Erős a paprika? A válasz: Attól függ

Egyesek számára meglepetés lehet, hogy a paprika, a konyhaszekrény egyik leggyakoribb fűszere, csípős paprikából származik. De erős a paprika? A válasz kissé összetettebb, mint gondolná. Biztos, hogy sok paprika egy enyhe chilivel, a pimentóval kezdődik, de a paprika olyan fűszer, amely sokféle változatban kapható, mindegyiknek megvan a maga ereje.

Mennyire erős a normál bolti paprika?

Nincs jobb hely a kezdéshez, mint amit általában talál. Ha a boltban van, és a fűszeressornál sima paprikával találkozik, akkor valószínű, hogy elég enyhe erősséget hordoz magában. Ennek a típusnak általában enyhe chili alapja van (mint a pimento por, mint említettük). Előfordulhat, hogy egy pikánsabb chilivel keverik, mint a cayenne paprika, de a szokásos paprika nem fogja elérni a 100–500-at a Scoville-skálán. Ez legalább négyszer enyhébb, mint egy jalapeño.

Mennyire erős a magyar paprika?

Itt lehet egy kicsit trükkös. A paprika a magyar konyha alapanyaga, és a magyar paprika ugyanolyan összetett lehet, mint a fűszerezett étel. Van egy tartomány, mint maga a Scoville skála. Az Egyesült Államokban a leggyakoribb a magyar édes paprika, amely enyhén csípős. Magyar erős paprikát is talál. Az ereje a cayenne-bors közelében lehet, vagy négyszer erősebb, mint a jalapeno.

A magyar paprika skála, amelynek ereje az enyhe és az erős között változik:

  • Különleges (édes és enyhe)
  • Csípősmentes csemege
  • Csemege paprika
  • Csípős csemege
  • Édesnemes (a tipikus amerikai magyar édes paprika, még mindig édes, nagyon enyhe)
  • Félédes
  • Rózsa
  • Erős (legforróbb, legdurvább)

Mennyire erős a spanyol paprika?

A fűszeres paprika összetettebbé tétele érdekében a spanyol paprika különféle erőségekben is kapható. Nem annyira összetett, mint magyar megfelelője, de mégis megtalálhatja a paprikát enyhe formában (dulce), közepes (agridulce) és erős (picante).

Melyik paprikát érdemes választani?

Ez nagyon függ a recepttől és az igénytől. Jó, ha egy általános paprika vagy egy magyar édes paprika van a fűszerszekrényben. Ők a leginkább univerzálisak. De ha valamilyen autentikus ízt szeretnél hozni a magyar vagy spanyol ételekhez, vagy egyszerűen csak a fűszereket szereted az erősebb, csípősebb oldalon, akkor érdemes egy szúrósabb paprikafajtát választani. 

Hol lehet rendelni erős paprikát?

Ha szárított vagy őrölt erős paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó

4 thoughts on “Erős a paprika? A válasz: Attól függ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.