Füstölt paprika: A legfontosabb spanyol fűszer

Az első paprikát Spanyolországban olyan paprikából termesztették, amelyet Kolumbusz Kristóf vitt magával Európába. A Hieronymites szerzetesek V. Károly parancsára termesztették ezeket a paprikákat, így találtak utat Spanyolország La Vera régiójába. A helyi gazdák elkezdték termeszteni a paprikát is, amelyet együttesen pimenton néven emlegetnek. Ez azt eredményezte, hogy végül regionális hagyománnyá váltak.

A paprika iparosított gyártása a 17. század vége felé kezdődik, és a 18. század közepére erősen fejletté válik. Ebben az időszakban kezdődött a paprika termesztése a Murcia régióban. Ahonnan murciai paprika sajátos karakterét kapná.

A 18. század óta eltelt években a La Vera és a Murcia régió vált a spanyol paprika vezető termelőivé.

Manapság sokféle spanyol paprika létezik, közülük a füstölt paprika a legjellemzőbb. A füstölt paprikát pimenton ahumado-nak hívják, és úgy állítják elő, hogy a paprikát tölgyfán füstölik.

Füstölt paprikás ízprofil

A füstölt paprikának többféle típusa van, és ereje az édes, az enyhe és a csípős között változik. A csípősség mellett a fűszer íze és aromája összetett és jellegzetes, összehasonlítva a nem füstölt fajtákkal. Fontos megjegyezni, hogy a füstölt paprika általában édes és enyhe fajtájú, hacsak a címke nem ír másként.

Érdemes megjegyezni azt a tényt is, hogy még az erősebb változat is lényegesen kevésbé fűszeres, mint a cayenne bors .

Füstölt paprika egészségügyi előnyei

A füstölt paprika a jó egészséghez szükséges vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása.

  • Vitaminok: A paprika gazdag A-vitamin-forrás, amely béta-karotin formájában van. A szervezet a béta-karotint retinollá alakítja, ami jót tesz a bőr egészségének. Az A-vitamin a sejtnövekedés szabályozása és a jó látás szempontjából is fontos. Ezenkívül a sok A-vitamin fogyasztása csökkentheti a rák kockázatát, valamint a fertőzések kialakulásának kockázatát. A paprika jó E-vitamin forrás, antioxidáns is. Segít megakadályozni a szabad gyökök által okozott DNS károsodását. A paprika B-6 vitamint is tartalmaz. Ez a vitamin fontos szerepet játszik a glükóz biztosításához szükséges számos biokémiai reakcióban.
  • Ásványi anyagok: A paprika sok vasat tartalmaz. A testének szüksége van erre az ásványi anyagra a vörösvértestek előállításához és az anaemia megelőzéséhez, valamint bizonyos neurológiai problémákhoz. Mivel a paprikában lévő vasat nem könnyű felszívni a tested számára, fontos, hogy C-vitamin-forrás mellett vagy hús mellett fogyaszd. Ez növeli a vas mennyiségét, amelyet teste képes megszerezni a fűszerből. A paprika jelentős mennyiségű kalciumot is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy ez hozzájárulhat a csontok és a fogak erősebbé tételéhez.

A füstölt paprika gyakori felhasználása

A füstölt paprika legismertebb felhasználása a chorizo ​​ízesítésére és színezésére szolgál. A chorizo ​​jellegzetes vörössége és füstös íze szinte teljes egészében a füstölt paprikából származik. A chorizo ​​ereje az elkészítéséhez használt füstölt paprika típusától is függ, legyen az édes vagy csípős. Ezenkívül számos paella recept tartalmaz füstölt paprikát.

A hagyományos spanyol ételektől eltekintve a füstölt paprika kiváló kiegészítője a grilleknek és pácoknak.

Hol lehet rendelni füstölt paprikát?

Ha Füstölt Paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját paprikát:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó