Füstölt Paprika vs. Paprika: A paprika világa meglepően összetett

Édes és erős paprika is van. Általánoságban elmondható, hogy spanyol (három típus) és magyar (nyolc típus) van. Hová tehető a füstölt paprika? Miben különbözik tipikusan a paprika egyéb formáitól? És mi van az ízével? Az egyik helyettesíti a másikat? Bemerülünk ezekbe a különbségekbe és még sok másba.

Mi a fő különbség a paprika és a füstölt paprika között?

A különbség egyszerű, mégis mindegyik ízben különbséget tesz. Míg a normál paprika zúzott szárított chili, addig a füstölt paprika olyan, amelyet füstön szárítanak, majd összetörnek. Jellemzően tölgyfával füstölik őket, ami erős kültéri ízhez vezet. Egyesek úgy érzik, hogy kissé olyan ízű, mint a por alakú folyékony füst, ami félelmetes száraz pácolást és fűszert kínál grillételek és kiadós húsok számára.

A füstölt paprika erősebb, mint a szokásos paprika?

Ez nem ilyen egyszerű. A füstölt paprika nem egy másik paprikafajta. Valójában a paprika bármilyen formája (és sok van) füstölhető. Az üzletekben található általános paprikának gyakran van egy közeli füstölt alternatívája. A magyar paprikákat – nyolcféle skálájuk van – de ez nem olyan gyakori, mint a spanyol paprika.

A spanyol fajták (három erősségitartományban enyhe normál vagy erős – dulce, agridulce és picante), ahol a füstölt paprikával találkozhat leginkább. A boltokban általában Pimentón de la Vera néven  találja meg . Ez egy édes paprika, ez a leggyakoribb forma, amelyet a helyi élelmiszerboltnál talál, mert ez a legszélesebb körben használt. Füstölt forró paprika (picante) is megtalálható, de gyakrabban kapható a szaküzletekben.

Könnyen helyettesítheti a füstölt paprikát a paprikával és fordítva?

Igen, mindkettő paprika, de ez semmiképpen sem tökéletes csere. A füstölt paprika füstös íze gyakran túl kiemelkedő a szokásos édes paprikát igénylő recepteknél. És a szokásos édes paprikának nincs elég erős íze ahhoz, hogy jól párosuljon a kiadós ételekkel.

Bármennyire szoros kapcsolatban állnak egymással, a konyhában két különböző világban élnek. Ha füstölt paprikára van szüksége, javasoljuk a chipotle port, amelynek hasonló füstös íze van, sokkal több csípősséggel, vagy kísérletezhet a dohányosabb, nagyobb testű fűszerekkel.

Hol lehet rendelni füstölt paprikát?

Ha Füstölt Paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját paprikát:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó