Hogyan kell ültetni és termeszteni mentát: Teljes útmutató

Öntetek, pácok, desszertek, vágyak felszabadítása; a menta egy szeretett gyógynövény, amelyet sokféleképpen lehet használni. Kellemesen nyugtató illatot és ízt kínál, és nagyon jól kiegészíti a különféle zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, sőt a desszerteket (menta fagylalt, valaki?).

Ha szereted a mentát, és szeretnél magadnak is termeszteni, akkor szerencséd van! Hihetetlenül könnyű termeszteni a mentát, és nincs sok követelménye a menta ültetésnek; van azonban egy hátránya: a gyökerek. A menta, amelyet „futónak” is neveznek, nagyon invazív. Elég gyorsan nőnek, és fejlődésük közben új helyet hódítanak maguknak.

Ha sok helye van, és a kerti ágyást kizárólag a mentára szánja, akkor a menta gyorsan terjedő jellege nem jelenthet problémát; ha azonban más növények mellé szándékozik ültetni, a menta invazivitása problémát okozhat, mivel a menta egy szempillantás alatt meghódít egy kertet.

Ebben az útmutatóban hasznos tippeket osztunk meg, amelyeket felhasználhat a menta sikeres ültetéséhez és gondozásához (beleértve az invazivitásának ellenőrzésére szolgáló tippeket).

A menta története

Mielőtt belevetnénk magunkat és megosztanánk ültetési és termesztési tippjeinket, szeretnénk némi hátteret adni a mentáról. Meggyőződésünk, hogy egy növény történetének ismerete segít a kertészeknek mélyebb megbecsülésben részesíteni a termesztett növényt..

A menta (mentha) a menta család (Lamiaceae család) tagja. Becslések szerint 24 különböző mentafaj létezik, és mindegyiket évelő gyógynövénynek tekintik. Úgy gondolják, hogy a menta a mediterrán térségből származik, és a gyógynövény néhány fajtája, például a fodormenta (Menta spicata) a Szentföldről és Egyiptomból származik, és valószínűleg a keresztesek egész Európában szélesebb körben hozták.

friss menta
menta termesztés – fotó: pixabay

Talajigény

A menta minden talajhoz képes alkalmazkodni, a gyógynövény tápanyagban gazdag, jól lecsapolt, enyhén savas talajba ültetve virágzik; a pH 6,5-7,0 az ideális.

Ha nem előkezelt talajba ültet, akkor évente adjon szerves tápanyagot, és a vegetációs időszak közepén szerves trágyával gondoskodjon a megfelelő tápanyag utánpótlásról.

Fényigény

A menta a részleges árnyékot részesíti előnyben; azonban teljes napsütésben is sikeresen termeszthető a menta, ha megfelelő mennyiségű vizet kap.

Műtrágya követelmények

Kora tavasszal a tartályban termesztett mentát minden célra alkalmas folyékony műtrágyával kell ellátni, amikor a növekedés elkezdőik. Mind a konténer, mind a kerti ültetésnél négy-hat hetente tápozzon a vegetációs időszak alatt.

Vízigények

A menta minden fajtájának nedves talajra van szüksége a virágzáshoz; a talajnak azonban jó vízelvezetésünek kell lennie. Míg a növény szereti a vizet, nem tudja elviselni az áztatott talajt. A gyökerek megrothadnak és a növény megfullad. Amikor száraznak érzi, a növényt meg kell öntözni. A legjobb a menta öntözése reggel, hogy a növény egész nap vízellátása biztosított legyen.

A menta szaporítása

A menta dugványokból könnyen szaporítható. Az érett növények dugványai mind a vízben, mind a talajban gyökerezhetnek. Ha úgy dönt, hogy vízben szaporítja, várja meg, amíg a dugványok gyökerei kialakulnak, majd ültesse át egy edénybe. Késő tavasszal vesse el a mentát a szabadba, amikor a fagyveszély elmúlt.

A mentát magról is szaporíthatja. Körülbelül nyolc héttel az utolsó átlagos fagyidő előtt kezdje el a magokat csíráztatni. Ügyeljen arra, hogy tápanyagban gazdag, jól vízelvezetõ talajt használjon, és tartsa a talajt nedvesen, amíg a magok csírázni kezdenek; körülbelül 10-15 nap az ültetés után.

Menta problémák

A menta növényeket kártevők és betegségek is befolyásolhatják. A rozsda problémát jelenthet ennek a növénynek. Apró narancssárga foltokban fejlődik a levelek alatt. A rozsda elkerülése érdekében hagyja, hogy a növények teljesen kiszáradjanak az öntözés között, és kerülje a levelek nedvesedését. Szerves gombaölő szerrel is kezelheti a rozsdát.

A mentát zsákmányoló kártevők közé tartoznak a gyökérzsizsik, vágóférgek, gyökérfúrók, bolhabogarak és pókatkák. A levéltetvek is kihívássá válhatnak. Annak elkerülése érdekében, hogy menta növényeit kártevők pusztítanák el, mindenképpen tartsa szemmel őket; ha rovarokat észlel, kerti tömlővel locsolja le őket, ügyelve arra, hogy locsolja a levelek alsó oldalát is, ahol a rovarok általában elrejtőznek.

A menta szüretelés

Ha a menta használatával kíván ízt adni az ételének vagy italának, vagy ha a növényt gyógyászati ​​tulajdonságai miatt szeretné felhasználni, elkezdheti a növények leveleinek szüretelését, amelyek körülbelül 10-15 cm hosszúak.

A menta szüretelésekor ügyeljen arra, hogy egyszerre ne szüretelje le a növény több mint 1/3-át. Ha ennél is többet szüretel, az meggyengítheti a növényt, ami végül megöli.

Szükség szerint levághatja a menta növény leveleit és ágait. A szüretelés megakadályozza, hogy a növény tolakodóvá váljon.

Ha nem rendszeresen szüreteli a mentát, akkor mindenképpen nyírja meg őket a szezon közepén. Miután a növény szárai hosszabbak és a levelek rövidebbek, vágja vissza a növényt kb. 1/3 vagy ½ méretére. A visszavágás elősegíti a növekedést.

menta felhasználása
menta

Hasznos tanácsok

A fenti ültetési és termesztési információk mellett íme néhány további tipp, amelyeket felhasználhat, hogy a menta palántái a legnagyobb sikert érjék el.

  • Csípje le a virágzó rügyeket, amikor megjelennek, hogy meghosszabbítsák a szüretelési idényt
  • A talajtakaró alkalmazása a mentára egy kerti ágyásban segít megtartani a növény nedvességét, és megakadályozza annak elterjedését is
  • A talajba ültetéskor ne felejtse el egymástól körülbelül 50 cm távolságra elhelyezni őket
  • Zárt térben a növényt olyan helyre tegye, ahol reggel megfelelő napsütést kap, de ahol a fűtés nem szárítja ki
  • A menta talajtakaróként működik. Ha ilyen módon kívánja használni, és sétálni szándékozik rajta, ügyeljen arra, hogy kaszált állapotban maradjon. A kaszálás segít megakadályozni a növény terjedését, és kihúzza az illatát

Menta vetőmag rendelés:

További vetőmagokat találsz a Shopban

Videó

2 thoughts on “Hogyan kell ültetni és termeszteni mentát: Teljes útmutató

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.