Gyömbér ültetése és termesztése

Ha torokfájással küzd, egy gyömbéres pasztilla felszívása segíthet enyhíteni a kényelmetlenséget és felgyorsítani a gyógyulási időt. Kínának és Indiának gazdag története van a gyógynövénynek, használata évszázadokra nyúlik vissza.

A kertészeknek meg kell jegyezniük, hogy bár a gyömbér hivatalos neve gyökérfűszer, valójában gyökérzöldség. A fűszer az egész világon népszerű, függetlenül attól, hogy szájpadlásra használja a szusi falatok között, vagy egy tonikba keveri, hogy csökkentse a torlódást. A kereskedelemben termesztett gyömbér jellemzően Nyugat-Afrika, Indonézia, Kína és India trópusi éghajlatáról származik.

Gyömbérgyökér termesztése és gondozása

A gyömbér termesztése nem különösebben nehéz, feltéve, hogy megfelelő éghajlati feltételek vannak a növény számára. Íme néhány tipp, hogyan hozhatja ki a legtöbbet gyömbérterméséből.

Oldalválasztás

A megfelelő ültetési hely kiválasztása kulcsfontosságú a növekedéshez, amely biztosítja a bőséges betakarítást. A gyömbér szívesen nő meleg éghajlaton, ahol sok a páratartalom.

Az ültetési helynek lehetővé kell tennie a nap folyamán két-öt órán át közvetlen napfényt, a reggeli napsütés pedig az ideális lehetőség a gyömbér termesztésére. Az is fontos, hogy olyan helyet válasszunk, amely védett a széltől.

Ültetés

Gyömbér ültetésekor lehetőség van magról, átültetésről és rizómákról történő termesztésre. Ha ismer valakit, aki gyömbért termeszt, adhat néhány rizómát a szaporítási folyamat elindításához. Vegye ki a rizómákat a növényből, amikor kora tavasszal új hajtásokat hoz létre.

Lehetősége van gyömbért is termeszteni a szupermarketben vásárolt alanyból. Válasszon egy darab gyömbér gyökeret, sok rizómával. Keresse azokat a gyökereket, amelyekben növekedési rügyek találhatók, más néven „szemek”. Ezek a szemek kis szarvaknak tűnnek a gyökér végén.

Rizómák ültetésekor javasoljuk, hogy egy éjszakán át áztassa desztillált vízben, hogy aktiválja a növekedési fázist. Egyes üzletek és gyártók a gyömbért növekedésgátló szerrel kezelik. A gyökér áztatása eltávolítja ezt a vegyszert, lehetővé téve a gyökér növekedését.

Talaj

Amikor kiülteti a gyömbért a kertbe vagy konténerekbe, gondoskodnia kell arról, hogy előkészítse a virágágyásokat a gyömbér fogadására. Lazítsa meg a talajt körülbelül 40 cm mélységig. Ez a stratégia lehetővé teszi a gyökerek behatolását a talajba. A gyömbér nehezen növekszik kötött vagy agyagos talajban, mivel a rizómák nehezen tudnak átjutni a talajon.

A talajnak lazának, tápanyagokban gazdagnak és agyagosnak kell lennie, hogy optimális légáramlást biztosítson a növény gyökeréhez. Ha sovány talajon indul, minden második héten folyékony műtrágyát kell hozzáadnia, hogy a gyömbér megfelelő tápanyagot biztosítson a fejlődéséhez.

A talajnak is jól le kell csapódnia, megakadályozva a talaj vizesedését. A vizes talaj gyökérrothadást okoz a gyömbérben, és megöli a növényt. Ha a kertjében már termékeny a talaj, akkor minden módosítás nélkül termeszthet gyömbért.

A domb oldalában történő ültetés nagyszerű módja a talaj vízelvezetésének javítására, segítve a talaj lefelé futását, hogy megakadályozza a talaj elvizesedését.

Ültetés

Javasoljuk, hogy a gyömbér ültetésénél tél végén vagy kora tavasszal tegye ki a kertbe. Áss egy körülbelül 20 cm mély lyukat, és szükség esetén végezd el a szükséges talajmódosításokat. A gyömbérgyökeret a kezünkkel kisebb darabokra törjük. Minden darabnak több „szemnek” kell lennie a gyökéren, hogy új növekedést inspiráljon.

A teljes gyökeret is elültetheti úgy, hogy a méretétől függően 10-15 cm mélyre temetheti. Ügyeljen arra, hogy a gyömbért úgy ültesse el, hogy a növekvő hegye a talaj felszíne felé nézzen.

Gyömbér

A gyömbér a föld alatt nő, és a gyökerek nem válnak hatalmassá. Ezért alkalmas a gyömbér termesztésére egymás közelében. Az elültetett rizómák általában csak néhány levelet fejlesztenek, és mindegyik a gyökér ugyanazon a helyén nő ki.

Ahogy a növény nő, a levelek sűrűbbé válnak, és csomósodni kezdenek. A földben lévő rizómák nem bánják, ha egymásba nőnek. Ennek eredményeként a legjobb eredmény elérése érdekében a gyömbért csak néhány cm távolságra kell elhelyeznie egymástól a betakarítás idején.

A gyömbér gyökér csak körülbelül 90 cm-en nő a talajvonal felett. Ezért a 50 cm-es edény kiválasztása konténeres termesztéshez az ideális méret a gyömbér számára.

Locsolás

A gyömbér gyökér trópusi éghajlatról származik, ahol évente 200 vagy több napon esik az eső. Ennek eredményeként a kertészeknek utánozniuk kell ezeket a természetes növekedési feltételeket. Gondoskodnia kell arról, hogy a talaj nedvesen tartsa a vegetációs időszakban, mivel a száraz gyökerek fásodnak és elveszítik ízüket.

Ügyeljen arra, hogy a talaj soha ne száradjon ki teljesen, különben a termés elvesztését kockáztatja. Fontos azonban, hogy az öntözés egyenletes legyen. Soha ne öntözze túl a növényt, mert ez a gyökérrothadás kialakulásához és a gyömbér pusztulásához vezet.

Páratartalom

Mivel a gyömbérgyökér trópusi éghajlatról származik, magas páratartalomra van szüksége a levegőben. Ha száraz vidéken él, rendszeresen be kell párolnia a gyömbért, vagy üvegházban kell termesztenie, ahol fenntarthatja a páratartalmat.

A száraz levegő meggátolja a növény növekedését, és kártevőket és betegségeket is vonz a növényekhez. A beltéri gyömbér cserépben történő termesztése segít a kertészeknek szabályozni a növény körüli éghajlati viszonyokat. Ha cserépben termeszt, töltsön meg egy vizestálcát kaviccsal, és helyezze az edényt a kövek tetejére.

Töltse fel a víztálcát, de ne hagyja, hogy a víz szintje érjen az edény aljához. A nap folyamán a víz elpárolog a tartály körül, ami növeli a levegő páratartalmát.

Talajtakarás

A kertészek megtarthatják a nedvességet a talajban, ha az ültetés után kora tavasszal talajtakarják a növényt. A talajtakaró olyan szerves anyag, mint a régi levelek és a kertből származó komposzt. Terítse el a talajtakarót a növény tövében, így jó fedést biztosít a talaj számára.

A talajtakaró segít megtartani a nedvességet a talajban, korlátozza a párolgás hatását. A talajtakaró természetes műtrágyaként is működik, tápanyagokat juttatva a talajba minden alkalommal, amikor öntözi a gyömbért.

A talajtakarás azt is megakadályozza, hogy a gyomok megkapják a csírázáshoz szükséges fényt, megakadályozva, hogy kiszorítsák a termőhelyet, és versenyezzenek a gyömbérrel a talajban lévő tápanyagokért.

Megtermékenyítő

Amint már említettük, ha a kertészek gyömbért termékeny talajba ültetnek, akkor a növekedési időszakban nem kell trágyázni. A sovány talajon történő termesztéshez azonban az ültetés előtt komposzttal és más szerves anyagokkal kell kiegészíteni.

Javasoljuk, hogy a tenyészidőszakban minden második héten folyékony műtrágyát adjon a növényhez a sovány talajon termő kertészeknek.

A kertészeknek meg kell trágyázniuk a gyömbért, ha heves szezonális esőzések vannak. Az eső kimossa a tápanyagokat a talajból, így a kertésztől kell táplálni a növényt.

A hínár (hínár) kivonat és a halemulzió jó választás a gyömbér táplálására.

A gyömbért sújtó kártevők és betegségek

A gyömbér gyökér egy kissé kártevő- és betegségmentes növény, amelyet a kertben termeszthet. A gyömbértermelést befolyásoló kártevők közül néhány a következő.

  • Levéltetvek
  • Hangyák
  • Vágóférgek
  • Lisztbogarak
  • Pók atka
  • Csigák és csigák

A kertészek megszabadulhatnak ezektől a kártevőktől, ha hígított neemolaj-oldatot alkalmaznak a növényekre. A poloskák utálják a neem ízét, és békén hagyják a növényeket.

A gyömbér gyökerét érintő betegségek közé tartozik a fuzárium gomba, a bakteriális hervadás és a fonálférgek. A gyömbér túlöntözése gyökérrothadás kialakulásához is vezet a gyömbérben.

Gyömbér betakarítása

A gyömbér betakarítása egyszerű – csak ásd ki egy kerti simítóval vagy villával. Öblítse le a gyömbért, és készen áll a használatra. Ha meg akarja tartani a növény növekedését, hagyjon egy 10 cm darabot rizómákkal, és a növény a következő növekedési időszakban visszatér.

A gyömbér betakarítása után tárolja a konyha gyümölcs- és zöldségfiókjában vagy egy gyökérpincében. A gyömbér megfelelő tárolási körülmények között évekig eláll.