Hogyan kell a jalapeno paprikát sütni és grillezni

Az egyedi íz és lágy textúra érdekében javasoljuk, hogy tanulja meg hogyan kell a jalapeno paprikát otthon sütni és grillezni. Tökéletes tésztaszószhoz, burgonyasalátához vagy friss mártáshoz. A jalapeno paprika a legelterjedtebb fűszerpaprika a világon. A Mexikóban és az Egyesült Államokban ömlesztve termesztett paprika könnyen érthető, miért olyan kedvelt a paprika. 

Van néhány módszer a jalapeno paprika sütésére és grillezésére, a rendelkezésre álló felszereléstől függően. Akár van grillezője, akár sütőben szeretne sütni, itt megmutatjuk a legjobb módot. Ha csak azt keresi, hogyan használhatja füstölt jalapenot főzéshez vagy tároláshoz, ugorjon tovább, és tudjon meg többet.

Jalapeno sütése a sütőben

A jalapeno sütésének legkönnyebben elérhető módja az otthoni sütőben történő sütési módszer. Ennek a módszernek az egyetlen hátránya, hogy nyáron meleg van, és a sütő bekapcsolása felmelegíti a konyhát.

Ezenkívül a sütőben sült jalapenók íze nem olyan, mint a grillen. Ennek ellenére ez egy nagyon gyors és egyszerű módszer!

TIPP: Hagyja egészben a paprikát sütés közben. Ez segít megtartani a nedvességet a paprika belsejében, és megkönnyíti a héj eltávolítását.

Hozzávalók:

 • Jalapeno chili
 • Olaj

A jalapeno paprika sütése lépésről lépésre:

Elkészítési és főzési idő:  20 perc

 1. Állítsa a sütőrácsot a legmagasabb helyzetbe. Ez biztosítja, hogy a paprika a lehető legközelebb legyen a sütő fűtőeleméhez.
 2. Melegítse elő a sütőt.
 3. A paprikát megtisztítjuk. Amíg a sütő előmelegszik, készítse elő a paprikát úgy, hogy hideg víz alatt alaposan megtisztítja. Sütés előtt szárítsuk meg a paprikát is, hogy az olaj hozzátapadjon a paprikához.
 4. Távolítsa el a szárakat. Távolítsa el a paprika szárát egyszerűen lehúzva. Ha a szár makacsul kiszabadul, késsel levághatja a paprika legvégét.
 5. Helyezze a paprikát egy tepsire, és enyhén kenje meg olajjal. Tartsa a paprikákat körülbelül 2 cm távolságra egymástól. Fontos, hogy a paprika egyenletesen olajos legyen. A jobb íz érdekében adjon hozzá egy csipet sót az olajhoz, mielőtt bekenné vele a paprikát.
 6. Mindkét oldalát 5 percig sütjük. Figyelje a paprikát, és fordítsa meg, amikor elkezd elszenesedni. Ezután fordítsa meg a paprikát, és süsse további 5 percig a másik oldalon.
 7. Pároljuk meg a jalapeno paprikát.
 8. Élvezze frissen, vagy tegye el későbbre. A sült jalapenót hűtőszekrényben akár egy hétig is tárolhatja, vagy fagyasztótasakban több hónapig is lefagyasztható.

Ez egy nagyszerű módszer a jalapeno sütőben történő sütéséhez, és megkönnyíti sok paprika egyidejű sütését. Egy kicsit jobb ízért próbálja ki a következő módszert a grillen.

Jalapeno sütése a grillen

Legyen szó akár gáz-, akár széngrillről, azt javasoljuk, hogy lehetőség szerint ezt használja a sütő helyett. A paprika átveszi a grillezésből származó összes nagyszerű ízt.

Csakúgy, mint a csirke esetében, a grillezés is azt a jellegzetes ízt hozza ki, ami csak ezzel a módszerrel érhető el. Mindannyian tudjuk, hogy a grill a legjobb módja annak, hogy maximalizálja a sült jalapenó ízét!

Hozzávalók:

 • Jalapeno chili

Sütés a grillen lépésről lépésre:

 1. Gyújtsa be a grillt. Ha szénsütőt használ, hagyja kicsit leégni a szenet körülbelül 15-20 percig. 
 2. A paprikát megtisztítjuk. Tisztítsa meg a felesleges szennyeződéseket hideg vízzel. Ha kész, szárítsa meg a paprikát.
 3. Helyezze az egész paprikát a grillre. Miután a grill elérte a kívánt hőmérsékletet, helyezze a paprikát a grillre a tűz fölé, körülbelül 3-5 cm távolságra.
 4. Zárt fedéllel grillezzük 5 percig. 
 5. Forgassuk meg a paprikát, és grillezük még 4-5 percig. Fordítsuk meg a paprikát úgy, hogy az elszenesedett oldaluk legyen felfelé, és grillezük további 4-5 percig. A paprikának ezen a ponton puhának és hajlékonynak kell lennie.
 6. Pároljuk meg a paprikát. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan kell párolni a sült jalapenót.
 7. Hámozza le a héjat. A paprikát hosszában felszeleteljük, a héját és a magjait eltávolítjuk.
 8. Élvezze frissen vagy tegye el későbbre. 

Jalapeno grillezés gáztűzhelyen

Ha csak gáztűzhelye van, kipróbálhatja a jalapeno chilit nyílt lángon sütni. Az eredmény finomabb lehet, mint a sütőben sült jalapenóé, így érdemes lehet (főleg, ha kevés a paprika, mivel nagy mennyiségben eléggé időigényes).

Jalapeno sütése gáztűzhelyen:

 1. A paprikát megtisztítjuk és szárítjuk. Hideg vízzel távolítsa el a felesleges szennyeződéseket a paprikáról, és alaposan szárítsa meg.
 2. Távolítsa el a szárakat. Húzza le a szárát minden olyan paprika száráról, amelyet sütni szeretne.
 3. Szúrja fel hosszú fém sütővillára. Szüksége lesz egy hosszú, éles ágra (ideális esetben egy fém sütővillára), hogy elkerülje a megégést. Azt is javasoljuk, hogy egyszerre egy paprikát pirítson, hogy tudjon összpontosítani.
 4. 3-5 percig sütjük. Sütőkesztyűt viselve dolgozzunk, a paprikát körülbelül 2 cm-rel a tűz felett tartva. Minden percben fordítsa meg a paprikát, hogy egyenletes szint kapjon. Figyelmeztetés: készüljön fel tűzveszélyre! Ügyeljen arra, hogy a paprika ne érje a lánghoz, és legyen a közelben víz, hogy vészhelyzetben beledugja az égő paprikát.
 5. Pároljuk meg a paprikát (lásd lent).
 6. Távolítsa el a héját. Párolás után eltávolítjuk a héját, és ízlés szerint használjuk fel a paprikát.

Grillezett vagy sült jalapenó párolása és hámozása

A párolás fontos lépés a jalapeno sütéséhez. Ha leveszi a paprikát a tűzről, és azonnal megpróbálja eltávolítani a héját, akkor: megégeti az ujját vagy küzdeni kell a héj eltávolításáért.

Tehát mindkét probléma megoldása érdekében hagyjuk, hogy a frissen sült jalapeno paprika a saját nedvességével párolódjon. Két olyan módszer létezik, amelyek egyformán jól működnek.

A sült paprika párolása:

1. lehetőség: Helyezze a paprikát egy tál alá. Tiszta felülettel (például vágódeszkával) helyezze szorosan egymás mellé a csípős paprikát. Helyezze a tálat a paprikákra fejjel lefelé, szorosan zárja le, hogy a levegő ne tudjon távozni. Hagyja párolódni (és hűlni) kb. 15 percig. Ezután távolítsa el a paprika héját.

2. lehetőség: Helyezze a paprikát egy papírzacskóba. A frissen sült paprikát papírzacskóba tesszük, és szorosan lezárjuk. Ez felfogja a nedvességet (bár nem olyan jól, mint a tál esetében), és meglazítja a héjat. Hagyja kb. 15 percig párolódni, majd távolítsa el a paprika héját.

Miért távolítsa el a paprika héját? A paprika héjára nincs szükség, mert kemény és enyhén keserű. A jalapeno grillezés lényege, hogy megőrizze a paprika édes, csípös ízét anélkül, hogy a héja érdes lenne! Ezenkívül, ha csípös szószt készít, a héjat nehéz finomra vágni.

Hogyan használható fel sült jalapenó?

Megtanulta, hogyan kell jalapenó paprikát sütni, de mit is kezdhet vele?

Add hozzá a tojás vagy burgonyasalátához

A sült jalapenó fantasztikus módja a burgonya- vagy tojássaláták fűszerezésének. Kellemes fűszerességet és fantasztikus, gazdag, édes ízt adnak. Alternatív megoldásként próbálja ki omlettekhez, szendvicsekhez vagy bármilyen más recepthez, amelyről úgy gondolja, hogy jó lenne egy kis csípősség!

Keverje tésztaszószhoz

A jalapeno paprika enyhe, elviselhető csípősséget adnak minden paradicsomszószhoz. Pettyes zöld és fekete színt is adnak a szószokhoz, ami arra készteti vendégeit, hogy megkérdezzék: „Mi a titkos összetevő?”

Töltsük meg sajtkrémmel

Keverjen össze egy kis krémsajtot, fűszernövényekkel és egy csipet sóval, valamint adjon hozzá egy kis cheddart. A krémmel óvatosan töltsük meg a sült jalapnokat. Ez a módszer a végülis a forditott Jalapeno Poppers elentéte, ahol a friss jalapenot töltik meg a sajtkrémmel, panirozzák és ezt követően sütik meg olajban,

Tárolja olajban

Ez nem egy hosszú távú tárolási mód, de rövid távon kiváló. Használhatja igy szendvicsekre vagy tojáshoz a sima és gazdag íz érdekében.

Fagyassza le

Ha nem tudja felhasználni az elkészített jalapenokat, tegye egy fagyasztható zacskóba és fagyassza le. Ha később szüksége lesz rá, csak felengedi és már fogyaszthatja is.

Mennyi ideig tárolható a sült és grillezett jalapeno?

Az eltarthatóság időtartama attól függ, hogyan kívánja tárolni őket. Dióhéjban a sült jalapeno 1-2 hétig eláll a hűtőszekrényben. Az eltarthatóság meghosszabbítható fagyasztással vagy csípős szósz készítésével

Ha úgy érzi, hogy a paprika megromlott, a legjobb, ha kidobja. Fogyasztás előtt ellenőrizze, hogy a grillezett jalapenón nincs-e elmosódott penészképződés!

Köszönet a fotókért: flickr

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg? Iratkozz fel értesítőnkre!

Videó