Egres ültetése és termesztése

Az egres kicsi, gömbölyű, vékony héjú, szőlőre hasonlító gyümölcs – egészen más ízű. Az egres többféle színben kapható, a rózsaszíntől a zöldig és a fehérig, fajtától függően.

Több tucat fajta létezik, amelyek közül néhány egres alkalmas a növényről történő szedésre és fogyasztásra, míg más fajták főzésre vagy tartósításra alkalmasabbak. Ez a lombhullató évelő cserje akár 2 méter magas magasságot is elérhet, 3 méteres terjedéssel.

Egres ültetése

A kertészek tavasszal, az utolsó fagy elmúltával elültethetik csupaszgyökerű egres bokrokat. Nézze meg a helyi adatlapon a fagy dátumát a környéken). A bokor tavasszal kezd el leveleket hozni, és a kertészek számára jó stratégia, ha a levelek megjelenése előtt elültetik őket.

Ha egres bokrokat ültet konténerekbe, mindenképpen várjon tavaszig vagy nyárig, és ügyeljen arra, hogy ne termessze meleg időben. A legjobb, ha egy borús, hideg napot várunk, lehetőleg csapadékkal. Ezek a körülmények okozzák a legkevesebb stresszt a növényen, biztosítva, hogy az első vegetációs időszakban megtelepedjen a kertben.

Az egres ültetéséhez ásson egy lyukat, amely körülbelül kétszer akkora, mint a gyökérgolyó szélessége, és fele olyan mély. Hozzon létre egy halmot a lyuk alján, és egyenletesen terítse el a gyökereket az ültetési hely körül, hagyja, hogy lefolyjanak a domb oldalain.

Ültesse az egres szintjét a talajvonallal, és ügyeljen arra, hogy minden gyökerét befedje. Töltse ki a lyukat komposzttal és kiásott talajjal, és egy marék perlit hozzáadásával javítja a vízelvezetést.

Az ültetés után erősen simítsa le a talajt a bokor körül, hogy eltávolítsa a légzsákokat. Amikor befejezte az ültetést, vágja vissza a növényt a földre, hagyjon öt-hat lövést. Mélyen öntözze be a növényt, és adjon hozzá nagy mennyiségű foszfort tartalmazó folyékony műtrágyát.

Fontos, hogy a talaj nedves legyen a növekedés első évében. Ezt követően az éghajlati viszonyoktól függően heti egy vagy két alkalommal csökkentheti az öntözést.

Az egres gondozása

Az egres téli védelme érdekében talajtakarja a növény alját. Nagyon hideg éghajlaton a bokrot zsákvászonba öltöztetheti, hogy átteljen.

Az egres nagy mennyiségű vizet igényel, különösen a gyümölcsös időszakban. A bokor szabálytalan öntözése a betakarítás előtt a gyümölcs megrepedezését és szétválását okozhatja.

Amikor a növény elkezd termődni, célszerű hálót helyezni a fa tetejére, nehogy a madarak megegyék a bogyókat.

Beporzó egres

A kertészek megkönnyebbülten fellélegezhetnek, amikor megtudják, hogy az egres önbeporzó fa. Csak egy kell belőlük az udvaron, hogy minden évszakban gyümölcsöt teremjen.

Egres termesztése konténerekben

A kertészek egresfáikat konténerekbe ültethetik. Szüksége lesz egy 18” szélességű és ugyanolyan mélységű fazékra. Az egres gyökerei szívesebben nőnek ki, közvetlenül a talaj alatt, nem pedig mélyen a talajba.

Használjon szerves virágcserepet a talajhoz, és tartsa nedvesen. A kertészek univerzális szemcsés műtrágyával etethetik egresbokorukat. Terítse ki a műtrágyát a bokor tövében, körülbelül 70 cm-re a növény alapjától.

Ez a trágyázási stratégia arra kényszeríti a bokrot, hogy a gyökereit kiterjessze a talaj táplálékára. Az egresfák előnyben részesítik a magas káliumtartalmú műtrágyát. Ha konténerben termeszt, minden évben jelentenie kell a növényt egy nagyobb konténerben, hogy alkalmazkodjon a gyökérnövekedéshez.

Egres metszése

A kertészeknek az első két évben meg kell metszniük az egrest, hogy formálják a növényt. Válasszon olyan metszésmódot, amely nyitott vázaszerű megjelenést kölcsönöz a bokornak. Ez a formázás lehetővé teszi, hogy a fény és a levegő az egresbokor minden részére elérje, javítva a termőképességét.

A növekedés első évében a kertésznek három-öt fő szárat kell választania a vezető vesszőtől távol. Válasszon olyan tárgyakat, amelyek ellentétes irányban növekednek. Vágja vissza mindegyik szárat félig a gyökerekhez, és távolítsa el a kisebb ágakat.

Az egres szárának metszésekor a vágást egy kifelé néző rügy felett végezze. Az új ágak feléd nőnek ki, nem a növény belseje felé. Ismételje meg a folyamatot a második évben, válasszon ki öt szárat, és nyissa ki őket a korábban említett módon.

A harmadik nyár végére az egresbokornak kilenc vagy több új szára van. Ezek a vesszők az egres bokor fő termő és virágzó ágaivá válnak. A harmadik év után metssze le a fő szárak egynegyedét, és távolítsa el a befelé irányuló növekedést a bokorból.

Nyáron a kertésznek új oldalhajtásokat kell metszenie, minden ágon öt levelet hagyva. A negyedik évben a kertésznek el kell távolítania az összes szárat, amelyet a növekedés első évében termesztett.

Tartson meg három-öt új szárat, és válassza ki a legerősebbnek látszóakat a bokoron. Vágja le a régi fát minden évszakban, előre haladva. A kertészek számára fontos megjegyezni, hogy az egresfa új fán terem, nem régi fán. Ezért a metszés segít fenntartani a növény termőképességét.

Egres szaporítása

A kertészek az egrest keményfa dugványokkal vagy hegyes rétegezéssel szaporíthatják. Kezdésként válasszon egy alacsonyan lógó új hajtást, amely legalább három bimbóval rendelkezik. Húzza le a föld felé, és egy karó és kerti zsineg segítségével kösse a helyére.

Fedje be a hajtást talajjal a hegy tetején, és az új hajtás körülbelül egy év múlva gyökerezik. A gyökeresedés után levághatja az új növényt az anyáról, és folytathatja a szokásos egres gondozását.

Ha keményfa vágást tervez, akkor azt ősszel hajtsa végre, és a tálcába ültetés előtt távolítsa el az összes levelet, kivéve a tetejét. Töltsük meg a tálcát szerves virágcserepes keverékkel, és tartsuk nedvesen a talajt, amíg a növény meg nem gyökerezik.

Gyökerezés után ültesse az egrest egy kis edénybe két hónapig, mielőtt kiülteti a kertbe.

Az egrest sújtó kártevők és betegségek

Az egres fa ellenáll a kártevőknek és a betegségeknek, de a kertésznek a vegetációs időszakban ellenőriznie kell, hogy elkerülje a kártevők fertőzését és a betegséggel való fertőzést.

Az egresnek jellemzően a hernyókkal van problémája. Az egres gyümölcsféreg és a ribizliféreg gyakori probléma az importált fajtákban. Ha lyukakat észlel ezeken az unalmas rovarokon, vágja le a szárat közvetlenül a lyuk alatt, és dobja ki a szemétbe a törmeléket, ne a komposztkupacot.

Ha észreveszi, hogy a levelek felpöndörödnek, az a levéltetű fertőzés jele. Ezeket a kis fekete poloskákat a levelek alján vagy a növény szárán találja. Kiszívják a levet a növény húsos részéből, így táplálkozási helyükön sárga foltok jelennek meg.

Ha kártevők támadják az egresedet, távol tarthatod őket, ha hígított neemolajjal permetezed le a fát. A poloskák nem bírják az olaj ízét, és elmenekülnek a bokorból.

Az egres növényeknél a hólyagos rozsda okozta problémák is megjelenhetnek. Ez a betegség hihetetlenül káros a fehér fenyőkre.