Garam Masala: India legösszetettebb és legegészségesebb fűszerkeveréke

A Garam Masala számos fűszer összetett keveréke, amelyek Észak-Indiából származnak. Míg először a hideg télen használták mindazok melegítésére, akik szerették, hamar népszerűvé vált, és ma már a hagyományos indiai konyha alapanyaga.

A Garam Masala jelentése: „forró fűszerek”. Az ebben a keverékben használt fűszerek melegítő tulajdonságaira utal, és nem utal a fűszerességre. A főzésben elterjedt népszerűsége mellett a Garam Masala a hagyományos ájurvédikus orvoslásban is szerepel.

Garam Masala fűszerkeverék ízprofil

Bármennyire is hihetetlennek tűnik, nem szokatlan, hogy Garam Masala fűszerkeverék akár 32 fűszerből áll. Valójában egyesek még többet tartalmaznak! A legalapvetőbb Garam Masala fűszerkeverék is összetett, leggyakrabban 6 vagy több fűszer keverékét tartalmazza. A Garam Masala leggyakoribb fűszerei a következők:

Úgy gondolják, hogy a Garam Masala tartalmazza mind a hat íz egyensúlyát. Melegség és édesség, csípősség, fűszeresség és egy csomó virágos árnyalat van benne. Ha ezeket a fűszereket kombinálják, olyan keveréket hoznak létre, amely hihetetlen mélységet és összetettséget ad a különféle ételek számára.

Aromás és zamatos Garam Masala fűszerkeverék édes és sós ételekben egyaránt jól használható.

A Garam Masala egészségügyi előnyei

Az ájurvédikus orvostudományban a Garam Masalát évszázadok óta használják számos általános egészségügyi probléma kezelésére, valamint az általános jó egészség előmozdítására. A Garam Masala fűszerkeverék legismertebb egészségügyi előnyei a következők:

 • Csökkenti a puffadást
 • Harcol a rossz lehelet ellen
 • Meggátolja a betegséget
 • Fokozza az immunrendszert
 • Segíti a méregtelenítést
 • Hatékony fájdalomcsillapítóként hat
 • Csökkenti a vércukorszintet
 • Lassítja az öregedési folyamatot
 • Enyhíti a gázt és a gyomorégést
 • Megnyugtatja a gyomorrontást
 • Elősegíti a fogyást
 • Növeli a szervezet vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok felszívódásának képességét

A Garam Masala fűszerkeverék használata

Indián kívül a garam masala fűszerkeverék a pakisztáni pilafételek népszerű összetevője. Az Egyesült Államokban a közelmúltban népszerűvé vált, hogy különféle ételeket fűszerezzen a sült húsoktól és zöldségektől kezdve a hagyományos desszertekig, mint a sütőtökös pite.

Leggyakrabban a Garam Masala fűszerkeverék az indiai konyha alapanyaga, fontos történelmi hagyománya, hogy nemzedékről nemzedékre továbbadja. A Garam Masala fűszerkeverék összetétele nemcsak régiónként változik, hanem családonként is. Elég gyakori, hogy egy családnak van saját kedvelt keveréke, amelyet kizárólag használnak.

Ennek a fűszerkeveréknek talán a legismertebb felhasználása a curry ételekben van, de szinte minden elképzelhető indiai ételben használják.

Egyes receptek speciális változtatásokat követelnek meg, például a gyógynövények keverését a fűszerekkel egy Garam Masala-ban. Más receptek szerint a fűszereket folyékony összetevőkkel, például vízzel, kókusztejjel vagy ecettel kell őrölni, hogy paszta keletkezzen. Bizonyos receptek szerint más összetevőket is hozzá kell adni az elkészült Garam Masala keverékhez, például hagymát, fokhagymát és még diót is.

Néhány Garam Masala keverékben a fűszereket gondosan összekeverik, hogy tökéletes egyensúlyt érjenek el az összes különféle íz között. Másokban az egyik ízt hangsúlyozni lehet az összes többi fölött, létrehozva egy sajátos ízt, amely számtalan kiegészítő íz közepette kiemelkedik.

Amint elkezded felfedezni, hogy a Garam Masala fűszerkeverék hogyan javíthatja saját ételeidet, bátran kísérletezz, mivel ez a fűszerkeverék kiegészítheti az ízeket.

Hol lehet rendelni Garam Masala fűszerkeveréket?

Ha Garam Masala fűszerkeveréket szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó