Hoisin szósz: Kantoni Umami üvegben

A Hoisin szósz egy kantoni szósz, amelyet gyakran használnak ételek összetevőjeként és asztali fűszerként is. Egyes források azt állítják, hogy a hoisin szószt Pekingben találták fel, és eredeti neve Peking szósz volt. Ennek az az oka, hogy a pekingi kacsa kedvelt máza és fűszere.

A Hoisin szószt a lingnani történelmi dokumentumok említik. A Lingnan régió ma Guangdongot és Hainant foglalja magában. Egy másik fontos kínai szósz – a char siu – szintén erről a területről származott.

A Hoisin a szósz kínai nevének angol változata: haixian, ami tenger gyümölcseit vagy tengeri finomságot jelent. A hoi szó jelentése tenger, a bűn szó pedig friss vagy finom. Az elnevezés kissé félrevezető, mivel a hoisin szósz nem tartalmaz tenger gyümölcseit, és általában nem használják tengeri ételekben, bár van némi bizonyíték arra, hogy a legkorábbi változatok valóban tartalmaztak erjesztett halat.

Amikor a Hoisin szósz még tenger gyümölcseit tartalmazott, ezért luxusételnek számított. A Hoisint tim jyeung – nak is hívják , ami édes szószt jelent. Ezt a nevet akkor kapja, ha sült tofu vagy rizstekercs mellé tálalják.

A Hoisin szósz az egyik legszélesebb körben elérhető kínai fűszerezés Nyugaton, és számos élelmiszerboltban és a legtöbb ázsiai élelmiszerpiacon megtalálható.

Hoisin szósz íz profil

A Hoisin szósz összetevői általában szójabab, fokhagyma és cukor, valamint szezámolaj és chili. Az összetevők száma és maguk az összetevők márkánként változhatnak; azonban az ízprofil általában ugyanaz.

A Hoisin szósz édes, erős sós és umami jegyekkel, valamint sűrű, ragadós állaggal, bár egyes változatok vékonyabbak is lehetnek, mint mások. Az amerikai barbecue szószhoz hasonló megjelenésű, de sokkal sűrűbb.

A hoisin szósz egészségügyi előnyei

A Hoisin szósz nem tartalmaz rengeteg tápanyagot, de táplálkozási szempontból sem értéktelen. A szójabab és a chili olyan összetevők közé tartoznak, amelyek egészséges tulajdonságokat adnak a fűszerezéshez. Néhány fontos tápanyag a hoisin szószban:

  • Vitaminok: A Hoisin szósz számos B-vitamint tartalmaz, beleértve a niacint és a riboflavint. Ezeknek a vitaminoknak a szintje alacsony, tekintettel a hoisin szósz tipikus kis adagjára, de nem elhanyagolhatóak.
  • Ásványi anyagok: Mérsékelt mennyiségű mangánt kaphat egy 1 uncia adag hoisin szószból, valamint egy kis vasból és magnéziumból.

Ha a hoisin szósszal az étrendjében szerepel, akkor képes lehet olyan egészségügyi problémák kezelésére vagy megelőzésére, mint például:

  • Rák: A hoisin szószban lévő szójabab izoflavonokat tartalmaz, amelyek csökkenthetik bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.
  • Rossz csontok egészsége: A hoisin szószban található ásványi anyagok némelyike ​​segíthet a csontok erősödésében és visszafordítani az életkorral összefüggő csontvesztést.

Egészségügyi problémák

A Hoisin szósz általában sok nátriumot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy kerülnie kell mindenkinek, aki korlátozni akarja nátriumbevitelét. A szójababtartalom azt jelenti, hogy alternatívát kell keresnie, ha nem tud szóját enni.

A hoisin szósz fő összetevője a cukor, amely az első összetevő az összetevők listáján. Ez azt jelenti, hogy ez nem egy nagyszerű lehetőség, ha figyeli a kalóriákat.

Gyakori felhasználása

A Hoisin szósz használható rántott tésztaétel folyékony részéhez, vagy tojásos vagy tavaszi tekercsbe mártogatószószként. Fűszernek is kiváló, akár pekingi kacsa mellé, akár szendvicsekre.