Görögszéna: A tökéletes fűszer

A görögszéna a legrégebbi ismert gyógynövények közé tartozik. Görögszéna magokat találtak Irakban, amelyek Kr.e. 4000-ig nyúlnak vissza. A régészek görögszéna magokat is találtak Tutanhamon sírjában. Nevezik még fenugreek-nek is.

Az ókori egyiptomiak zöldségként ették, és a magok azok közé a fűszerek közé tartoztak, amelyeket balzsamozáshoz használtak. Az ókori görögök és rómaiak cukorbetegség-ellenesnek tartották, de marháik etetésére is használták. A görögszéna népszerű adalék volt más takarmányokhoz, mivel evésre ösztönözte a szarvasmarhákat. Illata a tehenek által termelt tejhez jut át.

A 9. században Nagy Károly császári kertjeiben kiterjedt görögszéna termesztése volt, miután a bencés szerzetesek bevezették Közép-Európába.

Görögszéna ízprofil

A görögszéna magjának ízét édes és diós ízesítéssel jellemzik, erős juhar jegyekkel. Bár ez a leírás pontos, sokkal több van ebben a fűszerben. Kezdetnek íze a juhar aspektusa. A juharjegy elég erős ahhoz, hogy a görögszéna a mesterséges juharszirupban általános ízesítővé váljon.

A fenugreek is tartalmaz keserű jegyeket, amelyek elhatalmasodhatnak, ha a fűszert helytelenül használják. A helytelen használat általában a fűszer nyers formában történő felhasználását jelenti. A keserűség csökkentése és az édesség előhívása érdekében serpenyőben kell sütni.

Helyes használat esetén komplex édességet adhat a fűszerkeverékekhez, és olyan háttérjegyeket adhat, amely más ízeket teltebbnek érezteti; ez a képesség, hogy más ízeket „kerekítsen”, egyedivé teszi a fűszervilágban.

Annak érdekében, hogy a görögszéna ízei teljes mértékben beolvadjanak, a legjobb, ha olyan ételekben használják, amelyek hosszú főzést igényelnek.

A görögszéna egészségügyi előnyei

A fenugreek az emberi történelem nagy részében gyógynövénynek számít. Íme néhány előnye:

  • Vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag: A  görögszéna más ásványi anyagokkal együtt nagy mennyiségű vasat, kalciumot és káliumot tartalmaz. Rengeteg vitamint tartalmaz, mint például a B6-vitamin, a niacin és a tiamin. Ezenkívül 100 g fenugreek mag 24,6 gramm élelmi rostot tartalmaz. A napi ajánlott rostmennyiség felnőtteknek 25g.
  • Fitokémiai vegyületeket tartalmaz: A  görögszéna gyógyászati ​​tulajdonságai nagyrészt ezen vegyületek jelenlétének tudhatók be, ideértve a tigogenint és a jamogenint is.
  • 4-hidroxi-izoleucint tartalmaz:  Úgy tűnik, hogy ez az aminosav növeli a szervezet inzulintermelését.

Használhatja a görögszéna kezelésére:

  • Székrekedés:  Nem keményítő poliszacharidokat tartalmaz, amelyek tömegesen adják hozzá az ételeket, és az emésztést és a bélmozgást simán folytatják.
  • Magas koleszterinszint: A  fenugreek nem keményítő poliszacharidjai csökkentik a vér koleszterinszintjét az epesók visszaszívódásának korlátozásával.
  • Magas vércukorszint:  Állati és emberi vizsgálatok egyaránt kimutatták, hogy a görögszéna hatékonyan csökkenti a cukorbetegek vércukorszintjét. Ennek oka a 4-hidroxi-izoleucin aminosav jelenléte.

A fenugreek gyakori felhasználása

A görögszénát széles körben használják az indiai konyhában, ahol a legtöbb curry-keverék elengedhetetlen eleme. Az afrikai konyhában szintén megtalálható a fenugreek, különösen az etióp konyhában. Az etióp szakácsok niter kibbeh nevű, fűszeres derített vajat készítenek belőle; a berberé fűszerkeverékben is használják.

A görögszéna magja pörkölhető, őrölhető és hozzáadható a hús száraz pácolásához. Használhatja a leveleket apróra vágva és zöldségekhez vagy hüvelyesekhez adva. 

Hol lehet rendelni görögszénát?

Ha fenugreek szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját paprikát:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó