Hogyan kell hagymát termeszteni: Teljes útmutató

A hagyma, mint az egyik alapvető és sokoldalú fűszer, elengedhetetlen része a legtöbb konyhának. Szerencsére a hagyma ültetése és termesztése viszonylag egyszerű feladat, így bárki belevághat a saját hagymatermesztésbe. Ebben a cikkben bemutatjuk a hagyma ültetésének és gondozásának folyamatát, hogy hobbi kertészként sikeresen termeszthesse ezt a növényt.

A hagymafajták kiválasztása

Az első és legfontosabb lépés a hagyma termesztésében a megfelelő fajta kiválasztása. A hagymának több fajtája létezik, amelyek eltérő ízűek és eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A legnépszerűbb fajták közé tartozik a vöröshagyma, a lila hagyma, a fehér hagyma és a sárga hagyma. A különböző fajták eltérő érési idővel és hozammal rendelkeznek, ezért érdemes figyelembe venni a saját igényeinket és a helyi klímát is.

hagyma ültetés
hagyma vetése – fotó: pixabay

Az ültetés előkészítése

A hagyma ültetésekor a megfelelő előkészítés kulcsfontosságú. A hagyma jól fejlődik napos helyen és tápanyagban gazdag, jól vízáteresztő talajban. Az optimális talaj pH értéke 6,0 és 6,8 között van. Érdemes a talajt megművelni és szerves trágyával, komposzttal vagy műtrágyával gazdagítani, hogy biztosítsuk a növények számára a megfelelő tápanyagokat.

A hagyma ültetése

A hagymát általában hagymagumokból vagy palántákból ültetik. A hagymagumokat először nedves talajba kell helyezni, majd ültetés előtt 24 órán át vízben áztatni. A hagymagumokat vagy palántákat 10-15 cm távolságra egymástól és 2-3 cm mélyen kell elültetni. Az ültetéstől számított 2-4 hét elteltével a hagyma megkezdi a növekedést.

újhagyma szüretelés
újhagyma szüretelés – fotó: pixabay

A hagyma öntözése és tápanyag-utánpótlása

A hagyma öntözése során fontos, hogy a talaj mindig kissé nedves maradjon, de ne legyen túl nedves, hogy ne okozzunk gyökérrothadást. Az öntözés gyakorisága függ a talaj típusától és az időjárástól, de általában hetente egyszer elegendő. A túl sok víz elkerülése érdekében érdemes a talaj felszínét ellenőrizni, és csak akkor öntözni, ha az már száraz.

A hagyma tápanyagigénye viszonylag alacsony, de azért érdemes a növekedési időszak alatt megfelelő tápanyagokkal ellátni a növényeket. Az ültetéskor alkalmazott szerves trágya vagy komposzt elegendő tápanyagot biztosíthat, de az idő múlásával a hagyma további tápanyag-utánpótlást igényelhet. Ilyenkor a növényeket folyékony szerves trágyával vagy kiegyensúlyozott műtrágyával lehet ellátni.

vöröshagyma termesztés
vöröshagyma ültetés – fotó: pixabay

A hagyma betegségei és kártevői

A hagyma viszonylag ellenálló növény, de néhány betegség és kártevő támadhatja. A leggyakoribb betegségek közé tartozik a penész, a rothadás és a vírusfertőzések. A betegségek elkerülése érdekében fontos a megfelelő talajelőkészítés, öntözés és tápanyagellátás, valamint a növények közötti elegendő távolság betartása.

A hagyma leggyakoribb kártevői közé tartoznak a hagyma-levéltetvek, a hagymamolyok és a hagymabogarak. A kártevők elleni védekezésre többféle módszer létezik, például biológiai védekezés (pl. a kártevők természetes ellenségeinek alkalmazása), kézi gyűjtés, rovarcsapdák és rovarölő szerek használata.

érett hagyma szüretelés
hagyma szüretelés – fotó: pixabay

A hagyma betakarítása és tárolása

A hagymát akkor érdemes betakarítani, amikor a növények levelei elkezdenek sárgulni és lehajolni. Ekkor a hagymák már elértek megfelelő méretet és érettséget. A betakarításkor óvatosan húzzuk ki a hagymát a talajból, és hagyjuk a szabadban vagy egy szellős helyen megszáradni.

A szárazra hagyott hagymát tárolhatjuk hűvös, sötét helyen, például egy pincében vagy kamrában. A hagymákat úgy tároljuk, hogy ne érintkezzenek egymással, és levegőhöz jussanak. Ezt megtehetjük fonott kosarakban, hálós zsákokban vagy akár hagymafüzérekbe kötve is. A megfelelő tárolási körülmények mellett a hagyma akár több hónapig is eltartható.

Összefoglalás

A hagyma termesztése remek lehetőséget nyújt a hobbi kertészek számára, hogy friss, egészséges és ízletes hagymát termeljenek saját kertjükben vagy otthonukban. A hagyma ültetése és termesztése viszonylag egyszerű feladat, amelyet a megfelelő előkészítéssel és gondozással még sikeresebbé tehetünk. Az alábbi tippek és ajánlások segítségével remélhetőleg könnyen belevághat a hagymatermesztésbe és élvezheti a saját kertjében megtermelt hagyma előnyeit:

 • Válassza ki a megfelelő hagymafajtát az igényeinek és a helyi klímának megfelelően.
 • Készítse elő a talajt, hogy biztosítsa a hagyma számára a megfelelő tápanyagokat és vízáteresztő képességet.
 • Ültessen hagymagumokat vagy palántákat a megfelelő távolságra és mélységbe.
 • Öntözze és táplálja a hagymát megfelelően a növekedési időszak alatt.
 • Védekezzen a betegségek és kártevők ellen a megfelelő gondozással és védekezési módszerekkel.
 • Takarítsa be és tárolja a hagymát megfelelően, hogy hosszú ideig élvezhesse annak előnyeit.

Mindenkinek sok sikert és örömöt kívánunk a hagyma ültetésében és termesztésében!

Ajánlott hagymafajták

Több féle hagyma fajta is létezik. Néhány az ajánlott hagymafajták közül:

 • Sárga édes spanyol – kerek alakú és, fehér vagy sárga színű.
 • First Edition – magas hozamú, intenzív íz és krémes színű.
 • Red Wethersfield – vörös héjú, fehér húsú. Ez a fajta jól tárolható.
 • Stuttgarter – Általában készletekben értékesítik, ez a fajta korai érésű, lapos alakú és sárga színű.
 • Fehér Bermuda – fehér színű, lapos, vastag fejjel. Ezeknek a hagymáknak enyhe ízük van.
 • Burgundia – A legjobb asztali hagyma, édes ízű fehér húsú és vörös héjú.

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg? Iratkozz fel értesítőnkre!

Ajánló

Videó