Gyömbér: Társításra épített íz

kurkuma és a kardamom kapcsán a gyömbér Kínában őshonos. Innen átterjedt Ázsia más részeire, a Fűszer-szigetekre és Nyugat-Afrikába. Ma India a legismertebb termelője, bár világszerte széles körben termesztik. 

Gyömbér ízprofil

A világon nincs olyan íz, mint a gyömbéré. Csípős, lelkes és harapós, mégis édes és meleg. A gyömbér meglehetősen csípős és fűszeres, nagyon enyhe fás íze van, amely bizonyos szelídséget kölcsönöz általános ízprofiljának. Ez a bizonyos összetevő ugyanolyan aromás, mint ízesítő.

Bár valószínűtlennek tűnik, a gyömbér jól illeszkedik az ízek széles skálájához, és gyakran mindenhez passzol, a csokoládétól, fagylalttól és gyümölcstől a csirkéig, sonkáig és sárgarépáig. A gyömbér a szakácsok körében kedvelt sokoldalúsága és hasznossága miatt, amely szinte bármilyen típusú étel ízét emeli.

A gyömbér egészségügyi előnyei

Az egész világon a gyömbért régóta használják. Leggyakrabban a következő egészségügyi problémák hatékony kezelésére használják:

  • Hányinger
  • Étvágytalanság
  • Fájdalom
  • Mozgásszervi betegség

Ezenkívül a gyömbér olyan vitaminokkal, ásványi anyagokkal és tápanyagokkal van ellátva, amelyek szükségesek és hasznosak az emberi egészség számára.

A gyömbér immunerősítő tulajdonságairól is jól ismert, hozzájárul az erős és egészséges immunrendszer kiépítéséhez és fenntartásához, valamint a betegségek széles körének elhárításához.

A gyömbér felhasználása

A gyömbért az ázsiai és indiai konyha abszolút alapanyagának tekintik. Az indiai italok, valamint az ételek, köztük a népszerű fűszerezett Masala chai kulcsfontosságú összetevője.

A savanyított gyömbért a japán konyhában olyan ételek készítéséhez használják, mint a beni shoga és a gari, és szusival szolgálják fel.

Kínában a gyömbért általában különféle sós ételekkel párosítják, beleértve a halakat is. A kínaiak gyömbérrel készített gyógyteákat is fogyasztanak, és még az édességdobozok alkotóelemeként is megtalálható.

A gyömbér népszerű a Karib-térségben, ahol főzőfűszerként és olyan italok készítéséhez használják, mint a hagyományos sóska. Ez az összetevő népszerű más italokban, beleértve a friss gyömbér teát. Mint sok más konyhában, ez is népszerű választás sütemények és más édességek számára.

Görögországban a gyömbérsör egyik hagyományos regionális itala Korfu-n.

A nyugatiak hagyományosan sokféle édes ételben élvezik a gyömbért, beleértve a mézeskalácsot és a gyömbéres sütiket.

Az ideális étel- és ízpárosítás korlátozott ismerete mellett is a gyömbér az egyik olyan összetevő, amellyel szabadon kísérletezhet. Nagyon kevés olyan aroma van, amellyel a gyömbér nem működik jól. Kísérletezés közben ne feledje, hogy egy kis mennyiségű gyömbér nagyon hosszú utat tehet meg. Használja ezt az erős összetevőt óvatosan, és hatalmas előnyöket élvezhet a főzés és az egészség szempontjából.

Hol lehet rendelni gyömbért?

Ha gyömbért szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó