Hogyan neveljünk chili paprikát beltéren és a szabadban

A paprika termesztése nagyon szórakoztató! Ebben a bejegyzésben megtudhatja, hogyan kell nevelni a chili paprikákat, hogy azok sok csípős paprikát teremjenek. A paprikát termesztheti beltérben és szabadban egyaránt. A beltéri paprika termesztése azt jelenti, hogy egész évben termesztheti őket (tekintettel arra, hogy biztosítja a megfelelő fény forrást).

A chili paprikákat át lehet telelni?

A megfelelő lámpákkal és melegítővel felszerelt üvegházban termesztett chili meghosszabbított vegetációs időszakkal rendelkezik. A chili paprikákat évelőként lehet termeszteni, és könnyen át lehet telelni.

chili paprika teleltetés
chili paprikák – fotó: pixabay

Nagyon sokféle chili fajta létezik, és nagyon sokféle módon használhatók. Például nagyszerű kiegészítői lehetnek a leveshez, pörkölthöz, krumplihoz stb. A chilit csípős szószok, lekvárok készítésére is használhatjuk. 

chili paprika szósz
csípős chili szósz – fotó: pixabay

A chili paprika fél métertől, két méter magasra nőhet. Mindez a fajtától függő. Számos chili fajta a meleg, trópusi éghajlatról származik. A növényeknek kicsi vagy közepes méretű, fényes, zöld levele van, és a paprikák (a gyümölcs) alakja méretben, alakban és színben eltérő lehet.

Lehetnek édesek, keserűek is, és lehetnek az enyhe és a rendkívül csípősek is. Például a Jalapeño Chilli és a Bell Paprika inkább az enyhe skálán van. De vannak olyan paprikák, mint a Cayenne Chili illetve a világ legerősebb paprikái, például a Habanero, a Carolina Reaper és az Scorpion! Vagyis bármilyen méretű, alakú és színű paprikát termeszthet!

A Scoville skála

A chili gyümölcsének erejét hagyományosan a Scoville skála méri. A Carolina Reaper, a Guinness-világrekordok szerint a világ legerősebb paprikája 1 569 300 Scoville Heat Unit (SHU) csípősséget ért el. Ugyanakkor arról számoltak be, hogy új extrém chili lehet a világon; a Pepper X. Ez a chili 2 480 000 SHU-t ért el (2017 októberétől, még nem erősítették meg).

Miért “erős” a chili?

A kapszaicin nevű anyag az oka annak, hogy a chilit csípősnek érezzük. Ez a vegyi anyag stimulálja a nyálkahártya idegvégződéseit.

Mikor kell csíráztatni a chili magokat?

A csírázás legmegfelelőbb ideje függ attól, hogy a szabadban vagy a beltéren termeszti-e a chili paprikát.

Annak ellenére, hogy hideg van például januárban és februárban, ezekben a hónapokban a legmegfelelőbb idő a chili magok csíráztatás megkezdésére. Ez rengeteg időt biztosít a növekedésre és az érésre a nyár vége előtt.

De ne aggódjon, természetesen csírázhatja magjait és ültetheti a palántákat áprilisig, ez csak a chili érését befolyásolja. Vagyis a lehető legkorábbi szüretelés érdekében kezdik meg a beltéri csíráztatást már januárban. A benti előnevelést követően kerülhetnek kiültetésre a paprika palánták. Vannak chili fajták amiket, már decemberben csíráztatnak, ez leginkább a Carolina Reaper, mivel minimum 3 hét a csírázás.

Hogyan kell csíráztatni a chili magokat

Most már tudja, mikor a legjobb a chili csíráztatására, és most megtudhatja, hogyan kezdje a csíráztatási folyamatot (a témáról szóló átfogóbb bejegyzésért lásd: a chili magok legjobb csíráztatásának módját ). A chili magoknak melegre van szükségük a csírázáshoz, és a legjobb ha a hőmérséklet 25 ℃ felett, egyes fajtáknál 30 ℃ felett van.

chili paprika ültetés
chili mag ültetés -fotó: pixabay

1. Tegye a chili magokat vízbe

Első lépésként kb. 24 órára vízbe kell tenni a magokat (ha különböző fajták termesztését tervezi, ne felejtse el különféle edényekbe tenni).

2. Helyezze a magokat valami nedvesbe (pl. Papírtörlőbe)

Most, a második lépésben, miután a chili magok bevonata megpuhult, tegye a chili magját nedves papírtörlőbe vagy tőzegpelletbe. Helyezze a magokat meleg helyre (ne felejtse el időről időre szellőztetni). A fajtól függ, hogy a magok mennyi idő alatt csíráznak. A Capsicum Annuum például 1-2 hétig, míg a Capsicum Chinense 2 hétig tart.

3. Ültesse a magokat a komposztba

A harmadik és egyben utolsó lépés a chili növény ültetési ideje. Vagyis, ha a palánták elég nagyok ahhoz, hogy átültesse egy kis tartályba (pl. Egy cserépbe). Ha beltérben termeszti a paprikát, tegye az edényeket egy meleg és napsütötte ablakpárkányra, ha pedig a szabadban, a palántákat fűtött üvegházba kell helyezni.

Tartsa a talajt egyenletesen nedvesen, de csak óvatosan; ha túl nedves lesz, a palánták gombásodhatnak és elpusztulhatnak. Gondozza a chili növényeket addig, amíg nagyobbak nem lesznek (kb. 5 cm magasak és négy-hat levelet növeszettek már) így elég nagyok ahhoz, hogy nagyobb cserépbe helyezzék őket.

Egy egyszerűbb módszer lehet egy paprika termesztési készlet vásárlása. A termesztő készletek nagyon jó alternatíva egy kezdő számára.

Chili termesztése a szabadban

chili paprika termesztés sátorban
termesztés sátorban, üvegházban – fotó: pixabay

Ebben a részben megtudhatja, hogyan kell chili paprikát termeszteni a szabadban. Ha saját chili növényeit szabadban termeszti, fokozatosan hozzá kell igazodniuk a szabadtéri körülményekhez a paprikáknak. Kb. 7-10 nap alatt. Ha akklimatizálódott, helyezze őket termékeny, nedves, jól lecsapolt és jól előkészített talajba (lásd: a chili legjobb talajkeveréke).

A chili a legjobban meleg éghajlaton érzi jól magát. Ha üvegházban termesztesz chilit, akkor átültetheted őket növesztőzsákokba (a zsák méretétől függően legfeljebb 3 darabonként), vagy külön-külön 2 literes tartályokba. Ügyeljen arra, hogy a növények között legalább 50 cm távolság legyen. 2 literes tartályokban történő termesztésnél előnyös a paprikát nagyobb tartályokba átültetni, mielőtt virágozni kezdenének. Ültesse át a növényeket, amikor a levelek nagy része a tartály széle felé nyúlik.

Chili termesztése beltéren

chili paprika cserépbe ültetés
ültetés cserépbe – fotó: pixabay

Ebben a részben megtanulja, hogyan kell paprikát beltéren termeszteni. Ha a szabadban kevés a hely (pl. Ha lakásban él), akkor chili termeszthető beltéren is. Először tegye a növényeket egy napsütötte ablakpárkányra vagy egy termesztő dobozba. Ha mesterséges fényforrással termeszt chilit, meghosszabbítja az évszakot, és természetesen az év folyamán bármikor kicsírázhatja magjait. Ha van elég hely!

A beltéri paprika termesztésekor a növényeknek nagyobb tartályokat is be kell szerezni, mivel azok nagyobbak lesznek. Amikor a levelek közel vannak a tartály széleihez, kezdje el a kis cserépből a 2 literes cserepekbe helyezni őket. Addig folytassa ezt, amíg meg nem kezd virágozni. Természetesen a chili növényeket kezdettől fogva nagyobb cserépben termesztheti. Ez arra késztetheti őket, hogy nagy gyökérzetet fejleszenek, ahelyett, hogy nagyok és bokrosak lennének. Így ha fokozatosan üjra ültetjük őket nagyobb cserepekbe, akkor a talaj felett és alatt egyaránt megnőnek. Az egészséges és gazdag gyökérzet egyenlő az egészséges növénnyel.

A chili trágyázása

chili paprika trágyázás
trágyázás – fotó: pixabay

Általában, ha a szabadban termesztesz chilit, akkor nem kell műtrágyát adni a talajhoz. Ez természetesen a talaj minőségétől függ, amelyben elülteti őket. Ha a talaj rossz minőségű, szerves műtrágyát keverhet az ültetési lyukakba, mielőtt a paprikanövényeket átültetné. A növényeket kéthetente tápozhatja folyékony műtrágyával, miután a növények virágozni kezdenek és megtermékenyülnek.

Ha chili paprikát termeszt cserépben, 3-4 hét után műtrágyát kell adnia hozzá. A chili legjobb műtrágyája kiegyensúlyozott NPK aránnyal rendelkezik. Az NPK jelentése nitrogén (N), foszfor (P) és kálium (K), és a kereskedelmi forgalomban lévő műtrágya jellemzően számokkal van ellátva (például 5-5-5).

Amikor az első gyümölcsök megjelennek, minden héten magas káliumtrágyával kell tápozni a növényeket. Ez az az idő, amikor sok energiára van szükségük a csípős és ízletes chili paprikák elkészítéséhez! Győződjön meg róla, hogy a legjobb szerves műtrágyát használ. Például miért nem használja fel a kávézaccot (NPK = 2-0,3-0,6).

A Chili paprika öntözése

chili paprika öntözés
öntözés – fotó: pixabay

Nos, természetesen, amikor növényeket termesztenek, vízre van szükség. Elgondolkodhat azon, hogy „milyen gyakran kell öntöznie a chili növényeket?”

Ha cserépben termeszti a chilit, akkor a növények öntözése után megemelheti a cserepeket. Emelje meg újra, amikor kiszáradnak. Az edények súlyának megismerésével tudni fogja, hogy a talaj mikor kezd kiszáradni és mikor szorul öntözésre.

A chili növények gyökereihez levegőre van szükség, így függetlenül attól, hogy a paprikát beltérben vagy szabadban termeszti-e, győződjön meg arról, hogy jó a vízelvezetés. Ha konténerekben növekszik, javíthatja a vízelvezetést, ha 10-30% perlitet ad a talajhoz.

Ha a paprika palántákat kissé a szárazon tartja, arra kényszeríti őket, hogy kissé erősebb paprikát teremjen. Ne feledje, hogy a túlöntözésnek ugyanaz a hatása, de sokkal kockázatosabb. Túl sok víz megfertőzheti a csípős paprikát. 

További információért olvassa el a „ Hogyan és mikor öntözzük a chili paprikát ”.

A chili metszése

chili paprika metszés
chili metszés – fotó: pixabay

Egyes chili fajták meglehetősen korán virágzó hajtásokat eredményezhetnek, és a jobb hozam elérése érdekében metszhetjük a növényeket. Ennek egyik módja az első virágzó hajtások növekvő csúcsának eltávolítása. Ez elősegíti a nagyobb elágazásokat, és a növény bokrosabb lesz.

Végül egy több ágú növény természetesen több erős chilis paprikát tud hozni. A chili növények metszése után hozzáadhat egy szerves, magas nitrogéntartalmú műtrágyát (például vérlisztet), hogy elősegítse gyógyulásukat. Lásd ezt az egyszerű útmutatót a chili metszéséhez.

Ha beltérben paprikát termeszt, be kell porozza a chili virágokat kis ecsettel, vagy rázza meg a növényeket. A paprikavirágok beporzása egyszerű: finoman ecseteljük a virágok közepén, és lépjünk a következőre (mint egy méh).

Ha üvegházban termeszt, időről időre ki kell nyitnia az üvegház ajtaját, hogy a rovarok elvégezhessék a beporzó munkát!

A chili betakarítása

chili paprika szüretelés
chili paprika szüretelése – fotó: pixabay

A chili paprikát elég könnyű szüretelni; vágja le az érett paprikákat metszőollóval vagy ollóval. Zárt paprika termesztésekor csak meg kell várni, amíg a gyümölcs beérik! Ha azonban a szabadban termeszt; szüreteljen az első fagy előtt.

Chili tárolása

chili paprika száritás
chili szárítása – fotó: pixabay

Ha betartotta a fenti chilitermesztési tippeket, valószínűleg sok szép és csípős paprikát kapott. Tehát hogyan és hol tárolhatja őket? A chili könnyen szárítható, fagyasztható vagy pácolható. A chili szárítása történhet a kemencében, vagy egyszerűen felakaszthatja meleg helyre és jól szellőző helyre. A legegyszerűbb módszer az egyes chili paprikák szárának összeszövése.

Gyorsabb módszer a szárítás a kemencében. Ha ezt teszi, csak győződjön meg arról, hogy a lehető legalacsonyabb hőfokon végzi. A chili paprika fagyasztása egy másik nagyszerű módja a későbbi felhasználásra történő tárolásának. Csak tegye fagyasztótasakokba, és velük együtt a fagyasztóba!

Most már tudja, hogyan lehet chilit termeszteni beltéren, otthon vagy a kertben (pl. Üvegházban).

Fajták

chili paprika fajták
chili paprika fajták – fotó: pixabay

Részletes leírások, egyes chili paprika fajtákról

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó