Fekete bors: A fűszerek királya

A fekete bors az egyik legszélesebb körben használt fűszer a világon. Csak az Egyesült Államokban a fekete bors a só mellett áll a legtöbb étkezőasztalon. Noha ez a kevés fűszer egyike, amelyet szinte mindenki használ legalább némi rendszerességgel.

Ez a bizonyos fűszer az egyik legelterjedtebb a világon, egészen az ősi időkig nyúlik vissza. Valamikor a gazdagoknak tartották fenn, magas árakat generálva a világkereskedelmi piacon tapasztalható értéke szempontjából.

A számunkra oly elterjedt és ismerős fekete bors valójában zöld bogyók formájában kezdi életét, amelyet a Piper nigrum nevű virágzó termel. Noha vannak más feketeborsot termelő régiók, ez a fűszer kifejezetten az indiai Kerala állam nyugati Ghatjaiból származik. Hihetetlen, hogy a fekete bors először 4000 évvel ezelőtt vált ismertté.

Fekete bors ízprofil

A fekete bors ízének egyértelmű és tagadhatatlan földszerűsége van, amely egyszerre fás, fenyős és éles. A fekete borsnak egyedülálló csípős íze van.

A közhiedelemmel ellentétben a borsot nem úgy tervezték használni, mint a sót. A só olyan adalékanyag, amely fokozza az ételek ízét – valójában szinte minden étel (beleértve a pékárukat, a sütiket és a pitéket) legalább egy csipet sót tartalmaz. A fekete paprika azonban nem ízfokozó, hanem fűszer. Ez kevéssé ismert megkülönböztetés, de fontos tisztában lenni azzal, hogy ha alkalmi vagy kezdő szakács vagy.

A fekete bors előnyei

A fekete borsnak rengeteg egészségügyi előnyei vannak. Több száz éve kulcsfontosságú eleme a legkülönfélébb természetes gyógymódoknak, a bőr méregtelenítésére és tisztítására használt keverékektől az ayurvédikus kezelésekben népszerű masszázsolajokig. A gyógynövényes tinktúráktól a szépségkezelésekig a fekete borsnak bizonyosan több felhasználási lehetősége van, mint amiről az emberek többsége álmodna. Szinte számtalan egészségügyi előnye van a feltételezések szerint a fekete borsnak, amelyek közül néhány magában foglalja a megkönnyebbülés képességét:

 • Légzési rendellenességek
 • Köhögés
 • Megfázás
 • Székrekedés
 • Emésztési zavar
 • Anémia
 • Impotencia
 • Izomfeszültségek
 • Fogászati ​​betegség
 • Genny ömlés
 • Hasmenés
 • Szívbetegség

Bár messze elragadottnak tűnhet, tudományos megfontolások állnak a különféle betegségek hátterében, és feltételezik, hogy a fekete bors előnyös. Ismert, hogy nagyon jó természetes gyulladáscsökkentő szerként működik, valamint viszonylag erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Valójában gyakran használták (és néha még mindig használják) tartósítószerként bizonyos élelmiszerek eltarthatóságának növelésére antibakteriális tulajdonságai miatt.

Ezenkívül a fekete bors gazdag mangán-, vas-, kálium-, C-vitamin-, K-vitamin- és élelmi rostforrás. Serkentheti az agy idegi útjait, fokozhatja a neurológiai egészséget és csökkentheti a kognitív rendellenességeket és a memória károsodását.

A fekete bors egyik legelőnyösebb hatása, hogy fokozza a biohasznosulást. Más szavakkal, segít a testének abban, hogy hatékonyabban szállítsa és felszívja az Ön által fogyasztott más egészséges ételeket, ezáltal a tápanyagok hozzáférhetőbbé válnak az egész test számára.

A fekete bors felhasználása

Amikor a főzés vége felé friss fekete borsot őröl az edény fölött, az általa létrehozott íz nem ad „borsos” ízt az ételének; ehelyett egy szép rúgást ad neki, amely visszafogott, ugyanakkor ízes és földes, némi fűszerességgel.

Néhány étel teljes mértékben kihasználja a fekete bors hihetetlen ízprofilját. Például elképesztő steak pácok készíthetők a fekete bors elsődleges összetevőjeként. Az így kapott steakek, amelyeket a grilleznek, minden árnyalatot megtestesítenek a fekete bors kínálatában, a földi íztől, amely olyan jól keveredik a széngrill füstös ízeivel, a csípős fűszerességig, amely ezt az élénkítő, borsos érzetet hagyja a nyelvén.

Az őzgerinc steak különösen akkor finom, ha a főzés során fekete borsot használnak, mivel ennek a húsnak kissé édes ízét tökéletesen kiegészíti a bors csípős és fás tónusa.

A fekete bors nemcsak a húsevőknek szól. Sokféle módon keverhetjük össze az egyszerű, ugyanakkor meglepően frissítő salátaönteteket ezzel a fűszerrel. A citrom és a fekete bors különösen jól játszik egymással egy könnyű, olaj alapú salátaöntetben.

A fűszerek királya

Amikor legközelebb leül egy étkezésre, szánjon egy percet arra, hogy értékelje ezt a hihetetlen fűszert. Ha általában minden étkezéshez ad egy kis fekete borsot, fokozottan figyeljen az abban rejlő ízek összetettségére. Bár biztosan kiaknáz legalább néhány egészségügyi hasznot ebből a „Fűszer-királyból”.

Hol lehet rendelni fekete borsot?

Ha egész vagy őrölt fekete borsot szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszer boltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó