Hogyan távolítsuk el a maghéjat a palántákról

A paprikamagok csírázása után gyakori probléma, hogy a maghéj megakad a palántán. Ha nem távolítja el, előfordulhat, hogy a növény nem kel ki, ami megakadályozza a fotoszintézist, és végül elpusztul. Ebben a cikkben megosztjuk a paprika palánták magházának eltávolításának módszerét. Nem mindig működik, de határozottan megkönnyíti a folyamatot.

Mi az a maghéj?

Valószínűleg már tudja, mi az a magház, de engedjen meg egy rövid magyarázatot. A maghéj a mag külső védőburka. Ezek alakja és mérete a szóban forgó növény típusától függően változik.

A paprika maghéja hajlamos arra, hogy a palántákon leragadjon, amikor kihajt. Ezt a jelenséget „sisakfejeknek” is nevezik, mivel a maghéj az első leveleket fedő sisakhoz hasonlít.

A palánta első leveleit szikleveleknek nevezik, és ezek az embrionális levelek. Energiát biztosítanak a növénynek ahhoz, hogy gyökereket és erős szárat hozzon a korai növekedési szakaszban.

Elengedhetetlen, hogy mielőbb távolítsa el a leragadt magházat a növényekről! Ha a sziklevelek nem kapnak fényt, a növény valószínűleg nem éli túl.

Megelőző intézkedéseket tehetünk, hogy csökkentsük az elakadt maghéjak számát. Most beszéljünk arról, hogyan távolítsuk el biztonságosan a maghéjakat.

A magház eltávolítása

Az alapelv az, hogy a csemetén megragadt magházat meg kell lágyítani. Ez a maghéjat hajlékonyabbá és jobban kezelhetővé teszi, amikor megpróbálja eltávolítani.

maghéj eltávolítása a palántáról
hogyan távolítsuk el a maghéjat – fotó: pixabay.com

Ha egyszerűen megpróbálja letépni a palánta magházát, valószínűleg eltöri a szárat a levelek tövénél, és megöli a növényt. Ennek elkerülése érdekében először permetezze be az elakadt magházat, ügyelve arra, hogy teljesen megnedvesítse vízzel.

Körülbelül 10 perc elteltével a magháznak sokkal hajlékonyabbnak és kezelhetőbbnek kell lennie. Hüvelykujjával és mutatóujjával próbálja meg finoman kimozdítani a magházat a palántáról.

Ha a maghéj még mindig merev, permetezze meg újra, és várjon további 10 percet. Hagyja, hogy a magház teljesen megnedvesedjen, mielőtt lecsavarná. Miután megfelelően telített, a magház sokkal könnyebben szabadul fel.

Néhányat nehezebb lesz eltávolítani, mint másokat. Ha az egész sziklevelet beborítja a mag, előfordulhat, hogy nem tudja eltávolítani anélkül, hogy magával vinné a leveleket. Ha ez megtörténik, a növény nem éli túl.

Ne próbálja elsietni ezt a folyamatot, különösen akkor, ha csak egy növénye van, amely kihajtott. Dolgozzon úgy, mint egy sebész – vigye egy kényelmes helyre, ahol a lehető legpontosabb és nyugodt lehet az eltávolítás során.

A maghéj ragadásának megelőzése

A maghéjak elakadásának legjobb módja, ha megelőzzük. Ez a probléma általában akkor jelentkezik, amikor a talaj kiszárad.

Ha a maghéj a csírázás során merev, akkor a csírázás alatti leválasztás nehezebb a növény számára. Trükkös lehet elkerülni ezt száraz, beltéri környezetben a tél végén.

Tippek a magház ragadásának elkerülésére:

  • Naponta permetezze be a talaj felszínét a csírázás során
  • Használjon kupolát vagy tetőt, hogy a csírázó magok ne száradjanak ki
  • Permetezze be a csírákat, amikor elkezdenek kelni, hogy elősegítse a magház leválását

Amikor a palánták kezdenek kikelni, permetezzen vízzel, hogy segítsen megszabadulni a magháztól!

Amikor először lát egy elakadt magházat, zavaró lehet. Valami rosszat csináltam? Jól van a növényem? Szerencsére gondos kézi munkával a legtöbb esetben egyszerűen orvosolható.

Ez egy másik ok, amiért azt javasoljuk, hogy minden magcellába több magot ültessen. Ha az egyik csírát elveszíti ezen probléma miatt, akkor legalább lesz egy tartalék növénye, amelyet ápolni kell a növekedési időszakban!

Köszönet a fotókért: pxfuel, pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg? Iratkozz fel értesítőnkre!

Videó