni csata ugyanis egy édeskömény mezőn zajlott. 

A rómaiak édesköményt termesztettek amelyet zöldségként fogyasztottak. Az édeskömény latin szó a Foeniculum, amely végül „édesköménnyé” vált. Plinius római szerző annyira tisztelte a gyógynövényt, hogy 22 különböző állapotra felvette az orvosságaiba.

Puritánok hozták az Egyesült Államokba, akik az éhség elhárításának eszközeként rágták a magokat. 

Édesköménymag ízprofil

Az édesköménymag íze melegnek és édesnek nevezhető. Hasonlít az ánizshoz, mivel mindkettő édesgyökérre emlékeztet. Az ízek hasonlósága elsősorban azért van, mert mindkettő tartalmaz egy anetol nevű vegyületet. Az édeskömény magjai azonban édesebbek és kissé kevésbé csípősek az ánizsmagokhoz képest.

Az édesköménymag egészségügyi előnyei

Az édesköménymagok évszázadok óta szerepelnek a gyógyszerekben, beleértve a Plinius által használt gyógyszereket is. Például Indiában és Kínában kígyóbőr gyógyítására használták őket. Íme néhány újabban felfedezett előny:

  • A legújabb tanulmányok olyan antioxidáns vegyületeket fedeztek fel az édeskömény magvakban, amelyek védelmet nyújthatnak bizonyos típusú rákok ellen. A Journal of Medicinal Food folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy az édeskömény magvak gátolják a májrák sejtjeit, és növelik bizonyos antioxidáns enzimek aktivitását a májban.
  • Az édeskömény magjai tartalmazhatnak olyan vegyületeket is, amelyek javítják a keringést. A kutatók azt találták, hogy az édesköménymag segít az erek tágulásában. Akár 31 százalékkal csökkenthetik a szem nyomását, és így hasznosak lehetnek a glaukóma kezelésében.
  • Az édeskömény magvak szintén segíthetnek a csontritkulás megelőzésében. Egy tanulmány szerint a testtömeg-kilogrammonként 30 milligramm megakadályozta a csontok lebomlását, összehasonlítva egy kontrollcsoporthoz, amely nem kapott édesköménymagot.
  • A kutatások szerint a vastagbélgyulladást enyhíteni lehet az édeskömény más gyógynövényekkel, például Szent János szavával és a pitypanggal való bevitelével.

Az édesköménymag általános felhasználása

Az édesköménymagot hagyományosan sós és édes ételekben egyaránt használják, és összetörve vagy egészben is hozzáadhatók.

Az édesköménymag a kínai ötfűszeres fűszerkeverék egyik fő összetevője, és vitathatatlanul a legkönnyebben azonosítható összetevő ebben a fűszerkeverékben. Mivel a mediterrán térségben honos, különféle ételekhez tartozik, a pizza és tészta szószoktól kezdve az olasz kolbászig. Számos indiai curry-ben is használják, és kiváló kiegészítőnek tekintik a halakhoz is.

Indiában és Pakisztánban az édesköménymagokat gyakran megsütik és étkezés után szolgálják fel a lehelet frissítésére.

Hol lehet rendelni édesköménymagot?

Ha édesköménymagot szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó