Halszósz: egy ősi vietnami fűszer

A halszósz legtisztább formája két összetevőből áll: só és hal. A legtöbb esetben a szóban forgó hal szardella, de néhány változatban makrélát vagy lazacot használnak.

A halszósz az ókori Görögországból és Rómából származik. Az ókori Görögországban garos néven ismerték ; az ókori Rómában garumnak hívták. A római irodalomban az ie 4. századtól találtak említést a garumról. A régészek ősi garumgyárak romjait találták meg szerte a Földközi-tenger térségében. A mai Spanyolország és Portugália területén találhatók. Pompeii híres volt a garumáról.

A halszósz nem sok a modern olasz konyhában, kivéve a colatura di alici néven ismert szószt , amelyet még mindig Salerno régióban készítenek. A történészek egyik elmélete szerint a rómaiak a Római Birodalom bukása után abbahagyták a garum gyártását, mert túl nehézkessé vált a só beszerzése. A só ára és a kereskedelmi útvonalak elvesztése a halszósz hanyatlását eredményezte a birodalommal együtt.

Úgy tűnik, hogy az ázsiai halszósz az európai változattól függetlenül fejlődött ki. Valószínűleg Vietnamból származik, és a kínai szójaszósz hatása alatt állt, amely eredetileg halat tartalmazott az összetevők között. A kutatók, akik megvizsgálták a garumot tartósított tartályokból Pompejiben, és összehasonlították őket a modern ázsiai halszósszal, azt találták, hogy ezek szinte teljesen azonosak.

A halszósz alapvető fontosságú Vietnamban, és évszázadok óta az. Az USA azonban a kommunista hatalomátvétel után 20 évre embargót rendelt el az országgal való kereskedésre. Az embargó következtében Vietnam már nem tudott halszószt eladni sem Európának, sem Amerikának. A thai gyártók beszálltak az igények kielégítésére. Vietnam 20 éves távolléte miatt a piacot a thai márkák uralják.

Halszósz íz profil

A halszósz illata csak fanyarnak és halasnak mondható. Az íze azonban intenzíven zamatos. Erős umami karaktert kölcsönöz minden ételnek, amelyben használják. Az illata miatt érdemes mértékkel használni minden olyan ételhez, ahol nem szeretnénk túlzottan halas ízprofilt.

A halszósz egészségügyi előnyei

A halszószt általában nem tekintik gazdag tápanyagforrásnak, de tartalmaz olyan fontos vegyületeket, amelyek segíthetnek egészségének javításában. Ezek közé tartozik:

  • Fehérje: A halszósz megfelelő fehérjeforrás, amelyre a szervezetnek szüksége van a szövetek felépítéséhez.
  • Kalcium: A halszósz nem éppen kalciumban gazdag, de van benne annyi, hogy érdemes forrásnak tekintsük.

Ha halszószt tartalmaz az étrendedben, akkor több egészségügyi probléma is kezelhető vagy megelőzhető, beleértve:

  • Magas vérnyomás: A fűszer magas nátriumtartalma ellenére állatkísérletek kimutatták, hogy a halszószt tartalmazó étrend csökkenti a vérnyomást. A kutatók azt találták, hogy a halszószban ugyanazok az enzimek vannak jelen, mint az ACE-gátló gyógyszerekben.
  • Cukorbetegség: A halszószban található aminosavak serkentik az inzulintermelést és hatékonyabbá teszik az inzulint.
  • Gyulladás: A halszósz fermentációja olyan enzimeket termel, amelyek erősítik az immunrendszert és segítenek enyhíteni a gyulladást. Ennek eredményeként a halszósz segíthet az ízületi gyulladás és hasonló gyulladásos állapotok kezelésében.

Gyakori felhasználások

A legtöbb vietnami háztartás gyakran használ halszószt. A vietnami szakácsok halszószt használnak húsételekhez és levesekhez készült pácokhoz. Tenger gyümölcsei és tésztaételek készítéséhez is használják.