Hogyan kell ültetni és termeszteni a chili paprikát: Teljes útmutató

Útmutató a chilipaprikák termesztéséhez a kertben – Minden, amit tudnod kell az ültetéstől a chili gondozásán át a betakarításig illetve a paprika tárolásról. A chili paprika rendkívül népszerűvé vált sok házikertész számára. Fűszeres, mégis enyhén édes íze tagadhatatlanul finom, és különféle ételekben használható. Számos fajta létezik, és mindegyik tele van fantasztikusabbnál fantasztikusabb ízzel. Ráadásul élénk színük tagadhatatlan pompás megjelenést kölcsönöz minden kertnek.

A chili paprika termesztése nem igazán nehéz; még a kezdő kertészek is sikeresen termeszthetik ezeket a chilipaprikákat. Ebben az útmutatóban a fontosabb tippeket osztunk meg, amelyek segítenek abban, hogy kertje rengeteg chilis paprikát teremjen.

Bevezetés a chili világába

Mielőtt megosztanánk, hogyan termeszthet saját chili paprikát, szeretnénk megosztani néhány háttérinformációt ezekről a növényekről, mivel azt tapasztaljuk, hogy ha többet tudunk egy növényről, az nagy segítséget tud nyújtani számukra.

A chili rövid története

Nincs általános egyetértés a chili helyesírásával kapcsolatban. Az egyetlen „l” betűvel és „e” jellel nem rendelkező chili általában elfogadható módszer az olyan ételek betűzésére, mint a chili con carne (chili hússal), míg az „e” betűs Chile egy dél-amerikai ország neve.

chili ültetés

Nem számít, hogyan írod, köztudott, hogy a chili paprika erős; a „csípős” kifejezés azonban relatív kifejezés, mivel valójában az ízlelőbimbóitól függ.

Vannak, akik azt tapasztalhatják, hogy a chili a tüzet hányó sárkánnyá változtatja őket, míg mások csak enyhén csípősnek találják őket; ezenkívül számos fajta létezik, amelyek szintén befolyásolhatják az erősség mértékét.

A chili összes fajtája egyetlen kis vadpaprikára vezethető vissza, amely Kr. E. 7000 körül nőtt Közép- és Dél-Amerikában. A növényeket Columbus egyik hajóján hozták Spanyolországba. Eljutottak Délkelet-Ázsiába és a Közel-Keletre is, ahol e régiók számos receptjében közös vonássá váltak.

A chili fajtái

Valamennyi paprika a Capsicum nemzetség része, és öt különböző fajt termesztenek.

 • A Serrano, a Cayenne és a Jalapeno a leggyakrabban termesztett fajták közül a Capsicum annuum.
 • Egy másik népszerű fajta, a Habanero chili a C. chinense, míg az ázsiai ételekben használt csípős paprika közül sok a C. Frutescens; A tabasco paprika is ennek a csoportnak a része.
 • A szuper tüzes Aji paprika, köztük Aji Amarillo és Aji Colorado, a C. baccatum csoportba tartozik. A Mexikóban növekvő chili piquins és chiltepins, vadpaprika, a C. glabriusculum csoport részét képezik.

Mondanom sem kell, hogy többféle chili paprika létezik. Amint láthatja, erősségük mértéke változik, csakúgy, mint a megjelenésük; sokféle színben megtalálhatók. A kertészek által termesztett chilipaprikák közül néhány:

 • Cayenne , hosszúak és vékonyak, közepesen magas a fűszeressége.
 • Tabasco ,  pontosak és rövidek, közepesen erős és erősek is lehetnek.
 • Jalapeno , rövid paprika, kúpos, közepes vagy magas erőség.
 • Habanero , rövid, zömök paprika, magas erősség mellett.
 • Szellem paprika , rövid és zömök, és rendkívül erősnek számít.

További chili paprika fajták részletes leírással és chili vetőmag rendelés

Habár általában zöldségnek nevezik őket, az összes paprika – beleértve a chilit is – valójában gyümölcs. A gyümölcsök magokat tartalmaznak, és egy növény virágából nőnek ki.

Hogyan nő a chili paprika

Most, hogy van néhány háttérinformációja a chili paprikáról, tekintsünk át néhány termesztési tippet, amelyek segítenek egészséges chili paprika neveléséhez.

paprika ültetés után

Chili termesztés

Valamennyi chili paprika akkor érzi magát a legjobban, ha meleg talajba ültetik őket. Ha a közvetlen földbe akarja ültetni őket, várja meg, amíg a környezeti hőmérséklet magasabb lesz és elmúlt a fagyveszély.

A hideg hőmérséklet megakadályozhatja a növények virágtermelését, ami késleltetheti a gyümölcs termését.

Indíthatja a chili termesztést beltéren is. Minél korábban vetik, annál több ideje van a növényeknek egészséges gyümölcsöket termelniük a vegetációs időszak végére, vagyis a nyár végére.

Ezenkívül a legerősebb chili paprika termesztési ideje a leghosszabb. Ha növényét beltéren indítja, kezdje legalább 6-8 héttel az átlagos végső fagynapja előtt.

 • Vesse el a chili magokat, kezdő talajkeverékbe.
 • Helyezze az újonnan ültetett chili magokat meleg helyre, mivel szeretik a meleget.
 • Amint a paprika magok kicsíráznak, tartsa a talajt egyenletesen nedvesen, és gondoskodjon arról, hogy olyan helyen maradjanak, ahol sok fényhez jut.
 • Ha a palánták elég nagyok ahhoz, hogy károsodás nélkül kezeljék őket, átültetheti a növényeket egy kertbe; általában az áprilisi-májusi hónap környékén.

Ha közvetlen földben termeszti a chili paprikát, győződjön meg arról, hogy valamilyen szerves komposztot kever bele a talajba, mivel ezzel termékenyebbé teszi a talajt, ami javítja növényeinek egészségét.

Helyezze el a chili paprikanövényeket egymástól körülbelül 60 cm távolságra. A sorok között körülbelül 50 cm-nek kell lennie. Amint a növények teljes érésüket elérik, körülbelül 3 méter magasak lesznek, természetesen fajtától függően.

Videó: Hogyan kell ültetni chili paprikát

Hol lehet termeszteni chili paprikát

Válasszon olyan helyet, ahol bőséges napfény éri. A chili sok fényt és meleget szereti. Bár elviselnek bizonyos mértékű árnyékot. A chili ideális hőmérséklete 29 fok körül van.

Hogyan öntözze a chilit

A chili szereti az egyenletesen nedves, jó víz elvezető talajt. A chili paprika annyira szereti a vizet, mint a napot és a meleget, ezért fontos, hogy a talaj nedves maradjon; kerülje azonban a túlöntözést, mivel a túl sok víz elrohaszthatja a növényeket, ezért ügyeljen a túlzott öntözés elkerülésére.

Amikor a paprika már nagyobb, csökkentheti a kapott víz mennyiségét, de soha nem szabad hagynia, hogy a talaj teljesen kiszáradjon.

További részletes leírás a chili paprika palánta öntözéséről itt.

A Chili Paprika tápozása

A legegészségesebb paprika termesztéséhez a növényeket meg kell műtrágyázni. A kereskedelemben előállított paradicsom műtrágya jól fog működni a chili paprika növényeknél, csakúgy, mint a komposzt és a jól elrothadt trágya is. A chilihez általában elegendő egy tisztességes 5-10-10 -es műtrágya. 

Betegségek és háziállatok, amelyek befolyásolják a chili paprika növényeket

Sajnos többféle betegség és kártevő létezik, amelyek károsan befolyásolhatják a chili paprikanövényeket. A virág végrothadása egyfajta betegség, amely hatással lehet a chilire. Ez akkor fordul elő, ha alacsony a kalciumszint, vagy szabálytalan öntözés és a magas hőmérséklet következtében.

A gyökércsomó egy másik betegség, amely hatással lehet ezekre a növényekre. Ahogy a neve is mutatja, a növények gyökerei csomósodnak, ami felszívódási hiányosságokhoz, majd hervadáshoz vezet.

A chili paprika palántákat megfertõzõ kártevõk közé tartoznak a levéltetvek, tripszek és fehérlegyek. Ezek a kártevők megeszik a növényeket, és vírusokat terjeszthetnek rájuk, amelyek jelentős károkat okozhatnak.

A levéltetvek az újonnan kifejlődött levelek alsó oldalán találhatók, és foltosodást okozhatnak. A levélhoppak foltot is okozhatnak. A fehérlepkék hasonló hatással vannak a chili paprika növényekre, mint a levéltetvek, és csökkenthetik a növények növekedését.

Tartsa szemmel a chili paprika növényeit. Ha kártevőket észlel, a lehető leggyorsabban távolítsa el őket. Az erősen fertőzött növényeket teljesen el kell távolítani kertjéből, mivel ezek megfertőzhetik a termés többi részét.

Ajánlott könyv a chili paprika betegségeivel kapcsolatban: Kártevők és kórokozók a kertben – Károsítók azonosítása és a védekezés lehetőségei

Chili paprika szüretelés

A chili általában júliusban készen áll a szüretelésre. Minél több paprikát szed, annál több paprikát termel a növény. Választhatja a chilit, amikor zöld és enyhébb az íze, vagy megvárhatja, amíg vöröses színűvé válik, erősebb íze és forróbb íze lesz.

Kapcsolódó

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó