Hogyan kell hagymát termeszteni: Teljes útmutató

A hagymatermesztés nem jelent olyan nagy kihívást, mint gondolná. A hagyma szívós zöldség, hideg időjárási körülmények között jól termeszthető a hagyma. A hagyma közvetlenül az ágyásba ültethető, vagy emeltágyásokat használhat a bőséges hagyma termés eléréséhez.

Az emelt ágyásokban történő hagyma termesztés növeli a gyökerek levegő ellátását, ami növeli a hozamot. Rengeteg hagyma fajta alkalmas a konyhakertben való termesztésre.

Tippek a hagyma ültetéséhez

Javasoljuk, hogy a hagymát akkor vesse a földbe, amint az utolsó fagyoknak vége. Ellenőrizze az utolsó fagydátumokat, majd várjon két hetet, mielőtt elülteti a hagymát.

A tél beállta előtt elő kell készítenie ágyásait a következő időszakra, hogy hagymát vetni tudja. Ügyeljen arra, hogy a némi komposztot és trágyát tegyen az ágyásokra. Hagyja őket pihenni a tél folyamán.

Két héttel a hagyma ültetése előtt forgassa át a talajt, hogy fellazuljon a föld. Ez a technika javítja a talaj vízelvezetését, miközben lehetővé teszi az optimális levegőztetést. Amint kész a föld előkészítése, ültesse a hagymát.

hagyma ültetés
hagyma vetése – fotó: pixabay

A legtöbb esetben március végén vagy április elején lehet ültetni a hagymát, amennyiben a hőmérséklet nem csökken 5 fok alá. Válasszon ki egy olyan ültetési helyet a kertjében a hagyma ületetésére, amely naponta legalább 6-10 órán át teljes napfényt kap. A legjobb, ha olyan helyet választ, amely délután árnyékot kap a hagyma palánta.

A hagyma szereti a nitrogénben gazdag talajt, ügyeljen arra, hogy a föld laza és agyagos legyen. A talaj tömörsége kihat a növekedésre, és alulméretezett hagymát kaphat. A hagyma palánták az egész vegetációs időszak alatt tápanyagot igényelnek az egészséges és megfelelő mennyiségű terméshozamhoz.

Ha úgy dönt, hogy előneveli a hagymát és a magokat korán kezdi bent csíráztatni, akkor azt javasoljuk, hogy körülbelül 6 héttel az ültetés előtt kezdje el. A kertészeknek a hagymáról mint levélnövényről kell gondoskodniuk gyökérnövény helyett, és ennek megfelelően kell betartaniuk a termesztési irányelveket. Hagyma vetőmagot rendelhet a Cégtárban szereplő vetőmagkereskedőktől.

A hagymát ültessük 1 cm mélyen a felszíne alá. Átültetés esetén helyezze el a hagyma palántáit legalább 15 cm-es távolságra. Azt javasoljuk, hogy a hagyományos termesztés esetén alkalmazzuk vetésforgót. Mint említettük, a hagyma magas tápanyag igényű és gyorsan kimeríti a talaj tápanyag készletét.

Hogyan kell ültetni a kihajtott hagymát

Töltsön meg egy 5 literes edényt friss földdel. Adjon hozzá egy kevés vermikulitot és perlitet, és egy adag nitrogénes műtrágyát. Egy héttel később ültesse a hagymát az edény közepére.

Öntözze meg a hagymát, és hagyja az edényt az udvar napos részén vagy a lakás erkélyén. A friss újhagyma megjelenésével azonnal felhasználható a konyhában. Ha a hagyma virágot hoz, várja meg, amíg a tavasszal beérik, és szedje le a magokat a következő évadra.

újhagyma szüretelés
újhagyma szüretelés – fotó: pixabay

Tippek a hagyma gondozásához

Amikor hagymát termeszt, be kell kalkulálnia ennek a zöldségnek a tápanyagigényét az egész vegetációs időszakra. A hagymához műtrágyát kell adni az ágyásokba néhány hetente, hogy növelje a hagyma méretet és a legjobb termést biztosítsa.

Fontos, hogy ne takarja be teljesen talajjal, és ne nyomja vissza a felszín alá. A hagymáknak az utolsó érési szakaszban expozícióra van szükségük.

Ha néhány hetente mulcsozza a kertjét, megúszhatja a hagymák öntözését hetente egyszer vagy kétszer, még meleg időjárási körülmények között is. Minél többet öntözi a hagymát, annál édesebb az íze. Ügyeljen azonban arra, hogy a talaj jó vízelvezető legyen, mivel a túlöntözött hagymák végül rothadnak, és betegségeket vonzanak a kertbe.

A hagymát érintő kártevők és betegségek

Van néhány kártevő és betegség, amelyekre figyelni kell a hagymatermesztés során.

vöröshagyma termesztés
vöröshagyma ültetés – fotó: pixabay

Thrips

Ezek az apró rovarok körülbelül akkorák, mint a varrótű tűgombjai. Nehéz szabad szemmel azonosítani a Thripst. A kártevő jelenlétének ellenőrzésére a papírrázási módszer a legjobb.

Vigyél magaddal egy fekete lapot sötét színű papírból a kertbe. Rázza a hagymák tetejét a papírral. Ha bármilyen kis cserzett testet észlel a papírra esni, akkor hagyma fertőzéssel küzd.

Keverjen össze néhány rovarölő szappant, és permetezze be a kertjét. Két-három kezelés elegendő lehet. Permetezze be a növényeket három nap különbséggel, és a következő héten ismételje meg a papírpróbát, hátha van olyan túlélő, amitől még meg kell szabadulnia a hagymakertből.

Kukacok

Ezek a kártevők veszélyt jelentenek a hagymaszüret sikerességére is. Fedje le a hagymatermést finom hálóval. Zárja le a kert bejáratát úgy, hogy a talajjal fedi le a háló széleit.

A vargányák szeretnek a hagyma tövében tojni. A háló megakadályozza, hogy hozzáférjenek a hagymaterméshez. Tartsa távol a talajtakarót a zöld hajtásaitól, mivel vonzhatja a rovarokat.

Jellemzően a kukac csak azoknak a kertészeknek jelent problémát, akik a nyári időszakban hosszabb esős időszakokkal küzdenek. 

További hasznos információk a kártevőkkel és védekezésről

Tippek a hagyma szüreteléséhez

Győződjön meg róla, hogy eltávolít minden olyan hagymát, amely virágszárakat kezd kialakítani. Amikor a virágok megjelennek, ez azt jelenti, hogy a hagyma nem növekszik tovább. Ezek a virágos hagymák nem lesznek jól tárolhatók, és előfordulhat, hogy el kell dobnod őket, ha nem sikerül időben felhasználnod.

érett hagyma szüretelés
hagyma szüretelés – fotó: pixabay

Amint a hagyma érni kezd, a zöld hajtások teteje sárgulni kezd. A hajtások leomlanak. Néhány nappal a betakarítás előtt lazítsa meg a kert körüli talajt, mivel ez a stratégia elősegíti a szárítást.

  • Amikor a hagyma teteje végül megbarnul, ideje, hogy kihúzza őket a földből. Az őszi időjárás ronthatja a hagyma termését.
  • Vágja hátra a hagymagyökereket, és vágja le a tetejét. Hagyhatja a fejet a hagymán, ha azt tervezi, hogy befonja őket. Tárolás előtt hagyja a hagymát megszáradni a földön.
  • Ügyeljen arra, hogy körültekintően kezelje a hagymát. A kisebb zúzódások a rothadás kezdetét okozhatják, amely a többi hagymára átterjed. 
  • A hagymák inkább hűvös és száraz helyet kedvelik az optimális tárolás érdekében, a pince ideális tárolási lehetőség a hagymaterméshez.

Ajánlott hagymafajták

Több féle hagyma fajta is létezik. Néhány az ajánlott hagymafajták közül:

  • Sárga édes spanyol – kerek alakú és, fehér vagy sárga színű.
  • First Edition – magas hozamú, intenzív íz és krémes színű.
  • Red Wethersfield – vörös héjú, fehér húsú. Ez a fajta jól tárolható.
  • Stuttgarter – Általában készletekben értékesítik, ez a fajta korai érésű, lapos alakú és sárga színű.
  • Fehér Bermuda – fehér színű, lapos, vastag fejjel. Ezeknek a hagymáknak enyhe ízük van.
  • Burgundia – A legjobb asztali hagyma, édes ízű fehér húsú és vörös héjú.

Hagyma vetőmag rendelés:

Ebay ár: ?

Amazon ár: ?

További vetőmagkereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.