Érdemes a paprikát metszeni

A „metszés” alatt a kertészek a növények oldalhajtásainak eltávolítását értik. A törzs és az ág között további hajtás képződik.  Sok chilitermesztő felteszi magának a kérdést, hogy van-e értelme a chili növények visszavágásának és metszésének a jobb hozam érdekében. Végül is ez lédús és buja betakarításhoz vezet más növények, például a paradicsom és a padlizsán esetében. A chili és a paradicsom szintén Amerikából származik, és több ezer évvel ezelőtt a maják termesztették őket, ezért a mérlegelés nem abszurd.

A paprika növények metszése egyszerű. Ez magában foglalja a növények egy részének levágását, hogy javítsa általános alakjukat és termelékenységüket.

Ebben a cikkeben bemutatjuk, miért metsszük meg növényeinket, mikor metsszünk, milyen eszközöket használjunk, és a paprika mely részei váljanak le. Lássunk neki!

Ha a paradicsomnál hasznos, a paprikánál miért ne?

A paradicsomot érdemes metszeni vagy kicsípni. A chili paprikánál azonban mellőzhető a metszés. A chili paprika növények növekedési szokása meglehetősen bokros. Minél nagyobb a bokor, annál több chili nőhet rajta. A faparadicsom folyamatosan új oldalhajtásokat képez, amelyek csökkentik a termést.

Az oldalhajtások sok erőt vesznek el a paradicsom növény törzséből. A paradicsom gyümölcséből a fruktóz elágazik. Ezért a hajtások korán kitörnek a napsütéses napokon. Ez lehetővé teszi a sérülés gyorsabb kiszáradását, mint nedves napokon. A zárt sebeknél kisebb a gombásodás veszélye is.

A paradicsommal ellentétben a chili paprikában kevesebb a cukor és a lé. A chili világosabb, és nem tartalmaz annyi vizet a húsában. A paradicsom növényeknek több energiát kell fordítania egy paradicsomba, amely szintén főként vízből áll.

A hozam

A metszéssel a növények arra kényszerülnek, hogy az erőt a gyümölcseikbe koncentrálják. A chili esetében szinte minden termelő egyetért abban, hogy erre nincs szükség. Talán még a lehetséges hozamot is csökkenti.

Mivel az édes paprika íze jobb, és több húst kell lédússá tenni, a kihajtott növény hozzájárulhat a jobb hozamhoz. A legjobb, ha kipróbálja maga több paprikanövényen. Kísérletben előfordulhat, hogy egyes paprikák nem használhatók. Másoknál csak a nagyobb oldalhajtásokat távolítsuk el, és harmadik lehetőségként a következetes metszést.

Miért metsszük meg a paprikát?

A paprika palánták metszése egy egyszerű módszer a növények átalakítására. Bizonyos ágak eltávolításával lehetővé teszi a növény számára, hogy növekedését és energiáját máshová összpontosítsa.

A paprika palántákat amelyeket meg metszett, gyorsan helyreállnak. Fontos azonban, hogy csak akkor metsszünk, ha szükséges vagy hasznos. Nem szeretne túl sok levelet elvinni a növénytől. Ez lassabb növekedéshez vezethet a fotoszintézis hiánya miatt.

Az is káros lehet, ha nem megfelelő időben metszi meg. Kezdjük tehát ezzel: Pontosan mikor van a legjobb idő a paprika növények metszésére?

Metszés

A chili növények termését metszéssel aligha lehet növelni. A paprika metszés általában csak teleléshez javasolt. A chili termését azonban növelni kell a királyvirág levágásával.

Az első virágot, amely a legfelső elágazásban képződik, királyvirágnak nevezik. Gyakran eltér a későbbi chili virágoktól. Kisebb és gyorsan elsorvad. Ha ezt a virágot eltávolítjuk, a chili általában bokrosabb lesz, és megpróbál több virágot és gyümölcsöt teremni.

Meg kell metszenem a paprika palántát?

A vegetációs időszakban négy különböző forgatókönyv létezik, amikor a metszés előnyös lehet a paprikanövények számára. Ügyeljen arra, hogy alaposan fontolja meg, hogy egyáltalán szükséges-e a metszés a növényei számára.

Íme a fő növekedési szakaszok, amelyek során a metszés hasznos lehet a paprika számára.

4-6 héttel a csírázás után

A paprika metszését először röviddel a magok kihajtása után érdemes megfontolni. Miután 4-6 hétig beltéren, világítás mellett nőt, a növényeknek körülbelül 15-20 cm magasnak kell lenniük, néhány sor valódi levéllel. Az „igazi” levelek azok a levelek, amelyek a „mag” levelek kezdeti szakasza után hozott.

Ebben a szakaszban a növény kissé magasnak tűnhet. Ez nem ideális a legtöbb paprika növényfajtához, így a növény egy részét le tudjuk metszeni.

Ez hosszú távon ösztönözheti a tömzsibb és teljesebb növénynövekedést. Az erősebb, vastagabb szár és a bokrosabb forma gyakran jobb paprikahozamhoz és ellenállóbb növényhez vezet.

A korai szakaszú metszés a legelterjedtebb metszéstípus. Általában ez az egyetlen metszés, amelyet az otthoni kertészeknek el kell végezniük. Azonban van még két olyan időszak, amikor a metszés előnyös lehet.

Alsó metszés

Erősen arra bátorítjuk a termelőket, hogy metsszék meg a paprikanövényeiket. Az alsó metszés során egyszerűen levágja az alacsony ágakat a növényről.

A talaj olyan betegségeket és vírusokat tartalmazhat, amelyek végzetesek lehetnek a paprika számára. Az alsó metszéssel és az első ágak 6-8 cm-rel a talaj felett tartásával az eső és a szél nem fröcsköl fel annyi talajt a növény lombjára.

Az alsó metszést röviddel a növények szabadba költöztetése után lehet elvégezni tavasszal, és szükség szerint az egész szezonban.

2-3 héttel a fagy előtt

Nagyszerű volt a szüret, de most közeledik a tél. A paprika életciklusuk végéhez közelednek, és egyre közeledik a fagyveszély. A metszést ebben az időben meg lehet tenni, hogy az utolsó paprika gyorsabban érjen.

Ebben a szakaszban levághat minden olyan lombot, amely nem tartalmaz paprikát, így elegendő levél marad a fotoszintézis folytatásához. A felesleges szárak eltávolításával segíti a növény maradék energiáját a meglévő gyümölcsök érlelésére irányítani.

Az első fagy után (áttelelő növények)

Ha azt tervezi, hogy a paprikát a tél folyamán életben tartja (áttelelés), akkor a növény nagy részét le kell metszenie télre. Ez a valaha végrehajtott legdrámaibb metszés, mindössze néhány levél marad a növényen, hogy életben maradjon a hideg hónapokban.

Az áttelelés során a paprika több tucat szára és több száz levele helyett csak egy maréknyi lesz a fotoszintézis aktív fenntartása érdekében.

Hogyan kell metszeni a paprikát

A paprika metszésének ezt a módszerét a növények tetejére értjük. Korán, körülbelül 4-6 hetes korban történik. Ezek a lépések megmutatják, hol kell metszeni, és milyen módszert használunk a paprikánk metszésére.

1. Azonosítsa a növényi csomópontokat

A csomópontok olyanok, mint egy útkereszteződés a paprika szára mentén. Ezek fontos pontok, ahonnan új levelek és szárak nőhetnek. Ahogy a növény nagyobbra nő, a szárak egyre több csomót fejlesztenek ki, és útközben több levelet, virágot és szárat hoznak.

Fontos, hogy azonosítsa a növény csomópontjait a metszéshez, mert ezek alapján határozzuk meg, hogy pontosan hol vágjuk le a lombozatot.

2. Válassza ki az eltávolítandó szárakat

Amikor kiválasztja, hogy a paprika növényének mely részeit kell metszeni, azt kell elképzelni, hogyan fog újra növekedni a növény a metszés után. A fennmaradó csomópontok kritikus pontok lesznek az új növekedéshez.

Javasoljuk, hogy a fiatal paprikát közvetlenül a 3. vagy 4. csomó felett metssze le, alulról felfelé számolva. Ez lehetővé teszi, hogy több fény érje el az alacsonyabb csomópontokat, és alulról új növekedést indítson el.

Sok paprikafajta hajlamos magasra és szikárra nőni, különösen nem megfelelő megvilágítás mellett. A metszés segíthet abban is, hogy a növények kezelhető méretűek legyenek, amíg beltéren vannak.

3. Vágja éles ollóval közvetlenül a csomópontok felett

Miután kiválasztotta a növény melyik részét kell metszeni, ideje elvégezni a vágást. Győződjön meg róla, hogy egy éles ollót használ. Ne törje el vagy csípje össze a szárat az ujjaival! Ez károsíthatja a növényt, meghosszabbítva a gyógyulást.

Használjon ollót egy szép, tiszta vágáshoz, amely gyorsan gyógyul. Így a paprika felépülhet, és hamarabb elkezdhet új növekedési irányt felvenni.

Szedjem le a korai virágokat a növényekről?

Az egyik gyakori kérdés, amit az emberek feltesznek a paprika metszésével kapcsolatban: „ Le kell szednem a korai virágbimbókat? ” Erre a kérdésre nehéz választ adni, mert ez attól függ, hogy mikor kezdte el a növényeket ültetni, és milyen hosszú a tenyészidőszak.

Ha elég korán elkezdte és sok a napsütés, illetve bőségesen van még idő a növekedési szakaszra, akkor javasoljuk a korai virágrügyek metszését. A virágok metszése elhalasztja a paprika termését és teltebb lombozatot tesz lehetővé.

A virágok metszését ismét csak a tenyészidőszak elején szabad elvégezni (március). Az is előfordulhat, hogy a növényei azért virágoznak, mert kinőték jelenlegi cserepüket. Ha későn kezdi el a termesztést, vagy rövidebb a tenyészidőszaka, akkor érdemes lehet hagyni, hogy a paprika természetes módon virágozzon. A virágok végső soron a paprikák lesznek. Ha túl későn szedi le a paprika virágait a szezonban, akkor összességében kevesebb termése lesz.

Minden paprikát metszeni kell?

Nem! Bár a metszést javasoljuk, semmiképpen sem szükséges. A legtöbb növénynek nem okoz gondot az egészséges termés előállítása metszés nélkül. Ez egyszerűen egy módszer, amellyel növényeinket az ideális szüretelés érdekében alakítjuk.

Egyes termelők azt állítják, hogy a paprika metszése felesleges. Az is előfordul, hogy egyes fajtáknak jót tesz a metszés, mint másoknak.

Köszönet a fotókért: Pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó