Hogyan termesztjük és gondozzuk a petrezselymet?

A főzés szórakoztatóbb lesz, ha friss petrezselyem van a közelben, mivel mindig lesz egy finom fűszernövény, amelyet sós ételeihez és salátáihoz adhat. A jó hír pedig az, hogy nem kell petrezselymet termeszteni pusztán a kulináris felhasználása miatt, ez a növény mesés dísznövény is lehet, bárhová is rakod, és a kertedbe vagy az erkélyedbe is csalogatja a lepkéket.

Mindenki ismeri a petrezselyem ízét és sokoldalúságát a konyhában, de nem sokan tudják, hogy többféle petrezselyem is megérdemli figyelmünket és elismerésünket. Ezek a fajok több külön csoportba sorolhatók.

A közönséges, jól ismert göndör petrezselyem mellett más érdekes fajtákat is találhatsz a fűszernövényes kertedben. Ide tartozik a laposlevelű petrezselyem (Petroselinum crispum) és az olasz lapos petrezselyem (Petroselinum crispum var.), de a japán petrezselyem (Cryptotaenia japonica) is, amely egy másik növény.

Míg a lapos levelű petrezselyem ízesebb, mint a közönséges petrezselyem, az olasz laposlevelű típus enyhén borsos ízű. A japán petrezselyem egy különleges tulajdonsággal rendelkezik, erős szárral rendelkezik, amely helyettesítheti a zellert.

Petrezselyemről

 • Az Apiaceae család tagja, a petrezselyem a Földközi-tenger középső és keleti területéről származik. A növényt Európa más régióiban is honosították.
 • A petrezselyem rendkívül népszerű a különféle konyhákban, beleértve az európai, amerikai és közel-keleti konyhákat. Ezt a fűszernövényt számos receptben felhasználhatja edény tetejére szórva, köretként, levesekben, rakott ételekben, pörköltekben vagy snackként.
 • A petrezselyem bőséges forrása az antioxidánsoknak és flavonoidoknak, például a K-vitaminnak, az A-vitaminnak és a C-vitaminnak.
 • A petrezselyem gyökerei, levelei és magjai nagy szerepet játszanak a hagyományos orvoslásban. Az emberek a petrezselymet kiváló kezelésként használják vesekő, hólyagfertőzések, bőrbetegségek, gyomor-bélrendszeri betegségek, székrekedés, szívproblémák, magas vércukorszint és sok más ellen.
 • A P. crispum ‘Moss Curled’ fajta, a jellegzetes élénkzöld lombozatú példány elnyerte a tekintélyes Garden Merit Díjat.
 • A petrezselyem tökéletes kiegészítője a mediterrán kerteknekfűszernövényes kerteknek, nyaralókerteknek és konténereknek.
 • A petrezselyem mellett sokféle növényt termeszthetsz. Elültetheti olyan társai közelébe, mint a metélőhagyma, a dália, a levendulagyapot vagy a japán vérfű. A spárga virágzik, ha a petrezselyem mellé ültetjük, csakúgy, mint a paradicsom, a sárgarépa, a paprika, a hagyma és a borsó. Vannak olyan növények, mint például a menta és a saláta, amelyeket nem szabad petrezselyem mellé ültetni, ezért ügyeljen arra, hogy ne ültesse túl közel egymáshoz.

A petrezselyem jellemzői:

 • A petrezselyem kétéves növény vagy egynyári fűszernövény. Ennek a bokros növénynek a magassága és szélessége egyaránt elérheti a 23-30 cm-t.
 • Lombozata általában aromás, háromszög alakú, gazdag zöld levelekből áll, amelyek finoman göndör vagy lapos levélkékre oszlanak. Sűrű rozettákat alkotnak. A fajták különböző formájú és méretű leveleket mutathatnak.
 • A második évben a petrezselyem magas virágzó szárat viselhet, amely ritkább levelekkel és sok apró, sárgától sárgászöldig terjedő virággal jelenik meg a tetején.
 • Bár a petrezselyem egy ízletes fűszernövény, teljesen biztonságos az emberi fogyasztásra, az ASPCA szerint ez a fűszernövény mérgező lehet a háziállatok számára, ha nagy mennyiségben fogyasztják. Fontos megemlíteni, hogy jelentős mennyiségű petrezselyem kellene ahhoz, hogy kedvencét megbetegítse, így nem kell túlzottan aggódnia, ha otthon vagy kertben termeszti ezt a növényt. Biztonsági okokból olyan helyen termessze, amely a kíváncsi macskák vagy kutyák számára nehezen hozzáférhető.
 • Mivel a petrezselyem a fekete fecskefarkú lepke hernyóinak gazdafaja, előfordulhat, hogy megjelennek a növényén és a leveleivel táplálkoznak. Ha ez megtörténik, ne essen pánikba, és hagyja békén a hernyókat. A pillangók jótékony hatással vannak a kertekre, és ahhoz, hogy élvezni tudd jelenlétüket, el kell viselned a hernyókat. Rövid időn belül érik az érettséget, és elveszítik érdeklődésüket szeretett petrezselyem iránt. És nézd meg a jó oldalát is – éretten a pillangók elvarázsolják a kertedet jelenlétükkel, és arra is emlékeztetnek, miért olyan csodálatos a tavasz.
 • Amint fentebb említettük, a petrezselyem kis virágokat hozhat, amelyek vonzhatják a jótékony rovarokat, például a lebegő legyeket. Ezek a rovarok jót tesznek a kertnek, mert lárváik kártevőkkel, például tripszekkel és levéltetvekkel, valamint egyéb káros rovarokkal táplálkoznak. A petrezselyem természetes riasztója lehet a káros növényi poloskáknak, például a spárgabogárnak, ezért is alkot olyan jó csapatot a spárgával.

Petrezselyem termesztése

Ha saját petrezselymet szeretne termeszteni, hogy fűszernövényként vagy egyszerűen csak dísznövényként használhassa, örömmel fogja megtudni, hogy ezt a növényt nagyon könnyű termeszteni és gondozni. Természetesen ez a fűszernövény nem igényel túl sok erőfeszítést a jó teljesítmény érdekében.

Mindaddig, amíg nagyon kevés alapvető követelménynek teszel eleget, a petrezselyem szép, finom levelekkel ajándékozza meg, sőt virágokat is teremhet, hogy gazdagítsa díszítő jellegét. Most pedig lássuk, milyen egyszerű a kedvében járni ennek a könnyed társnak!

Ha világításról van szó, minél több, annál vidámabb. A petrezselyem az a fajta növény, amely akkor lesz a legboldogabb, ha a legtöbb napon legalább hat órányi teljes napfényt biztosít számára.

Ez a fajta expozíció előnyös lesz a növény számára, ha olyan régióban él, amely a tavaszi és nyári hónapokban inkább a hűvösebb oldalon él. A forró éghajlatú területeken azonban a petrezselyem értékelni fog egy kis árnyékot a délutáni órákban, hogy megvédje a kemény napsugaraktól.

A hőmérséklet szempontjából a petrezselyem olyan megértő és ellenálló, amennyire csak lehet. Szerencsére ez a lágyszárú növény a legkülönbözőbb hőmérsékleteken is remekül fejlődhet. 

Ennek ellenére a petrezselyem általában 10-21 °C közötti hőmérsékleten virágzik. A páratartalom szempontjából ennek a növénynek nincsenek különösebb igényei.

Meleg éghajlaton hagyhatja, hogy a petrezselyem a téli hónapokban növekedjen anélkül, hogy aggódnia kellene annak általános jóléte miatt. Valójában, ha hagyod, ez a növény a második növekedési évében is virágzik, és látványos kilátást nyújt, bárhol is tartod.

Ne feledje azonban, hogy az első év után az íze kissé keserűvé válik. Általában ez a fő oka a kertészek körében, akik a petrezselymet egynyári növényként kezelik.

Általánosságban elmondható, hogy a petrezselyem nem találkozik komoly problémákkal a kártevők vagy gombás betegségek tekintetében. De ha nem tapasztalja a kiváló légáramlást, a növény hajlamossá válhat olyan gombás betegségekre, mint a levélrothadás, a szeptória levélfoltosság vagy a lisztharmat.

Ennek elkerülése érdekében melegen ajánljuk, hogy a petrezselymet jó minőségű magokból kezdje, és figyeljen arra, hogy a termesztés során ne legyen gyakori a túlzsúfoltság.

Petrezselyem ültetése

A petrezselyem termesztésének és gondozásának legizgalmasabb része nem más, mint az ültetés. Egyes kertészek azt mondják, hogy a petrezselyem ültetése művészet, attól kezdve, hogy mikor kell csinálni, hol kell csinálni, és hogyan kell csinálni.

Tudjuk, hogy ez elsőre ijesztőnek és kihívást jelentőnek tűnhet, de biztosítjuk, hogy ez nem lehet sokkal távolabb az igazságtól. Ha követsz néhány egyszerű lépést, akkor biztosan jól fogod csinálni, és még jól is fogsz szórakozni közben.

Először is tudnod kell, hogy a petrezselymet bárhová elültetheted. Akár beltéri, akár kültéri környezetben indítja el a magvakat, a folyamat továbbra is nagyon egyszerű. Beltérben a legjobb, ha körülbelül 8-10 héttel az utolsó várható fagy előtt kezdi el a magvakat elültetni.

A szabadban viszont körülbelül 3-4 héttel az említett időszak előtt el lehet vetni a magokat.

Ügyeljen arra, hogy a magvakat olyan helyen indítsa el, amely mentes a gyomoktól vagy más, erőteljesen növekvő növényektől, mert könnyen túlzsúfolhatják az apró petrezselyem palántákat. Ültesse el a magokat közvetlenül a talaj fölé, és helyezze el őket egymástól 15-25 cm távolságra.

A petrezselyem általában nem élvezi, ha megzavarják a gyökereit. A beltéren indított vetőmagokhoz biológiailag lebomló tőzegtartályokat érdemes használni, amelyeket később egy nagy cserépben vagy közvetlenül a földbe helyezhet.

Ha fűszernövénykertet szeretne indítani, és tartályban szeretné termeszteni a petrezselymet, akkor ezt feltétlenül megteheti. Ez egy jó lehetőség arra az esetre, ha nincs helye a kertben vagy a kertben. Keressen olyan mázatlan agyagedényt, amelynek szélessége és mélysége legalább 20 cm, és alján bőséges vízelvezető nyílások is vannak.

A petrezselyem ideális termesztőközege a szerves anyagokban gazdag agyagos talaj, amely nagyon éles vízelvezetéssel jár.

Jó vízelvezetésű talajban ez a növény nem tapasztal ázott körülményeket vagy bevizesedést, így jobban el tudja távolítani az esetleges gombás betegségeket. Figyelembe kell vennie a talaj pH-értékét is, mivel a petrezselyem az enyhén savas vagy a semleges aljzatot kedveli.

A petrezselyem egészséges és boldog nőhet gyakori trágyázás nélkül. A táptalajt csak bőséges komposzttal és szerves anyagokkal módosíthatja a jó általános táplálkozás érdekében. De ha időnként el akarjuk rontani a petrezselymet, akkor az aktív tenyészidőszak kezdetén egy kis odafigyeléssel foglalkozhatunk vele. Takarmányozza ezt a fűszernövényt kiegyensúlyozott folyékony műtrágyával havonta egyszer tavasszal.

Bölcs dolog lenne, ha egy ehető növények számára készült bioterméket választana, és azt félig hígítaná, mielőtt petrezselymet etetne vele.

Petrezselyem betakarítása

Kétségtelenül a petrezselyem termesztésének legkifizetődőbb része a betakarítás. Ezt a folyamatot akkor kezdheti el, ha a növénye viszonylag bokros megjelenésű, és eléri a 15 cm-t. Ügyeljen arra, hogy a tövéről szedje le a töveket, mert ez új, egészséges növekedést fog ösztönözni, és több petrezselymet biztosít a betakarítás számára a jövőben.

Még ha rendszeresen be is takaríthatja ezt a fűszernövényt, a legjobb, ha elkerüli, hogy egyszerre több mint egyharmadát eltávolítsa leveleinek.

A petrezselyem betakarítása után a dugványokat vízzel teli edénybe helyezheti, és egy hétig hűtőszekrényben tárolhatja. Ha hosszabb ideig szeretnénk petrezselymet fogyasztani, a leveleket is száríthatjuk.

Mindössze annyit kell tennie, hogy a leveleket fejjel lefelé akassza meleg, árnyékos helyre, ahol jó levegőkeringést tapasztalhatnak. Ez a különleges hely lehetővé teszi a petrezselyemlevelek kiszáradását, és ha ez megtörténik, összemorzsolhatja és légmentesen záródó edényben tárolhatja.

Petrezselyem öntözése

A petrezselyem akkor éri el az életét, ha hetente egyszer legalább 2,5-5 cm vizet kap. Ez származhat rendszeres esőzésekből, vagy szárazabb területeken a megfelelő öntözési rutinból. A petrezselyem általában nem szereti a szélsőségeket, így kiegyensúlyozott körülmények között is jól teljesít.

Általában nem szabad hagyni, hogy ennek a fűszernövénynek a talaja teljesen kiszáradjon. A petrezselyem olyan növény, amely az egyenletesen nedves talajt szereti, és nem viseli jól a szárazságot. Száraz körülmények között a petrezselyem habozás nélkül mutatja az elégedetlenség jeleit, mint a hervadás és a barna levelek.

Petrezselyem szaporítása

A petrezselyem tökéletes szaporítási növény, mivel ezt két általános módszerrel – dugványokkal és magvakkal – teheti meg. Szaporíthatod a tiédet, hogy több példányt készíthessen gyűjteményébe, vagy esetleg meglepje szeretteit egy friss, váratlan ajándékkal.

Mielőtt további részletekbe bocsátkozna, tudnia kell, hogy mindkét módszer viszonylag alacsony sikerarányú. De ez nem jelenti azt, hogy nem próbálhatod meg! Ki tudja? A szép eredményekkel való elégedettség sokkal nagyobb lesz, és talán még egy kis móka is lesz a folyamat során.

A magok beszerzésének leghatékonyabb módja általában az, ha faiskolákban vagy piacokon vásárolja meg őket. Gyűjtheti őket az anyanövényről is, de túl sokáig kell várnia, amíg ez megtörténik. Ha azonban megvan a mag, a szaporítási folyamat rendkívül egyszerű, még akkor is, ha nem vagy tapasztalt termelő.

Először rétegeznie kell a magokat úgy, hogy hűtőszekrényben hűti őket. Ezt követően áztassuk be őket egy éjszakán át meleg vízbe, majd ültessük jól vízelvezető talajba. A csírázás a vetés után két-négy héttel jelentkezik. A magok elvetésének tökéletes ideje megegyezik az útmutató ültetési részében említett időponttal.

A petrezselyem szárdugványokkal történő szaporításához meg kell várnia, amíg eléri az érettséget. A megfelelő pillanatban, tavasszal kereshet egy legalább 15 cm hosszúságú szárat. Miután megtalálta, vágja le a szárat a tövénél steril metszőmetszővel vagy ollóval, majd távolítsa el a vágás alsó felén növekvő leveleket.

Ültesse a petrezselymet egy biológiailag lebomló edénybe, amelyet nedves, talaj nélküli virágkeverékkel töltenek meg. Ez segít elkerülni, hogy megzavarja finom gyökereit, amikor állandó helyére ülteti át. Helyezze a cserepet erős, de közvetett fényű helyre, és ügyeljen arra, hogy a tápközeg nedves legyen. Jó gondozás mellett a gyökerek néhány hét múlva kialakulnak.

Hol lehet rendelni petrezselymet?

Ha petrezselymet szeretnél rendelni, nézz szét a Shopban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját petrezselymet:

További vetőmagokat találsz a Shopban

Összefoglalva

A petrezselyem ültetése kifizetődő tevékenység, és ha még nem rendelkezik fűszernövénykerttel, akkor ez a tökéletes alkalom egy kert elkezdésére. A petrezselyem elengedhetetlen kelléke azoknak a kertészeknek, akik szívesebben termesztik saját fűszernövényeiket otthon, és szívesen adják salátákhoz és sós ételekhez ezt az egészséges összetevőt.

Ha dísznövényként szeretné termeszteni, még egyszerűbb a dolgunk, hiszen a petrezselyemre nem kell ennyi figyelmet fordítania. Akárhogy is, ez egy olyan növény, amely megérdemli, hogy helyet kapjon kertünkben, és ehető levelekkel jutalmazza meg, amelyek tele vannak ízekkel. Jó társa a virágok, fűszernövények és zöldségek széles skálájának, és sok jótékony rovart vonz a kertjébe.