Hogyan keresztezzünk két növényt – Nemesítés

A növénynemesítés olyan folyamatnak tűnhet, amelyet nagyon komoly, fehér laborköpenyt viselő emberek végeznek laboratóriumban. Bár ez kereskedelmi környezetben minden bizonnyal igaz, egyáltalán nem ez az egyetlen módja a növénynemesítésnek. Röviden, a növénynemesítés egy növényfaj szándékos manipulálása, hogy kívánatos tulajdonságokkal rendelkező utódokat hozzanak létre. A folyamat mindig természetesen történik. 

Az egyik sivatagban őshonos chili paprika fajta jobban tolerálja az alacsony nedvességet, míg egy másik paprika képes kezelni az alkalmi áradásokat vagy felhőszakadásokat. Ez a természetes növénynemesítésen keresztül tartó, számtalan éves alkalmazkodásnak köszönhető.

A növénynemesítést az teszi egyedivé, hogy az emberek gondosan meg tudják határozni, melyik két növényt érdemes keresztezni. Hasonlóképpen, a mezőgazdasági üzemben a gazdálkodó gyakran választja ki, hogy a következő évben mely növényeket ültesse el, az alapján, hogy mely növények voltak a legegészségesebbek.

A növénynemesítés segített a gazdálkodóknak erősebb és ellenállóbb növények kifejlesztésében és segített olyan növények termesztésében, amelyek gyorsabban növekszenek, vagy többféle hőmérsékleten és éghajlaton nőnek. Az élelmiszeripar számára pedig talán a legfontosabb, hogy betegségekkel szemben ellenállóbb növényeket fejlesztett ki.

Milyen növényeket lehet keresztezni?

Az azonos nemzetséghez tartozó két növény általában keresztezhető. A növények nemesítése során a termelők általában két olyan fajt kereszteznek, amelyek ugyanabba a nemzetségbe tartoznak. Például a híres Szellem chili egy Capsicum chinense és Capsicum frutescens keresztezéséből jött létre amelyek az azonos nemhez tartozók (Capsicum).

A lehetőségek gyakorlatilag végtelenek. Vegyük csak az Orchideák családját. Az orchideafajoknak több mint 28 000 elfogadott fajtája létezik, és ez a szám folyamatosan bővül.

Növénynemesítés vs genetikai módosítás

Elgondolkodhat azon, hogy a növénynemesítés azonos-e a genetikai módosítással. Nos, leegyszerűsítve: nem. A növénynemesítés az ideális növények és termények természetes szelekciója, míg a genetikai módosítás sejtszintű biológiai módosulást jelent. A génmódosított vagy GMO-k mindig laboratóriumban születnek.

Biztonságos a növénynemesítés?

A szokásos növényi keresztezés egy természetes folyamat, amely akkor következik be, amikor a virágpor átkerül egyik növényről a másikra. Sok növényben a szaporodás kulcsfontosságú formája, és általában ellenőrzött körülmények között biztonságos folyamatnak tartják.

A tömegtermelésű növénytermesztés során óvintézkedéseket tesznek annak biztosítására, hogy az élelmiszerek biztonságosan fogyaszthatók legyenek. A legtöbb növény a világon legalább bizonyos mértékben káros összetevőket termel, de nagyon kis mennyiségben. A nemesítés révén lehetséges, hogy egy új fajta magasabb mennyiségben tartalmazza ezeket az anyagokat.

A növénynemesítésnek vannak kevésbé természetes formái, mint például a mutációs nemesítés, ahol sugárzás különböző formáit vagy vegyszereket helyeznek a magokra, hogy módosítsák a kapott növényeket. Ezek a módszerek kiszámíthatatlanabbak lehetnek, és alaposan meg kell vizsgálni őket, mielőtt próbálkoznának. Itt van a wikipédia szócikk a mutációtenyésztésről.

Növénynemesítési módszerek

Számos növénynemesítési módszer létezik, amelyek mindegyike eltérő lehetséges kimenetelekkel és nehézségekkel jár.

Tömegkiválasztás

A tömeges szelekció az alapvetőbb növénynemesítési módszer. A tömeges szelekciós nemesítés magában foglalja a jobbnak tűnő egyedi termények vagy gyümölcsök vizuális szelekcióját. Ezután az ezekből a gyümölcsökből származó magokat a következő terméssor elültetésére használják, ami rendszerint konzisztensebb növényt eredményez.

Ez a módszer egyszerű, de hatékony, különösen olyan nagyüzemi műveleteknél, mint a rizs vagy más önbeporzó növények termesztése.

Egy másik hasonló módszer, amely a tömeges szelekció kategóriájába tartozik, az, hogy egyszerűen eltávolítják a nemkívánatosnak tűnő növényeket. Valójában az eredmény egyenértékű, és elfogulatlanabb lehet.

Hibridizáció

A hibridizáció a növénynemesítési módszerek fejlettebb formája, és széles körben alkalmazzák mind az ön-, mind a keresztbeporzó növényfajtákban. Ez magában foglalja két genotípus keresztezését, amelyek mindegyikéből hiányzik a másik által birtokolt kívánt tulajdonság.

A cél egy „hibrid” utódnövény létrehozása, amely mindkét „szülő” növénynél jobb lesz.

Ezt úgy érik el, hogy gondosan kiválasztanak két szülőnövényt és keresztbeporozzák őket. Ez a folyamat azt eredményezi, hogy a létrejövő gyümölcsben termelődő magok mindkét szülőnövény egyes jellemzőivel átitatódnak.

A magok elültetésekor a kapott növény és gyümölcs egy új hibrid fajta. Ezeket az első generációkat nagyon instabilnak tekintik, és sok generáción keresztül stabilizálni kell őket.

Mutációtenyésztés

A mutációs nemesítés az a folyamat, amikor a magokat meghatározott vegyszereknek vagy sugárzásnak, például röntgen- vagy gammasugárzásnak teszik ki, hogy megváltoztassák a növény jellemzőit.

Mi az a keresztbeporzás?

A keresztbeporzásról akkor beszélünk, ha az egyik növény virágpora egy másik növény virágának bibéjével keveredik. Ez általában akkor fordul elő a természetben, amikor a virágport a szél és a rovarok, például a méhek, egyik növényről a másikra szállítják.

A virágpor az, ami beindítja a magok termelését a növényen, amelyből később a faj új generációja nő ki.

Az első generációs hibridek jellemzően mindkét szülőnövény jellemzőivel rendelkeznek. A további generációk azonban kevésbé lesznek összhangban új jellemzőikkel.

Egy új faj stabilizálásához 5 vagy több generációs gondos hibridizációs tenyésztés szükséges. Éppen ezért, ha kiveszed egy 1. generációs hibrid gyümölcs magjait (esetleg egy olyan paradicsomfajta, amit szeretsz a boltból) és otthon termeszted, nem biztos, hogy azt a termést kapod, amit vártál.

Hogyan lehet keresztezni két növényt

Nevezzük az első növényt „adományozónak”, a második növényt „befogadónak”. Az adományozó az a növény, amely felkínálja pollenjének egy részét a befogadónak. A befogadó az adományozó pollenjét az egyik virág bibéjére helyezi.

Így keresztezhet két növényt:

  1. Mindig steril anyagokat használjon.
  2. Keressen egy nyitott virágot az adományozó növényen. Ennek a virágnak virágport kell termelnie.
  3. Használjon steril edényt, hogy felfogja a virágpor egy részét a kinyílt virágból. A virágpor nagyon kicsi, porszerű anyag, amely a virágokról esik le. Nem lesz szükséged túl sokra!
  4. Keressen egy zárt virágot a fogadó növényen. Ideális esetben ez a virág éppen készen áll, hogy kinyissa a virágát.
  5. Kis csipeszekkel (vagy kis ollóval) vágja le a virágszirmokat, és óvatosan vágja le a porzót úgy, hogy csak a bibe maradjon a közepén.
  6. Használjon tiszta vattacserét, hogy az adományozó pollent a befogadó bibéjére helyezze.
  7. Használjon kis, feliratozott műanyag zacskót, hogy gyorsan le tudja takarni a beporzott virágot, hogy megakadályozza a befogadó növény önbeporzását. A címkézés fontos annak nyomon követéséhez, hogy mely gyümölcsöket mely növények porozták be.
  8. Fordítsa meg a folyamatot úgy, hogy a befogadó és az adományozó között felcseréli a szerepeket.
  9. Amikor a virág elkezd termőtestet hozni, le veheti a műanyag zacskót.
  10. Amikor a gyümölcs teljesen megtermett, használja a magokat a hibrid (H1) növény termesztésére!

Az 1. generációs hibrid újdonságai az úgynevezett hibrid vigor, és végső soron ez a növénynemesítés célja.

Okos, ha egynél több virágot beporozunk a befogadó növényen. Ez növeli a sikeres hibridizáció esélyét. A keresztbeporzás lassú folyamat, de a munkája gyümölcse megéri az időt!

Hibrid életerő a növénynemesítésben

A hibrid életerő vagy a Heterosis a hibrid növényfajták jobb jellemzői a két szülőnövényéhez képest. Más szóval, a megnövelt méret, gyorsabb növekedési ütem, édesebb vagy fűszeresebb íz, stb., mint az eredeti két növény esetében.

A növénynemesítés lehetővé teszi a termelők számára, hogy megválasszák, mely jellemzőkre összpontosítsanak. Ezért olyan értékes a növénynemesítés (és az otthoni termesztők számára remek kísérletezés).

Egy példa a heterózisra a növénynemesítésben az alma és más gyümölcsök megnövekedett mérete. A nagyobb termésnek más okai is lehetnek, de valójában a növénynemesítés meghozhatja a kívánt eredményt.

Növénynemesítési módszerek a magasabb hozam érdekében

Ha a nagyobb terméshozam elérése érdekében nemesítünk növényeket, akkor érdemes a szaporán termő növényfajtával kezdeni, és azt keresztezni az alultermő növénnyel.

Ebben a helyzetben valószínűleg van olyan növénye, amelynek jó ízű gyümölcse van, de nem terem belőlük eleget! Ez a növénynemesítés klasszikus problémája, és több nemzedékbe is telhet, mire a kívánatos eredmények láthatók.

Sajnos a nagyobb hozamok érdekében ideális egy nagyobb léptékű művelet a folyamat felgyorsítása érdekében. Ha több helye van az egyes növények termesztésére, gyorsabban kísérletezhet a létrejövő hibridekkel.

A több növény növeli a véletlen keresztbeporzás valószínűségét is, ezért legyen óvatos!

Köszönet a fotókért: flickr

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg? Iratkozz fel értesítőnkre!

Videó

1 thought on “Hogyan keresztezzünk két növényt – Nemesítés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.