Hogyan indítsam el a fűszernövénykertet? Itt van minden, amit tudnod kell

Szereti a fűszernövényeket a főzéshez? Nem lenne jó, ha minden nap friss fűszernövények állnának az ételeihez? Megvalósíthatod, ha fűszernövénykertet alapítasz, ez nem olyan nagy kihívás, mint gondolnád, és akár a konyhaablakpárkányon is létrehozhatsz egyet!

Ha fűszernövényeket szór az ételére, az javítja az étel ízét, és az otthoni fűszernövénykertben kiválaszthatja kedvenc fűszernövényeit. A fűszernövénykert termesztése fokozza az aromáit is a zöldségfolt körül, és sok közülük védő előnyöket kínál a kertben, és távol tartja a kártevőket és a szarvasokat a termés többi részétől.

A fűszernövények kulináris és gyógyászati ​​felhasználásúak, és minden otthonnak szüksége van egy gyógynövénykertre, hogy növelje ételeinek tápértékét. Ez a bejegyzés mindent megtud, amit a saját fűszernövénykertről tudnod kell.

Különböző ültetési és termesztési módszereket fogunk megvizsgálni, a kültéri kert indításától a konyhai polcon vagy ablakdobozban történő termesztésig. Létrehozhatja kertjét betelepített palántákkal, vagy közvetlenül magból termesztheti; a választás rajtad múlik.

Több tucat fűszernövényfajta létezik, és a legnagyobb kihívás, amellyel a kert beindításával szembesül, a kedvenc ültetési lehetőség kiválasztása. Merüljünk el közvetlenül az otthoni fűszernövénykert termesztésében.

Mik a fűszernövénykert optimális termesztési feltételei?

Mielőtt elkezdené a fűszernövények kiválasztását és ültetését, meg kell találnia a megfelelő helyet az ültetésre. Itt vannak azok a növekedési feltételek, amelyekre szüksége van az új projekt legjobb eredményéhez.

Napfény

A legtöbb fűszernövényfajtát teljes napon kell ültetni és termeszteni. Előnyben részesítik a reggeli fényt, délután pedig az árnyékos körülményeket. Javasoljuk, hogy olyan területre ültessen, ahol naponta legalább nyolc óra napfény éri.

Fontos figyelembe venni a napfény változásait az évszak előrehaladtával. Ha a fűszernövényeket a kertbe ülteti, ellenőriznie kell, hogy az ültetési helye nem veszít fényt a növekedési időszak előrehaladtával.

Könnyű félreértelmezni a nap mozgását, és nem szeretne olyan helyre ültetni, ahol a szezon elején napfény éri, hogy a későbbi hónapokban árnyékossá váljon. Ezt tartsa szem előtt az ültetési hely kiválasztásakor.

A délutáni árnyék egy másik alapvető követelmény, mivel a növényeknek reggel és délben vissza kell térniük az erős napfénytől. Sok fűszernövényfajta, mint például a citromfű, a babér, a petrezselyem és a menta, délutánonként élvezi az árnyékot, ráadásul árnyékosabb termesztési körülményeket is elvisel, mint sok más fűszernövény.

Ki kell választania a megfelelő fűszernövényeket, hogy megfeleljen kulináris igényeinek és termesztési körülményeinek.

A talaj

A növények virágzásához napra, levegőre, vízre és talajra van szükségük.

A fűszernövények kedvelik a tápanyagban gazdag talajt, amely kiváló vízelvezetést biztosít a gyökereknek. Ügyeljen arra, hogy a talaj jól lefolyjon, különben eláztatja a gyökereket. A föld vizesedése végül gyökérrothadássá válik a növényekben, ami tönkreteszi a betakarítást.

Ha a kertje agyagos talajú, vagy nem biztosít jó vízelvezetést, fontolja meg emelt ágyásba vagy konténerbe történő ültetést. A vízelvezetés javítása érdekében ezekben a közegekben javasoljuk, hogy helyezzen el egy réteg gránit köveket a megemelt ágy vagy tartály aljára, hogy javítsa a vízelvezetést.

Használjon könnyű, agyagos talajt, amely optimális légáramlást és vízelvezetést biztosít a gyökerek körül. A fűszernövények inkább 6,0 és 7,0 közötti pH-jú talajviszonyok mellett termesztenek; a talajnak enyhén savas bázisúnak kell lennie, de nem túl savas, mert gátolja a növekedést és korlátozza a fűszernövénykert betakarítási potenciálját.

Ha konténerbe ültet, javasoljuk, hogy vásároljon kiváló minőségű virágcserép keveréket az óvodában. Ezek a cserepes keverékek elegendő tápanyagot tartalmaznak a fűszernövénykert növekedésének fenntartásához anélkül, hogy a tenyészidőszakban további módosításokat és műtrágyákat kellene hozzáadniuk a talajhoz.

Öntözés

Egyes fűszernövények több vizet igényelnek, mint mások. Ezért célszerű minden fűszernövényfajtát a zöldségkert külön edényében vagy foltjában termeszteni. Például a bazsalikom erősen ivó, több vizet igényel, mint a legtöbb más fűszernövényfajta.

Ha szárazabb területekre ültet, vegye figyelembe az olyan fajtákat, mint a zsálya, amelyek a vegetációs időszakban alacsonyabb vízigényűek. A zsálya egy fantasztikus fűszernövény, amelyet xeriscaping projektekben lehet használni.

Az öntözések között hagyja kissé kiszáradni a talajt. Annak ellenőrzéséhez, hogy a talajviszonyok tökéletesek-e, a talaj tetejének száraznak kell lennie, de éreznie kell a nedves talajt, ha körülbelül fél hüvelyknyire bedugja az ujját a termesztőközegbe. Öntözze, ha szükséges, de ne feledje, hogy ne öntözze túl a fűszernövénykertet.

Kertészeti módszerek

Számos módja van a fűszernövénykertnek, és ez a rész mindegyiket lefedi. A legjobb eredmény érdekében válassza ki az udvarának, éghajlatának és termesztési körülményeinek megfelelő módszert.

Tájtelepítés

Ha veteményeskertben termeszti fűszernövényeit, használhatja őket a többi termés kísérőnövényeként. Sok fűszernövényfajta, például a rozmaring, elűzi a kártevőket a többi növényről. A vegetáriánus ültetvényben vagy erre a célra kialakított kültéri ültetés szintén a legnagyobb hozamot teszi lehetővé.

Ültetéskor tartsa be az adott fűszernövényfajtának megfelelő palántatávolságra vonatkozó irányelveket. A fűszernövények alapvetésként is funkcionálnak, lehetővé téve, hogy a többi gyümölcsöt és zöldséget a fűszernövényei köré tervezze.

Gondoskodnia kell azonban arról, hogy a talaj megfelelő napfényt és talajviszonyokat biztosítson. Ha agyagos talajba ültet, az rossz vízfelvételt, kisebb légáramlást és kisebb fűszernövényeket eredményez. Előfordulhat, hogy egyes fajták meg sem telepednek a talajban, ha az agyagkoncentrációja magas.

Az emelt ágyás

Az emelt ágyás kiváló lehetőség a fűszernövények szabadföldi termesztésére. Kiválaszthatja az udvar bármely részét megfelelő napfényviszonyok mellett, és kialakíthatja fűszernövénykertjét.

Az emelt ágyások alakja és mérete változó, de mindegyik ugyanazt a célt szolgálja. Az emelt ágyás lehetővé teszi a kertészek számára, hogy megteremtsék a fűszernövények számára ideális talaj- és vízelvezetési feltételeket, lehetővé téve számukra a virágzást. A megemelt ágyások jobb légáramlást tesznek lehetővé a növények gyökerei körül, javítva a növekedési ütemet és a termést a vegetációs időszakban.

Az emelt ágyások könnyen elkészíthetők és költséghatékonyak. A megemelt ágyakat régi raklapokból vagy más forrásokból nyert újrahasznosított fa felhasználásával rakhatja össze.

Ezzel a kertészeti módszerrel a legmagasabb költség a talaj. Tegyük fel, hogy egy kis ágyást telepítesz; anyagilag valamennyire életképes. A több talajt igénylő nagy ágyások azonban egyes kertészek számára gazdaságtalanná tehetik a gyakorlatot.

Az Ültető

Az ültetőgépek életképes lehetőséget jelentenek a fűszernövénykert termesztésére. Több száz lehetőség közül választhat az előre elkészített virágtartókhoz, és többféle kivitelben kaphatók, olyan színekkel és mintákkal, amelyek illeszkednek otthona vagy kertje külsejének dekorációjához.

Az ültetőgépek egyszerű telepítést tesznek lehetővé bárhol az udvaron, és a vegetációs időszakban mozgathatja őket, hogy a legtöbbet hozhassa ki a napsütéses órákból. Lehetősége van arra is, hogy télen beltérbe vigye ültetvényeit, így a fűszernövénykertjét mesterséges világítás mellett tarthatja.

Ablak dobozok

Az ablakdoboz egy másik életképes választás új fűszernövénykertjéhez, és nagyszerű választás lakások és kisebb, kert nélküli otthonok számára. Az ablakdoboz az ablakpárkányon ülve vagy kézben tartva ugyanazokat az előnyöket kínálja, mint az ültetőgép.

Az ablakdobozok többféle kivitelben, színben és stílusban kaphatók, rengeteg lehetőséggel, amelyek illeszkednek otthona külső dekorációjához. Azonban gyorsabban kiszáradnak, mint az ültetőgépek, és csak néhány fűszernövényfajtához van korlátozott ültetési hely.

Edények

A cserepek egy másik lehetőséget is kínálnak egy kis fűszernövényes kertben. Három vagy négy cserépbe beültetheti kedvenc fűszernövényeit, és hagyhatja őket szabadidőben növekedni. A cserepek benti termesztésre is alkalmasak, a konyhában pedig ablakpárkányon is hagyhatjuk.

A cserepes termesztés remek lehetőség lakásokba és más kis lakóterekbe, ahol nem fér hozzá az ablakdobozhoz vagy a teraszhoz az ültetőgép számára. A terrakotta edények remek választás; bőséges légáramlást biztosítanak a gyökerekhez, és vonzó felületet biztosítanak, amely nagyszerűen mutat az ablakpárkányon vagy a teraszon.

A magvakból vagy palántákból történő termesztést válassza?

Sokféle fűszernövényfajtát gond nélkül el lehet indítani magokból. A magvakat beltérben is elindíthatja, majd a növények megtelepedése után kihelyezheti a szabadba.

A magról termesztés költséghatékonyabb, mint a palánta vásárlása. A palántákkal azonban gyorsabban indul, és kisebb az esélye annak, hogy a növények elpusztulnak a növekedés kezdeti szakaszában.

A palántákból történő termesztés jobb választás a tapasztalatlan kertészek számára, mivel a fűszernövényekkel kapcsolatos legtöbb probléma a magtól a palánta növekedési szakaszáig jelentkezik. Miután a növények megtelepednek, sokkal könnyebb gondozást kínálnak.

A helyi faiskolának hatalmas palántaválasztékot kell szállítania azonnal a kertbe.