Habanero Chili Paprika – mag, szósz, palánta, gondozás, szárítás és felhasználás

A Habanero egy gyönyörű és csípős chili fajta. A chili népszerű a kertekben és az erkélyeken, mivel tömörre és bokrosra nő. Virágcserépben a mélyzöld növények körülbelül 70 nap múlva elérik a 60-90 cm magasságot. Nem sokkal ezután kis paprikát visznek. A fűszeres ételek elkészítéséhez jó ha a kertész megpróbál egy kellően erős chili paprikát is ültetni a kertbe, mint például a Habanero chili paprika.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a Habenero chili fajtáknak egyformán kell biztosítani a megfelelő fényes helyet, meleg hőmérsékletet és a jól vízelvezető földet a megfelelő növekedés eléréséhez. Ezeknek a kicsi, zöld-piros-barna-sárga színű Habanero paprikáknak az értéke Scoville skálán 100 000–445 000 SHU.

A csípősséget általában SHU rövidítéssel szokták jelezni, ami a paprika erősségének a mérésére szolgál.

A Habanero paprikák akkor fejlődnek a legjobban, ha beltéren kezdik el az ültetést és palántázzák. A fagyveszély elmúltát követően ültesse csak ki a Habanero palántákat. Összeszedtünk néhány tippet a Habanero paprika termesztéséhez, hogy egy erős és ízletes chili paprikát tudjon szüretelni, amely ízletes frissen, grillezve, szárítva vagy akár szószként felhasználva.

A növényről

A Habanero növény ovális, egyszerű levelei mély, fényes zöld színűek. A növények általában bokrosak és csak kissé magasabbak, mint szélesek. A Habanero chili termesztése hosszú növekedési időszakot igényel.

A Habanerok ültetése előtt nagy mennyiségű szerves anyagot kell a talajba helyezni a termékenység és a vízelvezetés fokozása érdekében. Megfelelő gondozás mellett a Habanero enyhén ívelt zöld vagy akár piros színű (Habanero fajta függő a szín, lehet pl. csokoládé barna Habanero chilink is!) gyümölcsöket növesztenek, töltve magvakkal és viaszos, fényes bőrrel borítva.

habanero chili
red habanero paprika – fotó: pixabay.com

A világ legcsípősebb chilije, a Carolina Reaper valószínűleg a Red Habanero-val való keresztezés eredménye. Talán még kiérezni a Habanero gyümölcsösségét, amíg el nem éri a 2 millió SHU elsöprő csípősségét.

Amerika Kolumbusz általi felfedezése után a Habanero-t Kubából Európába szállították. Innen a Habanero név: „Havanna lakói” vagy „Havannából származó”. Ma a botanikusok azt feltételezik, hogy a Habanero Dél-Amerika Amazonas régiójából vagy a mexikói Yucatán államból származik. Kuba körülbelül 300 km-re van Yucatántól. A kettő között terül el a Karib-tenger. A madarak a szárazföldről átterjesztették a szigetre a Habanero vetőmagokat.

A Habanero chili a Capsicum chinense nemzetségbe tartozik. A növény hatalmas mennyiségű virágot és chilit képez, ha jól ápolják. Kedveli a meleget és a napsütést, enyhe fagyban összezsugorodik. Jó gondozással és fagymentesen a Habanero négy-hat évig gyönyörű virágokat és chili paprikát alkot.

A Habanero chilikről

A habanero kellemes, gyümölcsös illatú. A sokoldalú őszibarack vagy citrom aromát nehéz leírni. Friss Habanero fűszeres ételek egyedi ízét képes elénk varázsolni. Salsával vagy chili szósszal is népszerű. Ha nem szereti a brutálisan meleget, termeszthet enyhébb fajtákat is, például az Aji Dulce-t.

A Habanero chili jellegzetes megjelenése egy erősen ráncos, minipaprika. Általában lámpás alakú, ritkábban hegyes. Mintha a tűz buborékokat égetne beléjük, a legerősebb fajták domború felületűek. Körülbelül 100 nappal a virágzás után az érett Habanero paprikát szüretelik. Leginkább piros, sárga és narancssárga színben elterjedt, de sokan szeretik csokoládébarna, fekete és fehér színű változatokat is, bár ezek ritkábbak. 

Habanero vetőmagok ültetése a kertbe

A Habanero palánták kiültetését az utolsó fagyok után tehetjük meg. A beltéren előnevelt Habanero palántáknak legalább 8 – 10 hetesnek kell már lennie mielőtt kiültetnénk őket a végleges helyükre. A növekedési szakasza a Habanero paprikának körülbelül 120 nap. A Habanero magokat 2 cm mélyen és 50 cm távolságra ültessük el a kertbe ha nem palántáztunk előre. A Habanero magja kicsi, ezért fokozottan ügyeljünk az ültetés során. Általában januártól májusig ültethetjük a Habanero paprikát.

A Habanero földjének kiválasztásakor / kialakításakor ügyeljünk, hogy jó vízelvezető képessége legyen. Használhatunk akár keverék földet is.

Ha épen nem száraz szubtrópusi helyen lakunk, akkor a Habanero magjait legjobb előcsíráztatni és a beltéren nevelgetni a Habanero palántánkat. Majd ha már „meleg a talaj”, kiültetni. A Habanero palántákat akkor ültessük ki a végleges helyére, ha legalább már hat érett levele van. A paprika palántákat kb. 50 cm távolság ültessük el. A palántázásra használt műanyag edényünkkel is elültethetjük a palántákat. Ebben az esetbe vágjuk be a széleket és így helyezzük a földbe. Ez segít a Habanero palántának a nem kívánt gyomnövényekkel szemben, melegebben tartja a talajt és segít a vízgazdálkodásban is.

csokoládé habanero chili
chocolate habanero paprika – fotó: wikimedia

A Habanero paprika gondozása

A Habanero paprika gondozása során megosztunk egy-két tippet. Fontos a ritka, de mély öntözés.

Műtrágyázza a Habanero növényeket ¼ evőkanál nitrogénnel növényenként. A tápanyagot kb 15 cm távolságba dolgozza el a növények körül. A trágyázásra akkor van szükség ha a Habanero paprikák már legalább hat hetesek.

Vigyázzon olyan probléma forrásokra, mint a rovarok vagy a virágkorhadás. A legtöbb rovar könnyen eltávolítható vízpermettel vagy rovarirtó szerrel. A virág végének rothadását a kalciumhiány okozhatja. A virágzás ideje alatt inkább a mély öntözést válasszuk. A gombás betegségek kialakulását csökkenti a felső öntözés korlátozása. Gondozásuk során különös figyelmet kell fordítani a fény, a meleg és a magas páratartalom követelményeire.

Trágyázás

Ne kezdje el a chili növények trágyázását, amíg az első valódi levelek nem képződnek. A csírázási folyamathoz elegendő tápanyag van a magban a sziklevelek és a gyökerek kialakításához. Ezután segítenie kell a növény növekedését. A jó műtrágya megerősíti a növényt, lehetővé teszi a gyors növekedést és biztosítja a lédús Habanero paprikák szüretelését.

A paradicsom műtrágyák optimálisan úgy vannak összeállítva, hogy megfeleljenek a nadálytő család igényeinek. Műtrágyaként és talajjavítóként komposzt is alkalmas. Arra azonban mindig ügyeljen, hogy a növény ne legyen túltrágyázva.

Öntözés

A stagnáló nedvesség meglehetősen veszélyes a chili növényekre. Jó vízáteresztő talajjal csökkentheti ezt a veszélyt. Ennél fontosabb azonban a helyes öntözés. Ellenőrizze a virágcserép súlyát, hogy megtudja, szükséges-e a plusz öntözés. Idővel ezt könnyen átérezheti.

Ha nem biztos benne, dugja az ujját körülbelül két cm-re a földkeverékbe. Ideális esetben itt csak enyhén nedves. Lehetőleg esővízzel öntözőn. Ellenkező esetben használjon alacsony mésztartalmú vizet. Ha a csapvíz túl kemény, érdemes lehet vízszűrőt vásárolni. TIPP: Olvassa el az öntöző víz készítési tippeket!

Betegségek

Ha a növény levelei sárgulnak vagy leesnek, annak különböző okai lehetnek. Alapvetően a hőmérséklet, a víz, a műtrágya vagy a kártevők okozhatják. Ezért ellenőrizze: a hőmérséklet legyen legalább 5°C és legfeljebb 40°C.

Szüretelés és tárolás

A chilit körülbelül 90 nappal a virágzás és a vetés után 240 nappal szüretelik le. A chili 2,5-7 cm hosszúra nő és ha a hegy mélyzöld színe is megváltozott, ideje szüretelni. A szüretelés időpontját úgy is megállapíthatjuk, ha fogásra már kemény, a szezon végére eléri végleges színét, az Orange Habanero chili pl. szép narancs színű, a Chocolate Habanero pedig csokoládé barna színű lesz. A chili paprikákat mind távolítsuk el a növényről, mielőtt a hőmérséklet lehűl az ősszel. Általában augusztustól októberig szüretelhető a Habanero paprika. Vágja le a Habanero chili paprikákat a növényről késsel vagy ollóval. A chili frissen szüretelt íze a legjobb.

Tárolja a Habanero paprikákat hűvös helyen. Legfeljebb négy hétig használhatja frissen vagy teljesen szárítsa meg és így használja. A Habanero paprikák kiválóak sütéshez is, de fagyaszthatja, savanyíthatja és szószként is tartósíthatja a Habanero chilit.

Fajták

Számos Habanero chili paprika fajta létezik. Célszerű egyszerre több Habanero fajtát is ültetni. Ha egy időben ültetünk több Habanero fajtát, azonos feltételeket kell biztosítani és chilik ízénél valóban érezhető lesz a különbség.

A legkedveltebb habanero fajták vetőmagjai:

  • Chocolate Habanero: A csokoládé habanero paprika, nagyon szép és egyedi színnel rendelkezik. A krémes csokoládébarna szín és egy rendkívüli erősség jellemzi ezt a Habanero fajtát. Formáját tekintve hasonló a Csokoládé Habanero a több Habanero fajtához képest. A csokoládé szó ne tévesszen meg senkit! A Csokoládé Habanero erőssége elérheti akár a 600 ezer SHU-t is. Egy kis összehasonlítás? A megszokott Magyar erős paprika 1500 SHU-val rendelkezik. Ebből láthatjuk, hogy ez a Habanero fajta is elég erős chilinek mondható! A Csokoládé Habanero chilinek az érési ideje hosszabb, mint a többi Habanero fajtának.
  • Red Habanero: A Piros Habanero paprika élénk, mélypiros színűre érik meg. Formailag megegyezik a többi Habanaero fajtával viszont kissé gyengébb. A Piros Hbanero paprika „csupán” 350.000 SHU-val rendelkezik. Ez enyhébb chili a Chocolate Habanerohoz képest, ami 600.000 SHU-t is elérheti viszont könnyebben csíráztatható fajta. A Piros Habanero paprika szárított fajtájával sűrűbben találkozhatunk.
  • Orange Habanero: A Narancs Habanero chili rendkívül élénk, narancssárga színnel rendelkező fajta. Ez a leggyakrabban termesztett Habanero fajta, melyet a legkönnyebb termeszteni. A Narancs Habanero rövidebb növekedési időszakkal rendelkezik a társaihoz képest. Akár már 100 nappal az ültetést követően szüretelhető is. Erejét tekintve a Red Habaneroval megegyező.
  • White Habanero: A Fehér Habanero mag vetése megegyezik a többi Habanero fajtával. Sárga Habaneronak is szokták hívni ezt a chili paprikát. Színe sárga, már-már fehérbe hajló beütéssel. A Fehér Habanero gondozása és felhasználása szintén megegyezik a többi Habaneroval, de ezt a fajtát inkább frissen használják mintsem őrleményként. A Fehér Habanero méretei kisebbek mint a többi Habanero. A kifejlett Fehér Habanero csupán 40 cm magasra nő és a Habanero paprikák hossza is csak kb. 2 cm. Az SHU értékei is alacsonyabbak, 200.000 és 250.000 között mozog.
  • Big Sun Habanero: A Nagy Nap Habanero, mint ahogyan a neve is sugallja, nagy méretekkel rendelkezik. Ennek a Habanero fajtának a hossza elérheti a 6 cm-t is. Szép aranysárga színű. Erejét tekintve megegyezik a többi Habanero fajtával, 250.000 – 350.000 SHU közötti értékkel.
  • Antillais Caribbean Habanero: Ez a Karibi Habanero fajta is a nagyobb méretű társaihoz hasonlít. A Habanero paprikák hossza elérheti akár az 5 cm-t is. Egy extrém erősséget és ízt garantál ez a fajta. Erejét 250.000 és 350.000 SHU között mérték. Színe zöldről pirosra vált az érés során. A növény magassága elérheti az 1 m-t is.
  • Lemon Habanero: Ez egy csípös fajta, kifejezett citrom aromával. Különösen alkalmas szárításra és chili porként.
  • Mustard Habanero: A növények körülbelül 80 cm magasra nőnek. A fajta nevét színe miatt kapta. A Mustard azt jelenti, hogy mustár. Ezek a Habanerok akkor érnek, amikor elérik a gyönyörű mustárszínt.

Felhasználás

A feldolgozás során nagyon fontos, hogy kesztyűt viseljen. Habanero paprika csípös, ha a kapszaicin a szembe vagy a nyálkahártyára kerül, fájdalmas lehet. Sok receptet finomíthatunk saját termesztésű Habanerosszal. Népszerűek a salsák, a csirke, a hal, a tenger gyümölcsei. Jól száríthatók és grandiózus chili porrá őrölhetők. Ez a chili olajban is tartósítható, az olívaolaj egy kicsit csillapítja erősségét.

Hogyan készítsünk Habanero szószt?

Ha egyszerre nagyon sok Habanero paprikánk lenne, nagyon jó választás ha Habanero szószt készítünk a paprikákból. A tartósításnak természetesen nagyon sok módja van. Többek közt kiszáríthatjuk és egészben is felhasználhatjuk a későbbiek során. A szárított Habanerot akár őrleményként vagy fűszersó készítéséhez is használhatjuk, de a Habanero szószokat nagyon egyszerűen használhatjuk főzés során vagy a kész étel elfogyasztása során is.

habanero szósz
habanero chili szósz – fotó: pixabay

Nagyon sokféle szósz recept létezik. Nagyon fontos tudunk, hogy a Habanero paprika nagyon erős, így a belőle készített szósz is nagyon erős lesz. Célszerű a Habanero szószunkat úgy készíteni, hogy más fajta chili paprikával kombináljuk. Így az elkészített Habanero szósz íze lágyabb és karakteresebb is lesz.

A Habanero szószunkat készíthetjük fermentálással, erjesztéssel, főzéssel és egyszerű turmixolással is. Fontos megjegyezni, hogy ha például paradicsomos csípős Habanero szószt készítünk, ez a szósz jóval enyhébb lesz, mint egy ecettel készített Habanero szósz.

Nagyon közkedveltek a Mexikói Habanero szószok is, melyek tartalmaznak paradicsomot és különböző vágott zöld fűszereket is. Viszont vannak akik a Habanero szószukhoz felhasználnak még borsot, oregánót, bazsalikomot vagy majorannát is. Ez inkább egy olaszosabb ízt kölcsönöz a Habanero szósznak. Igazából az összetevőknek csak a képzeletünk szabhat határt. Vannak akik a krémesebb összhatás érdekében tormát is adnak a szószhoz, így egy krémesebb szószt kaphatunk megbolondítva az erős torma ízvilágával.

Érdemes kész szószokat is kipróbálni időnként, hogy a saját Habanero szószunkat még-inkább tökéletesíteni tudjuk. Bármilyen Habanero szószt is használjunk, biztosak lehetünk benne, hogy a csípősség garantált!

Habanero vetőmag rendelés

Ha lehetősége van saját chilit termeszteni és biztositani tudja a kellő feltételeket, akkor nagyon megéri a saját chili termesztése.

Rendelés az Alza.hu-ról. (Ár: 890 Ft, Darab: 12 vetőmag, Fajta: Red Habanero)

Ha Habanero chili magot szeretne rendelni, nézzen szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt talál: Vetőmagkereskedések a Cégtárban

Köszönet a fotókért: pixabay, wikimedia, flickr

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó