Magaságyások: Teljes útmutató kezdőknek

Saját zöldség termesztésére gondol? A magaságyás számos előnnyel jár, például jobb vízvisszatartás és elvezetés, nagyobb termőhely és jobb talajhőmérsékletet jelenthet. A magaságyás nagyon produktív és gazdaságos módszer a zöldségek-gyümölcsök termesztésére a kertben. Számos előnye van annak, ha az emelt ágyást választja a földi ágyással szemben.

Például egy magaságyás nagyjából bárhova elhelyezhető, ahol legalább hat órát éri a napfény, így nyugodtan mondhatjuk, hogy bárhol kertészkedhet.

Ezenkívül kihasználhatja a kis terek előnyeit, ha a növényeket közelebb helyezi egymáshoz.

Mielőtt azonban megkezdené a saját emelt ágyás készítését, néhány fontos szempontot érdemes figyelembe venni. Olvassa el, hogy megismerje az ágyások elhelyezkedését és felépítését, milyen növényeket válasszon, mikor kezdje el az ültetést, és hogyan öntözze és gondozza kertjét.

A magaságyások előnyei

A magaságyásoknak számos előnye van a hagyományos kerti ágyakkal szemben:

 • Jobb vízelvezetés: A magaságyásokban lévő termőföld magasabbra van emelve, így a víz könnyebben elvezethető, ami megelőzi a gyökerek pangó víz miatti rothadását.
 • Könnyebb művelhetőség: A magaságyásokban dolgozni könnyebb, mivel kevésbé kell hajolgatni és guggolni, ami csökkenti a hátfájást és más testi fáradtságot.
 • Gyorsabb felmelegedés: A magaságyások hamarabb felmelegednek a tavaszi napsütésben, ami elősegíti a korai ültetést és a növények gyorsabb növekedését.
 • Kontrollált talaj: A magaságyásokban könnyebb ellenőrizni és javítani a talaj minőségét, illetve tápanyagtartalmát, ami ideális körülményeket teremt a növények számára.
 • Kisebb gyomprobléma: A magaságyásokban kevesebb gyom nő, mivel a magasra emelt termőföldben kevesebb gyommag található.

A magaságyás alapanyagainak kiválasztása

A magaságyások építéséhez szükséges alapanyagok kiválasztásakor fontos figyelembe venni a következő tényezőket:

 • Tartósság: Válasszon olyan alapanyagokat, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak és a talaj nedvességének. Például a kezelt faanyagok, a műanyag vagy a fém jó választás lehet.
 • Méret: Gondolja át, mekkora területet szeretne magaságyással beborítani, és válasszon olyan alapanyagokat, amelyek elegendő teret biztosítanak a növények számára. Általános méretű magaságyások esetén 120×120 cm vagy 120×240 cm méret ajánlott.

A magaságyás építése

Amikor elkészült a tervezéssel és az alapanyagok beszerzésével, itt az ideje nekilátni a magaságyás építésének. Kövesse a következő lépéseket:

 • Válasszon egy megfelelő helyet: Válasszon egy olyan helyet a kertben, ahol a növények elegendő napfényhez jutnak (legalább 6-8 óra naponta). Ügyeljen arra is, hogy a terület sík legyen és jól vízelvezető.
 • Összeszerelés: Szerelje össze a magaságyás keretét az alapanyagokból, ügyelve arra, hogy stabil és tartós legyen. A keretet rögzítheti talajba vert tüskékkel vagy sarkos rögzítőelemekkel is.
 • Talaj előkészítése: Távolítsa el a gyomokat és a növényi maradványokat a magaságyás alatti területről. Ha szükséges, távolítsa el a talaj felső rétegét, hogy megakadályozza a gyomok visszanövését.
 • Talajfeltöltés: Töltsön fel termőföldet a magaságyásba, ügyelve arra, hogy jó minőségű, tápanyagban gazdag talajt használjon. A talajt rétegezheti, például kezdheti a zöldhulladék rétegével, majd folytathatja a komposzt rétegével és végül a termőföld rétegével.
 • Vízelvezetés: Ügyeljen arra, hogy a magaságyás alján legyen elegendő vízelvezető réteg, például kavics, apró kő vagy tört tégladarabok.

Mi a legjobb hely a magaságyások számára?

 • Ha azt szeretné, hogy növényei a magaságyásban gyarapodjanak, nagyon fontos megjegyezni, hogy minden nap legalább hat órányi teli napsütést kell kapniuk.
 • Minden növény szereti a napot, ezért fontolja meg az ágyás elhelyezését a kert legnaposabb részén.
 • A nedves talaj a legrosszabb ellenség, ezért kerülje az ágyás elhelyezését nedves és sötét területeken.
 • A vegetációs időszakban a kertet rendszeresen öntözni kell, ezért ügyeljen arra, hogy rendelkezzen megfelelő öntözésről.

Ha már megtalálta az ideális helyet a magaságyásának, itt az ideje, hogy megismerje a legfontosabb összetevőt – a jó talajt.

Mint fentebb említettük, a magaságyásnak számos előnye van, többek között az a tény, hogy lehetővé teszi a talaj keverékének kiválasztását, amely táplálóbb, mint az kerti / udvari eredeti talaja. A növényeknek sok tápanyagra és vízre van szükségük, ezért a legjobb, ha laza, szerves anyagokban és tápanyagokban gazdag talajtípust választanak. Ezzel biztosítja, hogy növényeinek gyökerei tartós növekedését.

A gyomok és a fű eltávolítása a magaságyás készítése előtt egy másik fontos dolog. Ez könnyen megoldható lapáttal vagy kerti villával. A jobb nedvességmegtartás és hatékony vízelvezetés érdekében lazítson kb. 20-30 cm-t a talajon. Ez azt jelenti, hogy ha az emelt ágyás csak 15 cm magas, akkor annak tényleges mélysége 40-60 cm lesz, így a növényeinek rengeteg helye lesz a növekedésre.

Milyen magas legyen egy magaságyás?

Nagyszerű dolog a magaságyásoknál az a tény, hogy kiváló vízelvezetést biztosítanak az ágyásban lévő talaj számára.

 • A magaságyásoknál a leggyakoribb magasság 40 cm körül van. Ez a magasság ideális és elegendő vízelvezetést biztosít a legtöbb növény számára.
 • De a legtöbb kertészeti szakember szerint a növényeinek legalább 70 cm talajmélységet kell adni.

Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb zöldségek mélységigényét:

Mint már tudják, a magaságyás a talajszint felett van, és meglehetősen vízelvezetettek, mivel így a talaj tavasszal korábban felmelegedhet.

Ennek eredményeként a vegetációs időszak hosszabb lesz, és hamarabb elvégezheti a palánták kiültetését. Az átültetett palánták és a fiatal csemeték védelme érdekében az erős szél és a késői fagyok ellen hideg keretet helyezhet el az ágyás tetejére.

Miután a növények erősebbek, egyszerűen felemelheti a keretet, és szükség esetén áthelyezheti egy másik ágyásba.

Egy másik fontos szempont, amelyet érdemes figyelembe venni a magaságyás ideális magasságának tervezésekor, az a hajolás mélysége.

Ha fiatal vagy, fitt és erős a hátad, akkor térdre hajolva vagy lehajolva, hogy a kerted felé hajolj, nem lesz gond. De, ha mozgásproblémái vannak, és el akarja kerülni a hátfájást, választhat egy magasabb emelt ágyást is.

Azok a kertészek, akik életkoruk miatt korlátozottak, vagy kerekesszékben ülnek, gyakran emelt ültetvényeket választanak. Ezeknek a tartályoknak ugyanolyan mélységigénye van, mint a magas ágyásoknak. Győződjön meg arról, hogy növényeinek elegendő talajt, műtrágyát, komposztot és talajtakarót biztosít.

A magasabb emelt ágyások automatikusan nagyobb talajt is tárolnak. Következésképpen az öntözött talaj sokkal nehezebb és nagyobb nyomást gyakorol. Ennek következtében az ágyása kidudorodhat és meggörbülhet.

Ha az ágyás hosszabb, mint 30 cm, és magasabb, mint 15 cm, akkor megakadályozhatja az oldalak meghajlását, ha kereszttámaszt szerel az ágyás szélére és közepére. 

magaságyás

Ültetés a magaságyásban

A magaságyásba történő ültetés hasonló a hagyományos kertészeti módszerekhez, azonban néhány specifikus tippet érdemes megfogadni:

 • Ültetési terv: Készítsen ültetési tervet, hogy biztosítsa a növények elegendő távolságot és napsütést kapnak.
 • Növénytársítás: Tervezze meg a növények elrendezését úgy, hogy figyelembe veszi a növénytársítások előnyeit. Egyes növények jótékony hatással lehetnek egymásra, míg mások távol kell tartani egymástól. Például a paradicsom és a bazsalikom jól kijönnek egymással, míg a hagymát és a babot nem szabad egymás mellé ültetni.
 • Vetési időpont: Ügyeljen a vetési időpontokra, mivel a magaságyások korábban felmelegednek, így a növényeket általában korábban is el lehet ültetni, mint a hagyományos kerti ágyakban.
 • Ültetési technikák: Használjon ültetőkanalat vagy -szerszámot, hogy biztosítsa a megfelelő mélységű ültetőgödröket és a megfelelő távolságokat a növények között. Ügyeljen arra, hogy a növények gyökerei jól elhelyezkedjenek a talajban, és megfelelően öntözze őket az ültetés után.
 • Fóliasátor: Ha szükséges, használjon fóliasátrat a magaságyás felett, hogy megóvja a fiatal növényeket a fagyoktól és a túlzott napsütéstől.

Mi a tökéletes talajkeverék az ágyás számára?

Úgy gondolhatja, hogy a magaságyás egy szórakoztató, kontrollált kísérlet, amely lehetővé teszi, hogy tesztelje a különböző talajokat, és megnézze, mi működik a legjobban. Ha azonban növelni szeretné a siker esélyét, meg kell találnia a szerves anyagok tökéletes kombinációját, amelyek a hasznos mikrobákat és egyéb mikroorganizmusokat és tápanyagokat, például ásványi anyagokat és a nitrogént szívják magukba.

A legegyszerűbb módja, ha megvásárolja zsákokban a virágföldet/termőföldet/rózsaföldet és a komposztból készített talajkeverékkel megtölti a magaságyást.

De függetlenül attól, hogy mi a talajkeverék és a komposzt forrása, valószínűleg finomhangolnia kell. Például a „zöldek” alacsony nitrogénszintű talajban fejlődnek, míg pl. a paradicsom enyhén savas talajt igényel.

Ha komposztról van szó, legyen az trágya vagy bármilyen más, meg kell győződnie arról, hogy azonnal használható vagy hígítást igényel-e. Ha jó vízelvezetésre vágyik, amire a legtöbb gyökérzöldségnek szüksége van, akkor hozzá kell adnia olyan anyagokat is, mint perlit, vermikulit, habkő, tőzeg vagy akár a homok.

magaságyás előkészítés
chili paprika föld keverék – fotó: pxhere

A komposzt elkészítésének és a felhasználásának a legegyszerűbb módja az, ha ősszel elosztja az ágyásokon, és télen hagyja megfagyni. De mivel ez nem mindig lehetséges, és néha a helyszínen kell elkészíteni a komposztot, helyette szalmabálákat is használhat.

Ezek elfojtják a gyomokat, és kondicionálják az alatta lévő talajt is. A szalmabáláskertészkedés organikus és hatékony technika, ezért érdemes kipróbálni, különösen, ha biokertészettel szeretne foglalkozni.

Ahhoz, hogy az elérhető termés egészséges és ízletes legyen, erősen ajánlott organikus kerti talajban gondolkodni. Ennek szellőztetettnek és lazának kell lennie, gazdag ásványi anyagokban és tápanyagokban, amelyek nélkülözhetetlenek a bőséges hozamhoz és a növények folyamatos növekedéséhez.

Ha az ágyás feltöltésére készül, használja ki ezt a lehetőséget, hogy jó minőségű talajt kapjon.

Íme egy nagyszerű kerti talajkeverék recept:

 • 50% -os kiváló minőségű termőtalaj (zsákokban vásárolva megbízható márkától vagy regionális eredetű)
 • 30% -os kiváló minőségű házi / tanúsított komposzt
 • 20% szerves anyag (levelek, mineralizált talajkeverék, vermikompost, őrölt kéreg, gomba komposzt vagy tehén / baromfi trágya).
 • Kerülje: a lótrágyát (túl sok gyommagot tartalmaz), tőzegmoha (ez nem fenntartható erőforrás), mesterséges töltőanyagok használatát (akadályozza a vízelvezetést és túl gyorsan bomlik).

Ne felejtsd el a talajtakarót

A mulcs nagyszerű! Védi növényeit a kártevőktől, az eróziótól, a hőtől, és tápanyagokkal gazdagítja a talajt, mivel az idővel lassan lebomlik. A talajtakarás megakadályozza a víz elpárologtatását, így nem kell pótvizet adnia, nélküle pedig a magaságyások nagyobb valószínűséggel kiszáradnak.

A talajban vízálló kéreg alakulhat ki, amely megakadályozza a gyökerek hidratálását és a tápanyagok bejutását. Szerencsére ezek a problémák mind megoldhatók mulcs hozzáadásával.

talajtakaró magaságyáshoz
talajtakaró – mulcs – fotó: pixabay

A mulcs másik nagy előnye, hogy nagyon szép. Ideális esetben a talajtakaró rétegnek egy és két hüvelyk között kell lennie, és tartalmaznia kell aprított kérget, komposztált leveleket, búzaszalmát (amely egyre népszerűbb), arborista faforgácsot és nagyjából minden természetes anyagot.

Mit lehet ültetni egy magaságyásba?

A legjobb tanács, amelyet adhatunk, ha megtölti azokkal a növényekkel és zöldségekkel, amelyeket szeret enni.

 • Ha a nyers zöldségeket szereti, akkor ültessen el salátát, uborkát, retket, hagymát , sárgarépát és meggyparadicsomot.
 • Ha inkább főtt ételt fogyaszt, paprika, burgonya, gyógynövények , padlizsán, bab stb.
 • Miután kiválasztotta a kedvenc növényeit, megkönnyítheti a dolgokat, ha legalább egy kevésbé ismert zöldséget is tartalmaz. A termesztés és annak felfedezése szórakoztatóbbá teszi a magaságyásokat.

Nézze át a termesztési útmutatónkat, ahol részletes információkat talál az egyes gyümölcs- vagy zöldségfélék termesztéséről.

De ne felejtsük el az ilyen kertészkedés választásának fő okát, amely maximalizálja a termelékenységet. A legnagyobb kihívás a lehető legtöbb élelem termesztése anélkül, hogy a növényeket túl sokszor károsítanánk.

A növények nem gyarapodnak a túlzsúfolt ágyásban, mert folyamatosan versenyben vannak a tápanyagok és a víz érdekében, és a gyökereiknek nincs elegendő hely a növekedéshez. Tehát ne felejtse el kiszámítani a növények által elérendő magasságot, és ennek megfelelően tervezze meg a kertjét. Fontos figyelembe venni az egyes növények növekedési szokásait, akár másznak, bokrosak vagy kúsznak.

termesztés magaságyásban
tök termesztés magasított ágyásban – fotó: pixabay

Ezek a növekedési szokások kihatnak a szomszédaikra. Például nagyon jó salátát ültetni a sárgarépa mellé, mivel termesztési szokásaik kiegészítik egymást, de nem szabad salátát ültetni az uborka mellé.

A zöldségek nagy többsége közvetlenül az ágyásban lévő magból indulhat. Bizonyos esetekben azonban a legjobb lenne csíráztatni, mivel ez akár egy hónappal vagy még többel is lerövidítheti a növekedési ciklust.

Hidegebb, 100 napos vagy annál rövidebb vegetációs időszakban a paprikának és a paradicsomnak nincs elegendő ideje a fagy elött beérni, amikor előnevelés nélkül termesztjük őket.

Mikor kezdheti el az ültetését?

Van néhány fontos szempont, amelyet figyelembe kell vennie annak eldöntésekor, hogy mikor kezdje el a magaságyásokba való ültetést.

Először is meg kell tervezni, hogy milyen típusú növényeket ültet. Például a brokkolit és a salátát korábban el lehet ültetni, mert ellenáll a hűvös időjárásnak.

A paradicsom és a bazsalikom viszont csak 4 ° C-nál magasabb hőmérsékletet képes elviselni.

Az alábbi naptárból tájékozódhat a kedvenc zöldségfélék ültetésének legmegfelelőbb időpontjáról.

Ez a naptár nagyon hasznos, de figyelembe kell vennie a környék fagydátumát és talajhőmérsékletét is.

A hűvösebb hőmérsékletre érzékeny növényeket csak akkor szabad ültetni, ha már tudja, hogy a fagyveszély elmúlt (általában március és május között, attól függően, hogy hol lakik).

Egy másik kulcsfontosságú szempont, amelyet érdemes figyelembe venni, a talaj hőmérséklete.

 • A növények túlnyomó része a mérsékelt talajhőmérsékletet részesíti előnyben, amely 15 ° C és 21 ° C között van. De ez nem minden növényre vonatkozik.
 • A spenót és a borsó hűvösebb, 7 ° C körüli talajban boldogul
 • míg a dinnye és a padlizsán csak akkor csírázik, ha a talaj melegebb, mint 15 ° C.
 • A paprikát, a paradicsomot, a kukoricát és a tököt általában évszakonként csak egyszer ültetik
 • míg más növényeket, például borsót, babot, salátalevet, hagymát és gyökérnövényeket kétszer lehet ültetni és szüretelni.

Miután elültette a magokat, győződjön meg arról, hogy a területet a szokásosnál jobban öntözi, hogy több centiméteres nedvességet érjen el. A talajt bőkezűen kell öntözni, amíg a magok ki nem csíráznak, és az első valódi levelek meg nem jelennek a palántákon.

paprika termesztés magaságyásban
chili metélőhagyma termesztés ágyásban – fotó: pixabay

A magok általában szilárd bevonattal rendelkeznek, amely csak akkor képes megpuhulni, ha elegendő nedvesség van a talajban. Ez a folyamat néhány napot igénybe vesz, de ha a talaj kiszárad, a csírázás megszakadhat, és előfordulhat, hogy újra vetnie kell.

Annak biztosítása érdekében, hogy a talaj nedves maradjon a csírázási folyamat során, leterítheti azt egy kerti kendővel, amelyet a növények megalakulása után azonnal eltávolíthatunk.

A legjobb idő a fiatal palánták átültetésére a hűvös, nyugodt és szitáló időjárás. A palánták túl törékenyek ahhoz, hogy ellenálljanak a napnak, a szélnek és az extrém hőmérsékleteknek.

Ha az időjárás nem megfelelő, kerti anyagokkal védheti meg palántáit. A palántáknak néhány napra van szükségük, hogy új gyökereket hozzanak létre és teljes mértékben alkalmazkodjanak az új környezethez, ezért ügyeljen arra, hogy megvédje őket a széltől és a naptól, illetve rengeteg vizet adjon számukra legalább két hétig.

Hogyan öntözzük meg az ágyásokat?

Hogy mikor van a talaj öntözésének ideje? A legjobb mód annak megérintése. Ha a talaj enyhén nedves, mint a ruhák, amelyek frissen vannak kivéve a mosógépből, akkor minden rendben van.

A legtöbb növény enyhén nedves talajban virágzik, és ha a talaj túl nedves vagy túl száraz, elsorvadhat, ezért nagyon fontos megtalálni a megfelelő egyensúlyt.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy az ágyásokat mindig reggel öntözzék meg . Ez biztosítja, hogy napközben ki ne száradjon. Ha este öntöz, a hűvös hőmérséklet megakadályozhatja a víz elpárologtatását, és fennáll annak a veszélye, hogy elfojtja a növényeket.

Eső is kérdés lehet. Túl kevés esőt lehet kézi öntözéssel megoldani, de hogyan lehet túl sok esőt megakadályozni? Először is, esőmérővel mérheti az eső mennyiségét. Túl sok eső után fontos, hogy gondosan figyelje a növényeket, levegőztesse a talajt, ha lehetséges, és távolítsa el a gyomokat és a csigákat, amelyek nagy valószínűséggel nedves időben jelennek meg.

A különböző típusú talajok különbözőképpen fogják tartani a vizet. Például a homokos talaj gyorsabban engedi át a vizet, mint az agyagos talaj. A cikk első részében leírtakhoz hasonló jó minőségű talajnak meg kell tartania a nedvességet, ugyanakkor jó a vízelvezetése is.

Szokás szerint a legfontosabb a megfelelő egyensúly megtalálása. A növények gyökereiket az oxigén felszívására használják, így ha a talaj sokáig nedves, megfulladhatnak. Ennek elkerülése érdekében komposztot adhat a talajhoz. A komposzt szivacsként fog viselkedni, és több vizet fog tárolni, miközben egy részét átengedi. A komposztnak az ágyáshoz való hozzáadásának fő előnye, hogy képes szellőztetni a talajt és jól elvezeti a vizet.

saláta magaságyásban
saláta magasított ágyásban – fotó: pixabay

Ha kint nagyon meleg van, észreveheti, hogy a növények hajlamosak a nap folyamán hervadni. Ez nem okoz nagy bajt, és nem feltétlenül jelenti azt, hogy a talaj túl száraz.

Ez egyszerűen a növény jele lehet a nedvességvesztés elkerülésére. Ha kétségei vannak, mindig ellenőrizze a talajt az ujjával. Ha megállapítja, hogy a talaj valóban túl száraz, van néhány lehetősége.

Vízpálcával gyorsan és egyszerűen juttathatja a vizet oda, ahol arra szükség van. Vagy, ha túl elfoglalt vagy ahhoz, hogy ezt rendszeresen elvégezd, vagy nyaralni indulsz, befektethetsz egy automatizált öntözőrendszerbe vagy áztatótömlőbe.

A csepegtető öntözőrendszerek rendkívül hatékonyak, mivel lassan osztják el a vizet. A legjobb eredmény elérése érdekében ügyeljen arra, hogy ne engedje teljesen kiszáradni a talajt. Ha a törékeny gyökerek elhervadnak, a növény gyümölcsének termelése helyett minden energiáját más gyökerek termesztésére irányítja. Ezenkívül a víz által stresszelt növények rossz ízűek lesznek.

Mire figyeljünk a magaságyásoknál?

A gyomok távol tartása érdekében intenzíven kell ültetnie. Kora tavasszal előfordulhat, hogy folyamatosan ki kell szednie a gyomokat, de nyár közepéig, amikor a termés növekedni kezd, már nem kell aggódnia emiatt.

A gyomnövény észlelésekor a legjobb dolog a lehető leggyorsabb eltávolítás. Ez megakadályozza, hogy ellopják az összes tápanyagot, nedvességet és gyökérteret.

Érdemes megemlíteni, hogy a magaságyásokban a talaj hosszabb ideig tartja a nedvességet, mint a szokásos magaságyásban. Az ágyás oldalai megtartják a nedvességet, a növények pedig elárnyékolják a talajt, így a víz párolgása csökken.

Amint a növények megnőttek, nem kell olyan gyakran öntöznie őket, hacsak nem kivételesen meleg és száraz az időjárás.

Ha a növényeinek érése három vagy négy hónapig tart, érdemes megismételni a folyamatot. Ha egy adag vízoldható műtrágyát havonta alkalmazunk, ez elősegíti a növények növekedését, különösen, ha tengeri moszatból, huminsavból és halemulzióból állnak.

Ezek a tápanyagok nagyszerűek a növények számára, mivel gyorsan felszívódnak és jó állapotban tartják őket, ha az időjárás nem ideális. Ez hatékony módszer a betegségek megelőzésére és a kártevők távol tartására.

Az elhalt gyümölcsöt és lombot el kell távolítani, és ugyanezt az eljárást kell alkalmazni a beteg és sérült növényekre is. Győződjön meg arról, hogy minden problémát gyorsan kezel, főleg ha a kártevőkről van szó.

Amint a zöldségek fogyasztásra késznek tűnnek, elkezdheti a szüretelést. Javasoljuk, hogy a gyümölcsök és zöldségek szüretelését még érésük csúcsa előtt végezzék el, mert ekkor a legtáplálóbbak és ízletesebbek.

Magaságyások gondozása

A magaságyások gondozása hasonló a hagyományos kerti ágyak gondozásához, azonban néhány specifikus figyelmet igénylő területet érdemes kiemelni:

 • Öntözés: Mivel a magaságyások jobb vízelvezetést biztosítanak, gyakrabban lehet szükség öntözésre, különösen a száraz időszakokban. Ügyeljen arra, hogy a talaj mindig kissé nedves legyen, de ne legyen túlzottan vizes.
 • Tápanyag-utánpótlás: A magaságyásokban lévő termőföld gyorsabban kimerülhet, mint a hagyományos ágyakban, ezért rendszeres tápanyag-utánpótlásra lehet szükség. Használjon komposztot, trágyát vagy más organikus anyagokat a tápanyagok pótlására.
 • Gyomirtás: Bár a magaságyásokban kevesebb gyom nő, azért időnként szükség lehet gyomirtásra. Gyomirtáskor ügyeljen arra, hogy ne károsítsa a kívánt növények gyökereit, és lehetőleg kézzel, vagy kézi gyomirtó szerszámmal távolítsa el a gyomokat.
 • Növényvédelem: A magaságyásokban a növények valamivel védtettebbek lehetnek a talajlakó kártevőktől, mint például a csigáktól. Ennek ellenére figyeljen oda a kártevők jelenlétére, és alkalmazzon megfelelő növényvédelmi intézkedéseket, ha szükséges. Igyekezzen természetes, környezetbarát módszereket alkalmazni, mint például a ragadozó rovarok bevetése, vagy a kémiai növényvédő szerek helyett a biológiai növényvédő szerek használata.
 • Téli védelem: A magaságyásokban növekvő növények védelmére a téli hónapokban gondoskodjon megfelelő takarással, például szalmával, falevéllel, vagy kerti komposzttal. A magaságyás oldalait is érdemes szigetelni, pl. szalmabálákkal vagy vastag fóliával, hogy csökkentse a fagy okozta károkat.

Tippek és ajánlások

 • Kísérletezzen: Ne féljen kísérletezni különféle növényekkel és elrendezésekkel a magaságyásokban. Így megtalálhatja a saját kertjéhez és ízléséhez leginkább megfelelő megoldásokat.
 • Váltott vetés: Alkalmazzon váltott vetést a magaságyásokban, hogy megőrizze a talaj tápanyagtartalmát, és csökkentse a betegségek és kártevők kialakulásának esélyét.
 • Komposztálás: A saját kertjében keletkező zöldhulladékot használja fel komposztként, így nemcsak gazdaságosabbá, de környezetbarátabbá is teszi a magaságyások gondozását.
 • Közösség: Csatlakozzon helyi kertészeti közösségekhez, csoportokhoz, vagy online fórumokhoz, hogy tanácsokat és ötleteket cserélhessen más hobbi kertészekkel, és bővítse kertészeti ismereteit és tapasztalatait.

Összefoglalás

A magaságyások kiváló megoldást kínálnak a hobbi kertészek számára, akik ki szeretnék próbálni ezt a hatékony és környezetbarát módszert. A magaságyások előnyei, mint a jobb vízelvezetés, könnyebb művelhetőség és a talaj minőségének kontrollálása, elősegítik a növények egészséges fejlődését és a sikeres termesztést.

Ebben az útmutatóban bemutatott lépések, tippek és ajánlások segítségével a kezdő hobbi kertészek is könnyedén belevághatnak a magaságyások építésébe, ültetésébe és gondozásába. Ne feledje, hogy a legfontosabb a kísérletezés és a tanulás, amelynek során folyamatosan fejlesztheti kertészeti ismereteit és képességeit.

Mindenképpen ossza meg tapasztalatait és eredményeit, hiszen ezáltal mások is tanulhatnak az Ön sikereiből és kihívásokból, és közösen növelhetik a hobbi kertészet népszerűségét és sikerességét.

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg? Iratkozz fel értesítőnkre!

Ajánló

Videó