Fahéj: Olyan gazdag történelme, mint az íze

A fahéjat évezredek óta használják. Kr. E. 2000-ben ez a fűszer értékes árucikk volt a Közel-Keleten. Az ókori világ számos felhasználásának egyike a balzsamozási célú parfüm volt. Arab kereskedők hozták Európába, ahol ugyanolyan népszerűvé vált, mint a Közel-Keleten. Az arab kereskedők gondoskodtak arról, hogy monopóliumuk védelme érdekében titokban tartsák származását.

Mivel a fahéjat nehezen áthaladó szárazföldi útvonalakon szállították, nagyon drága volt. Magas költsége miatt státusszimbólummá vált Európában. A fahéj a gazdagság jele mellett azért is népszerű volt, mert télen képes megőrizni a húst.

Végül a kereslet növekedése azt eredményezte, hogy az európai felfedezők felfedezték a fahéj forrását. Columbus Christopher és Gonzalo Pizarro egyaránt az újvilágban kereste a fűszert. Ceylonban találták meg a portugál felfedezők, akik meghódították a szigetet és rabszolgává tették népét. Ez egy évszázadon keresztül kontrollt adott számukra a fahéjkereskedelemről. 1518-tól 1638-ig fenntartották az irányítást, amikor a Kandy Királyság megragadta az irányítást a hollandok segítségével.

A hollandok mindaddig birtokolták a monopóliumot, amíg Ceylon 1784-ben a brit fennhatóság alá nem került. A fahéj azonban 1800-ra elveszítette ritka és drága fűszerként a helyét. Ennek oka az volt, hogy a fahéjatermesztés a világ más részein már megkezdődött.

Ma a legtöbb fogyasztó számára elérhető fahéj vagy Ceylon vagy Cassia fahéj. A cassia fahéj főként Indonéziából származik, és erősebb illata van, mint a ceyloni fahéjnak. Olcsóbb és szélesebb körben is használható.

Fahéj ízprofil

Különböző típusú fahéjak vannak különböző országokból, beleértve Indonéziát, Mexikót és Vietnamot. Mindegyiknek megkülönböztető; a fahéj íze azonban összetett. Gyakran olyan szavakkal írják le, mint „édes”, „fás”, valamint „forró” és „fűszeres”. Egyedülálló íze van mind őrölt, mind bot formában.

A fahéj előnyei

Története során a fahéjat fűszerként és gyógyszerként egyaránt használták. Az illóolajokból egyedülálló gyógyhatásai vannak. A fahéj aktív komponensei közé tartozik a fahéjamaldehid, a fahéj-acetát és a fahéj-alkohol.

A cinnamaldehid segíthet abban, hogy a vérlemezkék össze ne tömörüljenek olyan esetekben, amelyek nem vészhelyzetek, amikor véralvadásra van szükség a vérzés megállításához. Gyulladáscsökkentő szerként is működik.

Az illóolajok antimikrobiális előnyöket is nyújtanak. A fahéj kimutatta, hogy megállítja mind a baktériumok, mind a gombák szaporodását, beleértve a candida-t is. Az antimikrobiális tulajdonságok elég hatékonyak ahhoz, hogy élelmiszer-megőrzésre használják.

A fahéj hatékonyan szabályozza a vércukorszintet, mivel a fahéjjal ízesített szénhidrátok kisebb hatással vannak a vércukorszintre. Úgy működik, hogy csökkenti a gyomor kiürülésének sebességét evés után. A fahéj szintén javíthatja az inzulinreakciót a 2-es típusú cukorbetegségben. Ennek eredményeként vércukorszintjük normalizálódik.

A fahéj gyakori felhasználása

A por alakú fahéjat leggyakrabban sütemények sütésére használják. Szórhatjuk kávéban vagy teában, vagy mézzel kombinálva is fogyaszthatjuk.

Rúd formában a fahéj hosszabb eltarthatósággal rendelkezik, egészben felhasználható curry és egyéb ételek főzéséhez. Őrölhető és felhasználható desszertekben is.

Hol lehet rendelni fahéjat?

Ha fahéjat szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó