Fokhagyma társnövények: legjobb lehetőségek a fokhagyma melletti termesztésre

A fokhagyma mindig is az ültetés kedvence marad. Nem tudjuk, hogy ti hogy vagytok vele, de szeretjük a serpenyőben pároló fokhagyma csodálatos illatát. A zúzott friss szegfűszeg illata lélegzetelállító, és kötelező, ha az olasz konyha rajongója vagy.

A fokhagyma kvercetin, kaempferol és allicin antioxidánsokat tartalmaz. Ezek az erős vegyületek jótékony hatást fejtenek ki a szervezetre, segítik a baktériumok szaporodását a bélben, miközben elősegítik az élővilág egészségét. Ha a kertben termeszti, hasznos tulajdonságokkal gazdagítja a zöldségfoltot, természetes kártevőriasztóként működik.

A fokhagyma termesztése viszonylag egyszerű. Azonban nem arról van szó, hogy egy egész kertet beültet a hagymás gyógynövényből, és figyelembe kell vennie, hogy idén mit szeretne vele termeszteni. Ez a bejegyzés néhány ötletet ad a kísérő növényekhez, amelyeket a fokhagyma mellé tehetsz a zöldségtapaszba.

Miért kell a veteményeskertemben kísérő növényt ültetni?

A kísérőültetés nagyszerű módja annak, hogy a legtöbbet hozza ki kertjéből ezen a nyáron. Ha tavaly problémái voltak a kártevőkkel vagy betegségekkel, az idei terméshez társnövények hozzáadása nagyszerű módja a problémák hatásainak enyhítésére.

Íme, milyen előnyökkel jár, ha ezen a nyáron kísérőnövényeket termeszt a fokhagyma körül.

Természetes kártevőriasztó

Ha tavaly problémái voltak a növénytermesztésben a kártevőkkel, akkor ebben a szezonban a megfelelő kísérőkkel ültetheti a fokhagymát.

Egyes növények különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek elűzik a rovarokat és a szarvast, megakadályozva, hogy tönkretegyék a termést.

Maga a fokhagyma kiváló rovarriasztóként működik. A szegfűszegben lévő allicin szúrós szagot bocsát ki, amely elűzi a szarvast és más bogarakat a termésből.

Gombariasztó

A fokhagymában található kénes vegyületek természetes gombariasztóként hatnak. Ezek a fokhagymában természetesen előforduló vegyületek megakadályozhatják a kórokozók áttelelését a talajban az előző tenyészidőszakból.

Földtakaró

A talajtakarók, például a szegfűszeg vagy a mikrozöldek elültetése a zöldségfolt körül segít korlátozni a párolgást, miközben a létfontosságú tápanyagokat visszajuttatja a talajba.

Az oregánó és az igazi francia sóska kiváló példái az ízletes fűszernövényeknek, amelyek kiegészítik a fokhagymatermést és a zöldségkert többi növényét.

A legjobb kísérőnövények a fokhagyma mellett

Itt található a kertje legjobb társnövényeinek listája. Feltétlenül olvassa el a végéig. Megbeszéljük azokat a társakat, amelyeket el kell kerülnie, amikor ebben a szezonban veti a zöldségeket.

Kamilla

Ebből a gyógynövényből kiváló gyógytea. Erőteljes „idegrendszeri” szerként a kamilla a nyugalom és a derű érzését kelti.

A magas fehér virágok jellegzetes sárga méhecskéikkel tökéletesek a nyári fokhagyma mellé ültetésre.

Ha úgy érzi, hogy egy kis színt és gyönyörű finom illatot ad a kertnek, próbálja ki a Matricaria chamomilla ültetését.

Ez a kamillafaj javítja a fokhagyma ízét, javítja a hagymás gyógynövény aromás profilját, miközben csökkenti a fokhagyma illatát a zöldségfolt körül.

Fejes káposzta

A káposzta sok veteményeskert másik alapanyaga. Ugyanakkor ez az egyik leginkább érintett zöldség, ha kártevőkről és betegségekről van szó.

Sok káposztakertben a káposztahurkolók, a lepkék és a férgek, valamint a gyémánthátú lepkék és a takácsatkák súlyos fertőzései vannak.

Lehet, hogy nem látja azonnal az összes kárt, és mielőtt észrevenné, az egész termés haszontalan. Ha fokhagymát ültet a káposzta köré, ez nagyszerű módja annak, hogy megakadályozza ezeket a kártevőket a termény megfertőződésétől.

Ezek a poloskák utálják a fokhagymában található allium és kénvegyületek illatát, és távol maradnak a káposztától. A fokhagyma segít elriasztani a jávorszarvasokat és a szarvasokat is, akik szeretnek káposztával lakmározni.

Paprika

A fokhagyma és a paprika kéz a kézben járnak, mint a bőr és a kesztyű. A fokhagyma kiváló elrettentő eszköz a kártevők távoltartásában a paprikától, és megakadályozza, hogy a talajban terjedő kórokozók megfertőzzék a növényeket.

A paprikát érintő gyakori betegségek közé tartozik a fitoftóra, a verticillium hervadás és a fehérpenész vagy a lisztharmat.

A fokhagyma mellé csípős paprikát, például jalapenót és habanerót is ültethet, és élvezheti a hagymás gyógynövény kéntartalmú védelmét a chili számára.

Bónuszként a paprika és a fokhagyma nagyjából egy időben ér véget. Szüretelje be őket, és készítsen ízletes salsát saját termesztésű paradicsomaival ebben a vegetációs időszakban.

Rózsák

Noha nem zöldség, a rózsatermesztés sok kertész körében népszerű választás. Lehet, hogy néhány kertész a fokhagymát „büdös rózsának” nevezi.

A rózsabokrok köré ültetése nagyszerű módja annak, hogy elriasszuk a kártevőket attól, hogy megegyék a növény virágait és bimbóit. A fokhagyma illata azonban ronthatja a rózsák finom aromáját.

Tehát el kell döntenie, hogy megéri-e fokhagymát ültetni a rózsakertje körül. Ez egy olyan kompromisszum, amely körültekintő döntéshozatalt igényel.

Spenót

Ez a levélzöld sok veteményeskert alapanyaga. Friss adag sült spenót füves fokhagymás vajjal minden étel isteni kiegészítője.

A fokhagymában található allium segít távol tartani a levélevő bogarakat és a kórokozókat a spenóttól. Ügyeljen azonban arra, hogy a fokhagymát legalább 12-18 hüvelyk távolságra ültesse el a spenóttól.

Mivel a fokhagymában található allium erős, a spenóttól megfelelő távolságra ültetve bőséges védelmet nyújt a termésnek.

A spenótlevelek azonban megakadályozzák a fokhagyma tetejének égését a nap erős napsütéses óráiban.

Ennek eredményeként mind a spenót, mind a fokhagyma jótékony kapcsolatban áll egymással, és elősegíti mindkét növény egészségének javítását.

Mivel a szezon csúcspontjában rendszeresen szüretelik a spenótot, két-négy hetente szukcessziós növényeket kell ültetnie, hogy megvédje a fokhagymát.

Paradicsom

A paradicsom a nadálytő család tagja. A paradicsom növényről híres, hogy erős tápláló, és gyors ütemben vonja ki a vasat és a nitrogént a talajból.

Sok kertész úgy gondolja, hogy nem ültethet semmit a paradicsombokor köré, és a legtöbb esetben igaza van.

A fokhagyma azonban azon kevés paradicsomnövények egyike, amelyek jól érzik magukat a nadálytő környékén. A fokhagyma nem versenyez a talajban lévő vasért, és a hagymákban található kéntartalmú vegyületek elriasztják a paradicsom kártevőit, például a takácsatkát.

Ha a fokhagymát a paradicsomnövények közé ülteti, nagyszerű módja annak, hogy kihasználja a hagymákban található kéntartalmú vegyületeket.

Javasoljuk, hogy a fokhagymát körülbelül egy hónappal a paradicsom magjainak elvetése előtt ültesse el. Ez a stratégia előnyt jelent a fokhagymának.

Mire elülteti a paradicsomot, a fokhagyma szívós és megszilárdult. A gyógynövény kéntartalmú védelmét a talajba és a palánták körüli levegőbe juttatja.

Gyümölcsfák

Ha gyümölcsfái vannak, például nektarin és alma, akkor a fokhagyma ültetése a fa tövébe kiváló társválasztás.

A fokhagymagerezdekben található allium megakadályozza, hogy sok kártevő felmásszon a gyümölcsfára, hogy megfertőzze a gyümölcsöt és a leveleket.

A fokhagyma természetes antibakteriális és gombaellenes tulajdonságai megvédik gyümölcsfáit olyan kártevőktől, mint a japán bogarak, takácsatkák, pikkelyes stb.

Ha olyan területen él, ahol szarvasok vagy jávorszarvasok táplálkoznak a gyümölcsfáival, a fokhagyma elültetése a fák tövébe elriasztja ezeket az állatokat attól, hogy a gyümölcsösben csámcsogjanak.

Milyen társakkal kerüljem a fokhagymámmal való ültetést?

Noha a fenti növények és zöldségek mind kiváló kiegészítők a fokhagyma melletti termesztéshez, van néhány növény, amelyeket érdemes elkerülni társaként.

Néhány zöldség, amely ugyanazokért a tápanyagokért versenyez, mint a fokhagyma, a következők.

Ezek a zöldségek ugyanazokért a tápanyagokért versenyeznek, mint a fokhagyma, és nehezebb táplálékok, mint a hagymás gyógynövények. Ennek eredményeként a fokhagyma nem kapja meg a szükséges tápanyagot, és a gerezd fásodik.

Azt is fontos megjegyezni, hogy ha babtermesztésre összpontosít, a fokhagymát a zöldségfolt másik oldalán tartsa. A fokhagyma gátolja a bab növekedési szakaszát, korlátozza a terméshozamot a betakarítás idején.