Fodormenta: A legrégebbi menta

A fodormentát az emberiség történelmének annyi részében használták és termesztették, hogy valószínűleg nincs olyan változata, amely valóban vad. A fodormenta eredeti formája valószínűleg nem nő sehol a természetben. A fűszernövény eredetileg Európából és a Közel-Keletről származik, de a könnyű termeszthetőség eredményeként az egész világon megtalálható. A fodormenta több más néven szerepel.

A fodormenta a menták közé tartozott a rómaiak által a Brit-szigetekre került. A görögök és a rómaiak is ragaszkodtak ahhoz a hagyományhoz, hogy vendégeik érkezése előtt mentával dörzsöljék asztalukat. Megjegyezzük, hogy mint a legkorábbi termesztett és használt mentát, a fodormenta az, amit az ősi szövegekben egyszerűen mentának neveznek. Plinius a mentát (nagy valószínűséggel a fodormenta) úgy jellemezte, hogy olyan illata van, amely képes a szellem újraélesztésére.

A 16. században John Gerard gyógynövényes írta a fodormentáról. Dicsérte a hangulatot javító gyógynövényt. Körülbelül ekkor a fodormentát és más mentákat is gyakran használták taszításra.

A fodormenta az amerikai forradalom idején került Amerikába, amelyet az angol gyarmatosítók hoztak magukkal. A mentával készült tea népszerű ital volt, és akkoriban különösen fontos volt, mert a gyógynövényt az angolok nem adóztatták meg.

Fodormenta ízprofil

A fodormenta sokkal kevesebb mentolt tartalmaz, mint néhány rokona, például a vízi menta vagy a borsmenta. Ennek eredményeként a fodormenta lágyabb és édesebb íze van, amely lágyszárúbb is, mint két csípős rokona. Ennek ellenére még mindig kimondottan mentás.

A fodormenta egészségügyi előnyei

A fodormenta egy tápláló gyógynövény, amely egészségügyi előnyöket élvez az olyan vegyületektől, mint:

  • Carvone: A Carvone egy terpenoid, és az illóolaj összetevője, amely a fodormenta illatát adja. Emellett felelős a gyógynövény számos egészségügyi előnyéért.
  • Vitaminok: A friss fodormenta fontos antioxidáns vitaminok, például A- és C-vitamin jó forrása.
  • Mentol: Míg a fodormenta alacsonyabb mentol-koncentrációval rendelkezik, mint más menta fajták, még mindig tartalmazza a vegyületet. A mentol fontos gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkezik.

A fodormenta egészségjavító vegyületei hasznosak a következők kezelésében:

  • Kognitív hanyatlás: A tanulmányok kimutatták, hogy a fodormenta és a menta család többi tagjának kivonatai hasznosak az emlékezet számára.
  • Hormonális egyensúlyhiány: A fodormenta hasznos a policisztás petefészek-szindrómából eredő hormonális egyensúlyhiány kezelésére.
  • Rossz emésztés: A többi mentához hasonlóan a fodormenta is hatékony emésztést elősegítő eszköz. Használja puffadás, hányinger és irritábilis bél szindróma kezelésére.
  • Élelmiszer által terjesztett betegség: A fodormenta vegyületek – mint a mentol és a mircén – antiszeptikus tulajdonságai miatt a fodormenta hatékony a szalmonella és a H. pylori baktériumok ellen.

Általános felhasználások

A fodormenta az a menta, amelyet leggyakrabban a bárányt kísérő angol mentazselé készítéséhez használnak. Az angolok a borsó hagyományos elkészítésénél is használják. A menta egyéb európai felhasználásai között szerepel.

Ahogyan Angliában, a fodormenta is népszerű fűszernövény a bárány fűszerezésére a Közel-Keleten. A Közel-Keleten és a Balkánon a legtöbb dolmas (töltött szőlőlevél) recept nélkülözhetetlen íze. Az Egyesült Államokban a fodormenta a fő ízesítő egy híres koktélban: a menta julepben. A fodormenta a rágógumikban és a likőrökben is kedvelt aroma. A friss mentalevél nagyszerű adalék a salátákhoz.

Hol lehet rendelni fodormentát?

További vetőmagokat találsz a Shopban

Videó