Kacsa szósz: Gyümölcsös kínai-amerikai fűszerezés

A kacsaszósz kétféle formában kapható: kínai-amerikai és francia. A kínai-amerikai változat a legismertebb a kettő közül, és még mindig számos kínai étteremben szolgálják fel az Egyesült Államok keleti partján.

A kacsaszósz nem Kínából származik. Az Egyesült Államokban találták fel, és eredetileg a rántott kacsa fűszereként használták. Néha pekingi kacsával is tálalták a Kínában hagyományos kísérőnek számító hoisin szósz helyett. Manapság a legvalószínűbb, hogy csomagokban tálalják más népszerű fűszerekkel, például szójaszósszal és csípős mustárral együtt.

Ellentétben azzal, amit a név elhitethet, a kacsaszósz nem tartalmaz kacsát. Egyes kutatók szerint az első változat valójában csak szilvaszósz volt, vagy amit az amerikaiak a 20. század elején és közepén szilvaszósznak neveztek.

Egyes helyeken a szilvaszószt még mindig kacsaszószként emlegetik. Bár a két szósznak hasonló ízprofilja van, nem ugyanaz. A kacsaszósz valószínűleg a korai kínai szakácsok próbálkozása volt, hogy szimulálják a szilvaszósz ízét nyugati alapanyagokkal, például kajszibarakkal és körtével. Ez nem egy igazi kínai fűszer, de a szilvaszószt széles körben használják a kínai konyhában.

Kacsaszósz íz profil

A kínai-amerikai változat édes és gyümölcsös ízű, amely olyan gyümölcsök keverékéből származik, amelyek között alma, szilva és sárgabarack is szerepel. Nagyon hasonlít az édes-savanyú szószhoz, de a gyümölcs íze nem azonosítható úgy, hogy egyetlen gyümölcsből származik. A klasszikus európai változat erős narancs ízű, mivel jellemzően keserű sevillai naranccsal készül.

A kacsaszósz egészségügyi előnyei

Valószínűleg a legtöbb ember számára nem kerülne fel a magasan tápláló élelmiszerek listájára, de tartalmaz néhány extra fontos tápanyagot, például:

  • Vitaminok: Jó forrása lehet az A-vitaminnak és számos B-vitaminnak. Egyes márkák azt állítják, hogy C-vitamint is tartalmaznak.
  • Ásványi anyagok: A szósz kis mennyiségben tartalmaz olyan fontos ásványi anyagokat, mint a vas, kalcium és kálium.

A tápanyagok, amelyeket a kacsaszósz hozzáad az étrendhez, segíthetnek az egészségügyi problémák kezelésében vagy megelőzésében, például:

  • Csontritkulás: A csontsűrűség csökkenésével jellemezhető állapot, a csontritkulás enyhíthető ásványi anyagokkal, amelyek kompenzálják a csonttömeg elvesztését. Ezen ásványok egy része ebben a szószban található.
  • Magas vérnyomás: Az itt található kálium segíthet csökkenteni a vérnyomást, ami javíthatja a magas vérnyomásban szenvedők egészségét.

Egészségügyi problémák

A kacsaszósz jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Gyakori felhasználások

Bizonyos kacsaételekben betöltött szerepe mellett a kacsaszószt gyakran használják rántott ételek, például sült wontonok, wonton csíkok és tavaszi tekercsek kísérőjeként. Azt is látni fogod, hogy tálaljuk ribikkel és csirkével.

Franciaországban a kacsaszósz utalhat a klasszikus ételekhez, például a duck à l’orange-hoz, amelyet kacsa à la bigarade-nek is neveznek. A kacsa és a szilva keveréke nem korlátozódik a kínai-amerikai ételekre, a franciák néha szilvamártással szolgálnak fel kacsakonfitot. A francia szilvaszósznak némileg más az összetevők listája, mint egy kínai étteremben, de ugyanaz a fő összetevője, és sok azonos ízjegyet tartalmaz.