Jalapeno Chili Paprika

A Jalapeno (Capsicum Annuum) valószínűleg a világon leginkább ismert chili fajta. Nevét a mexikói Veracruz állam, Jalapa városáról kapta.

Kúpos alakú és vastag falú chili amit általában zöld színűen adnak el de teljesen érett állapotában piros színű (a Jalapenonak is van több fajtája, mint a pl. a Purple Jalapeno amely lila színűre vált az érés végével).

A friss Jalapeno nagyszerű a salsa-hoz, vékonyan szeletelve nachohoz vagy pizzához. Mexicóban, ha teljesen megérett, előszeretettel füstölik és ezt követően használják levesekhez, pörköltekhez.

Egyenesen nővő és fás szárú chili. Minden növény körülbelül 20-30 chili paprikát hoz, amelyek 6-8 cm hosszúak és 2-3 cm vastagúak. A bő termés miatt általában igényli a kitámasztást/kikötést. Magassága elérheti a 75-90 cm-t is. A jalapeno chili magja könnyen csíráztatható nem igényel különleges feltételeket. A Jalapeno az egyik legegyszerűbben termeszthető paprika, amely rengeteg jó ízű paprikát termel. Igazi győztes!

friss jalapeno paprika
jalapeno magok – fotó: wikimedia

Ha a paprikák zöldről vörösre váltanak inkább az úgynevezett Chipotle készítéséhez használják, mely a füstölt jalapeno paprikát jelenti.

Erőssége: 5/10, Közepesen erős. 2.500-8.000 SHU.

Kültéri ültetés: január – április
Érési idő: 70–80 nap
Kültéri szüretelés: augusztus – október

Eredete

A jalapeno paprika felhasználása 1000 éves múltra tekint vissza Dél-Amerikában. Leginkább hosszú távú tárolás céljából termesztették és füstölték, így született meg a Chipotle paprika. A eredete Mexikóban, a Jalapeno chili paprika neve szó szerint azt jelenti: „ Jalapa ” (vagy Xalapa), amely egy nagy város Mexikóban. Eredetileg itt termesztették a paprikát.

Még mindig Mexikó a legtermékenyebb ország a Jalapeno paprika termesztésében, és a becslések szerint 70 000 hektáron termesztik ezt a paprikát. Nagy mennyiségben gyártják őket az Egyesült Államokban is, elsősorban Texasban és Új-Mexikóban, amelyek Mexikóval határosak. Az éghajlat ideális, hiszen ezen a vidéken fedezték fel eredetileg.

A Jalapeno paprika főbb jellemzői

A Jalapeno paprika gömbölyű formája miatt „kövér chili” néven is ismert. Összehasonlítva más fűszeres chili paprikával, mint például a Serrano paprika, sokkal vastagabb. Ez azt jelenti, hogy a paprika nagyon ropogós.

Jalapeno külseje

Ellentétben sok szuper csípős paprikával, mint például a Carolina Reaper vagy a Szellem chili, a Jalapeno nagyon egységes megjelenésű paprika. A növények általában nagyon hasonló megjelenésű paprikákat hoznak.

A talaj minősége és a növekedési időszak hosszától függően a paprika lehet hosszabb, szélesebb és néha fűszeresebb is. Ideális körülmények között a Jalapeno paprika körülbelül 8-10 cm hosszú és körülbelül 3 cm átmérőjű lesz.

Erőssége

A Jalapeno paprika egy hagyományos fűszeres paprika, amely kereskedelmi forgalomban kapható. A salsa, a taco töltelékek, a guacamole és sok más fűszeres étel gyakori összetevője. A Scoville skálán azonban a Jalapeno viszonylag szelíd tartományban mozog.

A Jalapeno paprika 2500 és 8000 SHU közé esik a Scoville-skálán. A termesztési körülményektől függően a jalapeno paprika erőssége a szinte észrevehetetlentől a nagyon csípösig terjedhet. Jóval a Habanero erőssége alatt, de egy Poblano vagy a de Arbol felett van.

Jalapeno paprika fajtái

Az évek során a növénynemesítők sok más paprikafajtát kereszteztek a Jalapenóval. Ez egy biztonságos eljárás amellyel a létező legerősebb és legbizarrabb paprikafajtákat hoztak létre.

Íme néhány hibrid fajtája, amelyek az eredetitől eltérő tulajdonságokat mutatnak:

Lemon spice Jalapeno

Ezt a sárga jalapeno fajtát az Új-Mexikói Állami Egyetem tenyésztette, és élénk színnel rendelkezik. Nagyon produktív növény, és ugyanolyan erősségű, mint a hagyományos jalapeno.

Nadapeno paprika

Ez a fajta jalapeno ugyanolyan nagyszerű ízű, mint egy igazi, de nem csípös. Édes zöldpaprika azoknak, akik nem bírják a csípősséget!

Purple Jalapeno

Ez a fajta teljesen megegyezik a hagyományos fajtával csupán a termés színe piros helyett lila színűre vált az érés során.

Jalapeno paprika termesztése

Jó érzés, ha az otthon termesztett zöldséget fogyaszthatja. A jalapeno termesztése rendkívül produktív, mert gyakran 20-30 paprikát szedünk le minden növényről! Íme néhány alapvető információ a saját jalapeno paprika otthoni termesztéséről.

jalapeno termesztés - fotó: piqsels.com
jalapeno termesztés – fotó: piqsels.com

Mikor ültessük el a Jalapeno magokat beltéren?

A +4 és 7 fok között a jalapeno magokat beltéren kell elkezdeni február és március között. Kezdheti korábban vagy később, a növekedési időszaktól függően. A növényeket ezután hozzá szoktatják a külső környezethez, és amikor a fagyveszély megszűnik, a szabadba ültethető.

Jalapeno magok csírázása

A magok elültetése egyszerű. Néhány fontos dolgot azonban tudnia kell, mielőtt néhány magot egy cserépbe üt. Mégpedig a csírázás ideális időzítését és környezetét.

Hogyan ültessük el a Jalapeno magokat

A jalapeno paprika általában probléma nélkül csírázik. Más fajtáknál speciális módszerekre lehet szükség a jobb csírázás érdekében, de általában nem a jalapenóknál.

Töltsön meg néhány vetőtálcát előzetesen megnedvesített vetőmag indítófölddel, és ültessen el 2-3 magot minden cellába. A mélységnek körülbelül 0,5 cm-nek kell lennie, és csak egy könnyű talajtakarással borítsuk. Kiültetés után alaposan öntözzük meg.

Annak érdekében, hogy a magok a lehető legjobban csírázzanak, kövesse az alábbi tippeket:

 • Tartsa nedvesen a talajt. A vetőmag tálcák nedvességtartó kupolával rendelkeznek, hogy megakadályozzák a talaj túl gyors kiszáradását. Permetezze be vízzel körülbelül naponta egyszer.
 • Tartsa nagyon melegen a talajt. Tartsa a talajt az ideális hőmérsékleten a paprikamag csírázásához.

Mennyi ideig tart a magok csírázása?

A Jalapeno általában 4-7 napon belül kihajt. Ez a magvak korától és a csírázási körülményektől függően változik.

Amint a magok kikelnek, sok-sok fényt akarnak majd Egy napsütötte ablak nem biztos, hogy elég a legjobb növények termesztéséhez ezért biztosíthatunk termesztő lámpát ebben a szakaszban.

Talaj kiválasztása

A termőföld vásárlása a paprika számára stresszes lehet. Rengeteg lehetőség van a piacon. A Jalapeno chili számára az ideális talaj egy agyagos, homokos keverék, amely sok szerves anyagot tartalmaz. Ez alapvetően azt jelenti, hogy a tökéletes föld eléréséhez a jalapeno számára komposztot kell használnia.

Jalapeno tápozás

Ha a jalapeno chili kihajt, következetes víz- és műtrágyabevitelre lesz szüksége ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön. A fiatal növényeknek nincs szükségük túl sok tápanyagra, ezért ügyeljen arra, hogy ne tápozza túl. Ezenkívül, ha cserépben termeszti a jalapenot, nincs szüksége annyi műtrágyára, mint amennyit a kültéren használna. Az első 3-4 hétben 1/2 erősségű műtrágyát használjon.

A növények öntözése

A túlöntözés talán ez az egyik leggyakoribb hiba, amelyet a kezdő kertészek elkövetnek a chili paprika termesztésénél. Íme néhány alapvető szabály, amelyet be kell tartani a paprika öntözésénél:

 • Hagyja a növényeket kiszáradni az öntözések között. A talaj kb. első centiméterének száraznak kell lennie, mielőtt vizet adna. A paprika a száraz körülményeket részesíti előnyben.
 • Öntözze kora reggel vagy este. Ha lehetséges, kerülje a nap közepén történő öntözést, hogy elkerülje a levelek napsütéses leégését.
 • Víz a növény tövébe kerüljön, ne a levelekre. A levelek öntözésénél a nap megégetheti a növényeket. Ezt az okozza, hogy a vízgyöngyök megtörik a napfényt, egyetlen pontra koncentrálva. Ez magas hőt okoz, és megégeti a leveleket.
 • Ne csak „minden X naponkéntöntözze. Ha meleg van és süt a nap, a növény sokkal több vizet használ fel, mint felhős, nyirkos napokon. Ügyeljen a növényre, és csak akkor öntözze, ha biztos benne, hogy szüksége van rá!

Tudjon meg többet a paprika öntözéséről itt található cikkünkben.

Jalapeno átültetése

Ha palántái kifejlődtek és 2-3 hétig nőttek, ideje átültetni őket nagyobb cserépbe. A növényeket közvetlenül a végső cserépbe helyezheti át, de célszerű előbb csak kicsit nagyobb cserepekbe ültetni.

A megfelelő méretű cserepekbe történő átültetés gyorsabb növekedést eredményez, mintha közvetlenül egy hatalmas cserépbe helyeznénk át. 

A jalapeno paprika metszése

Ha a jalapeno növényei körülbelül 6-8 hétig nőttek, ideje megfontolni a metszést. A metszés az a folyamat, amikor a növény egy részét levágják, hogy lehetővé tegyék az új növekedés kialakulását.

A metszés célja elméletileg az, hogy a növényt alacsonyabban tartsuk. Azt mondják, hogy ez segít a növényeknek több virágot és nagyobb termést hozni. Ez a lépés nem kötelező, de javasolt kipróbálni, ha növényei gyorsan és egészségesen nőnek.

Jalapeno chili problémái

Miután a növényeket átültették a végső cserepekbe, szükség van némi általános gondozásra. Íme néhány dolog, amire figyelnie kell, amíg a jalapeno növényei nőnek és érnek.

Göndörödő levelek

A növényekkel kapcsolatos egyik leggyakoribb probléma a levelek hullámosodása. Úgy tűnik, hogy a növényei erősödnek, amikor hirtelen torz leveleket vesz észre. Sok lehetséges oka lehet, a túl sok fénytől, a túl sok vízen át a kalciumhiányig.

Sárgás levelek

A jalapeno növények másik gyakori problémája a sárguló levelek. Ha azt látja, hogy levelei sárgulnak, ne essen pánikba. Ez egyszerűen természetes levélhalál lehet.

Kártevők

Hallott már a levéltetvekről? Nos, ők ugyanúgy szeretik a jalapeno növényeket, mint Ön. A paprikát azonban nem eszik meg, csak a leveleiben lévő nedvet. Gyorsan szaporodnak, és nehéz észrevenni. Ha a probléma elkezdődik, nehéz lehet irányítani. A korai megfékezés kulcsfontosságú!

Baktériumok és gombák

Ha azt észleli, hogy barna vagy fekete foltok jelennek meg a leveleken, ez lehet egy bakteriális fertőzés. Azonban nem ez az egyetlen oka a barna foltok kialakulásának. Ne vonjon le elhamarkodott következtetéseket, és ne dobja ki a növényt.

Sajnos a növényekben a legtöbb bakteriális fertőzés könnyen átterjedhet más növényekre, és a növény teljes eltávolítását igényli.

A bakteriális problémák elkerülésének legjobb módja, ha az alsó leveleket távol tartjuk a talajtól. A talajban baktériumok és spórák ezrei vannak, amelyek készen állnak arra, hogy a növényre fröccsenjenek egy heves esőzés során. Ennek elkerülése érdekében használjon talajtakarót a növények alatt. Száraz napon az alacsonyan lógó leveleket is levághatja.

Részletes leírást talál a növény problémáiról és a kártevőkkel kapcsolatban másik cikkünkben.

Mennyi idő, amíg a növény paprikát hoz?

Először is, a jalapeno növényeknek a lehető legtöbb napra van szükségük. Ha nincs napsütéses helye, próbálja meg átültetni a növényeket az ideális körülményekért. Kevesebb napfény mellett a paprika tovább érik.

A legtöbb jalapeno fajtát a szezon közepén vagy későn szüretelik. Ez azt jelenti, hogy általában a szabadba ültetés után 70-80 nappal készen állnak a szüretelésre. Ha azonban későn kezdte a csíráztatást, vagy a növények nem kapnak elegendő napfényt, előfordulhat, hogy várnia kell augusztusig vagy tovább, amíg a paprika beérik.

Mik a fehér vonalak a jalapeno paprikán?

A jalapeno paprika érés közben gyakran kis fehér vonalakat hoz a paprika héja mentén. Repedésként jelennek meg, de valójában hegek, amelyek gyorsabban nőnek, mint a héj. Amikor a héj megtörik, a paprika begyógyul, és kialakítja ezeket a vonalakat.

Ez teljesen normális, és egy kívánatos tulajdonság, ami gyakran jelzi, hogy a paprika érett és szüretelhető.

Ezekkel a csíkozási jelekkel kapcsolatos egyik mítosz az, hogy ezek azt jelentik, hogy a paprika csípősebb. Ez nem igaz, bár az érettebb paprika általában csípősebb, mint a kissé éretlen.

Jalapeno szüretelés

Amikor végre elérte a növekedési időszak végét, és a jalapenói elkezdenek érni és elkezdheti learatni a jutalmát.

A jalapeno szüretelése egyszerű. Csupán húzza felfelé irányuló mozdulatokkal a paprikát. A paprika érett állapotban könnyen le kell pattanjon.

Egy dolgot érdemes megfontolni, hogy zöld vagy piros jalapenot akar-e. Ha piros jalapenot szeretne, hagyja a növényen, amíg el nem kezdi megváltoztatni a színét.

A piros jalapeno gyakran erősebb, mint a zöld. Minél több ideje van a paprikának az érésére, annál több kapszaicin fejlődhet ki.

Honnan lehet tudni, hogy mikor érett?

Könnyű megtudni, hogy a jalapeno készen áll a szüretre. Keresse az érett jalapeno árulkodó jeleit:

 • A paprika megpirul
 • Fehér foltok jelennek meg a paprikán
 • A növekedés lelassult vagy megállt
 • Elérkezett az ajánlott szüretelési időszak

A jalapeno paprika magjainak megmentése, azaz magszedés

Ha azt tervezi, hogy jövőre újra termeszt, egy jó mód megmenteni a saját magokat. Ez a folyamat egyszerű és rendkívül kielégítő. Minden paprika több tucat magot termel, így akár 1 vagy 2 paprika is elegendő lehet az Ön igényeinek.

jalapeno vetőmag – fotó: flickr.com

A jalapeno vetőmagok mentésének alapelvei a következők:

 • Használjon teljesen érett paprikát. Az éretlen paprika fejletlen magokat tartalmaz, amelyek nem fognak csírázni.
 • A magokat alaposan szárítsa ki. Tegye ki a magokat egy papírtörlőre vagy egy tányérra olyan helyre, ahol bőséges a levegő. A nedvesség a magok tárolásának ellensége.
 • Tárolja a magokat hűvös, száraz edényben

Mire használható a Jalapeno?

Van egy csomó jalapeno a hűtőben? 

Ötletekre van szüksége a használatukhoz? 

Rengeteg mód van a Jalapeno paprika felhasználására, tartósítására és tárolására a szüretelés után. 

Íme néhány ötlet.

 • Fagyassza le

  A jalapeno fagyasztása nagyszerű módja annak, hogy megőrizze az ízt, a csípősséget és a színt későbbi felhasználásra. A fagyasztás szupergyors és egyszerű módja annak, hogy hosszabb ideig frissen tartsuk.

 • Jalapeno chili szósz készítés

  A saját Jalapeno szósz elkészítése szórakoztató kísérlet lehet. Ha van turmixgépe vagy konyhai robotgépe, kb 1 óra alatt elkészítheti a saját Jalapeno csípős szószt!

 • Savanyúságként

  A jalapenot savanyúságnak könnyű elkészíteni, csak ecetre, sóra, fűszerekre és paprikájára van szüksége.

 • Készítsen Salsát

  A salsa kulcsfontosságú összetevője a jalapeno. A többi hozzávaló: paradicsom, hagyma, fokhagyma, koriander, só és talán egy kis citromlé. Kísérletezzen az arányokkal. 

 • Receptek

  Ecetes Jalapeno készítés

Hogyan szárítsuk a jalapeno paprikát?

A paprika szárítása nagyszerű módja a friss paprika tartósításának. Köztudott, hogy a Jalapeno vastag falú, miközben mérsékelt erősséggel rendelkezik, amelyet a legtöbben szeretnek.

A jalapeno paprika szárítása magában foglalja a nedvesség eltávolítását a paprikából. Sokféleképpen lehet ezt elérni, kezdve a paprika egyszerű kint hagyásával egy jól szellőző helyiségben, egészen egy erre a célra szolgáló szárítógépig.

Jalapeno paprika száritás elött
jalapeno száritás elött – fotó: flickr.com

Lehet szárítani a jalapeno paprikát?

Igen, a jalapenot többféleképpen lehet szárítani. Mivel vastagabb, mint a többi csípős paprika, tovább tarthat, különösen egészben szárítva.

A jalapenót és más paprikafajtákat, például a Habanerot évezredek óta szárítják. Ez azt jelenti, hogy nem az egyetlen lehetőség a speciális élelmiszer-szárító használata! Lényegében három alapvető módszer létezik.

Használjon száritó gépet. Ha van ételszárító vagy aszaló gépe, akkor használja. Ezek jól keringető levegőről és egyenletes hőmérsékletről ismertek. Ez segít abban, hogy a paprikák szépek és zöldek maradjanak (a magas hő elszíneződést okozhat).

Használja a sütőt. A legtöbb embernek van sütője. Bár ez a módszer nem mindig ideális, elvégzi a munkát. Van néhány hátránya a paprika sütőben történő szárításának. A legtöbb sütőben a minimális hőmérséklet beállítás a kiszárításhoz ajánlott szint felett van. A sütő használata nem a legköltséghatékonyabb, és több órán keresztül is felmelegítheti otthonát.

Levegőn szárítjuk. Ez nem fog mindenkinek működni, ha nem rendelkezik elég hellyel, illetve ha levegő páratartalma magas, akkor a jalapenói nehezen tudnak teljesen kiszáradni, és a szárítás előtt penészesedhetnek.

Hogyan szárítsuk ki a jalapeno paprikát

Kezdjük a jalapenók kiszárításának ideális módszerével: Élelmiszer-szárítóval / aszalóval

A jalapenók szárítása aszalógéppel:

 1. Válogassa ki a paprikát. Ha sok jalapenót kell szárítani, akkor érdemes a legjobb minőségű paprikákat kiválasztani. Szedje ki azokat, amelyek rothadtak, lyukak vannak vagy esetlegesen penészesek, és dobja ki őket.
 2. Mossa meg és szárítsa meg a paprikát. Tisztítsa meg a hideg vízzel. Szeletelés előtt alaposan szárítsa meg a paprikát.
 3. A paprikát felszeleteljük. Távolítsa el a szárát, és szeletelje fel a paprikát a kívánt formára. A vékony szeletek sokkal gyorsabban száradnak, mint a vastagabbak. Ha egész jalapenót szárít, vágjon bele néhány nyílást, hogy a levegő bejusson a paprikába.
 4. Szárítótálcákra helyezzük. Rendezze el egyenletesen a szeleteket a tálcákon. Hagyjon helyet a paprikák között. Ha a szeletek összeérnek, a szárítás során összetapadhatnak.
 5. Állítsa be a hőmérsékletet 52°C-ra. A paprika szárításának ideális hőmérséklete 52 °C. Ez elegendő ahhoz, hogy felgyorsítsa a száradást.
 6. Szárítsa 6-10 órán keresztül (vagy tovább). A szeletek vastagságától függően a szárítási idő nagymértékben változnak. A kiszáradást különböző szakaszokban is leállíthatja. Inkább hagyjuk abba a szárítást, amikor a jalapeno paprika elérte a bőrszerű állagot (nem törékeny). Ha azonban porrá akarjuk őrölni a paprikát, akkor szárítsuk, amíg törékennyé és merevvé nem válik.
 7. Tárolja a paprikát száraz, lezárt edényben. Használjon fagyasztózacskót vagy befőttesüveget, hogy a paprika száraz maradjon. A szárított jalapeno megfelelő tárolás mellett akár egy évig is eltartható.

Ezeket a lépéseket követve a jalapeno paprika tökéletes állagot ér el. Ne felejtse el néhány óránként ellenőrizni a paprikát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem haladja meg a kívánt szárazságot.

Jalapeno paprika szárítása a sütőben

A folyamat hasonló, de a sütő típusától függően tovább tarthat.

Az élelmiszer-szárító egyik előnye a levegő keringtetési képessége. Ez sokkal gyorsabban kiszárítja, mint a szokásos sütőben lévő pangó levegő. 

Sütőben történő szárítás alapvető lépései:

 • Mossa meg és szárítsa meg a paprikát. Mint mindig, szeletelés előtt győződjön meg arról, hogy a paprikát megtisztította és szárította.
 • Paprikát felszeleteljük. Vágja le a szárát, és szeletelje fel a paprikát kívánt formára. Ne felejtse el, hogy a méret és a forma egyforma legyen az egyenletes száradás érdekében. Ebben a szakaszban távolítsa el a magokat, ha szükséges.
 • Tegye a paprikát egy sütőben használható szárítórácsra. Annak érdekében, hogy a paprika a lehető legtöbb száraz levegőhöz jusson, helyezze őket egy sütőlapra egy szárítórácsra. Ez felgyorsítja a szárítási folyamatot.
 • Melegítse elő a sütőt a legalacsonyabb hőmérsékletre. Állítsa a sütőt a legalacsonyabb hőmérsékletre.
 • 6-12 órán át sütjük, vagy amíg a paprika meg nem szárad. Körülbelül 4 óra múlva ellenőrizze a paprikát, ha van légkeveréses sütője. 

Ne feledje, hogy minél vastagabb a szelet, annál tovább tart a folyamat. Ez is sokkal tovább tart egy normál sütőben, mint egy légkeringetős sütőben.

Száritás a levegőn

Megpróbálhatja kiszárítani a jalapenot úgy, hogy felakasztja őket és hagyja a levegőn száradni. Ez a legősibb módszer a friss paprika szárítására. A fő hátrány az, hogy nagyon sokáig tart. Továbbá, ha a levegő páratartalma magas, akkor gondot okozhat a penész megjelenése. 

Mennyi ideig tartható el a szárított jalapenó?

A megfelelő tárolás mellett akár 1 évig vagy tovább is eláll. A megromlás elkerülése érdekében kövesse az alábbi irányelveket:

 • Tárolja őket lezárt edényekben, minimális levegővel
 • Használjon befőttesüvegeket
 • Napfénytől védve tárolandó

Ha követi ezeket a tippeket, több hónapon át biztonságosan fogyaszthatja, de mindig legyen óvatos, és fogyasztás előtt ellenőrizze, hogy a paprikán nincs-e penészedés jele. Ha nem biztos benne, mindig jobb, ha inkább kidobja.

Egyéb módszerek a tartósítására

Míg a száritás nagyszerű módja a jalapeno tárolásának, sok más módszer is létezik a frissen tartásra. Íme néhány további módszer:

 • Savanyítás – Ízletes és ropogós.
 • Fagyasztás – A paprika eredeti ízéből és erejéből a lehető legtöbbet megőrzi.
 • Csípős szósz készítése – Legyen kreatív más fűszerek felhasználásával a házi készítésű chili szószban.

Poppers Jalapeno recept: Vágja ketté a Jalapeno chili paprikákat. A magokat távolítsa el és töltse meg sajttal. Ezt követően ragasszuk vissza, eredeti formájára és panírozzuk ki (felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatással). Ha kész tegyük fagyasztóba, körülbelül 2 órára, majd ezt követően süssük ki olajban. Esetlegesen baconnel is átgöngyölhetjük!

Jalapeno Chili mag rendelés:

Ebay ár: 1,20-4,90 euró között, a fajtától és a vetőmag mennyiségtúl függően

https://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2334524.m570.l1313&_nkw=Jalapeno&mkcid=1&mkrid=707-53477-19255-0&siteid=77&campid=5338768063&customid=Jalapenovetomag&toolid=10001&mkevt=1

Köszönet a fotóért: wikimédia, piqsels, flickr

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg? Iratkozz fel értesítőnkre!

Videó