Kapor: Nem csak savanyúságba

A kaprot néha „kapros gyomnak” hívják, és ugyanabban a családban található, mint a sárgarépa és a petrezselyem. Régóta népszerű gyógynövény Európában és az Egyesült Államokban. Eredete vélhetően a mediterrán régióban rejlik, bár a kapor elnevezés valójában egy ó-norvég szóból származik, amely megnyugtat . A kapor használata egészen az ókori Egyiptomig és az ókori Babilonig nyúlik vissza. A kapor népszerű volt a görög kultúrában is. A kapor illóolaját néhány görög borban használták, és orvosaik megégett kapormaggal kezelték a sebesült katonákat.

A 17. századi Angliában a kapor számos konyhakertben megtalálható volt, és nagy valószínűséggel angol telepesek hozták őket Amerikába.

Kapros íz profil

A kapor sokoldalú fűszernövény, számos felhasználási lehetőséggel, de íze sokak számára ismerős, elsősorban a kapros savanyúságban betöltött szerepe miatt. A kapor íze enyhén citromos, édes és kissé keserű, aromája pedig hasonló az ánizshoz, bár zeller jegyek is vannak benne. A magok hasonló ízűek, és fűszerként használják őket, bár a kapor növény leveleit általában ízesebbnek tartják. A friss kapor aromája is sokkal édesebb, mint szárított társa.

A kapor egészségügyi előnyei

Eltekintve attól a ténytől, hogy nagyon kevés kalóriát tartalmaz és nincs benne koleszterin, a kapornak számos egészségügyi előnye van, például:

  • Különféle illékony illóolajokat tartalmaz,  beleértve az eugenolt is, amely antiszeptikus és helyi érzéstelenítőként egyaránt használható.
  • Gazdag A-vitaminban, amely flavonoid antioxidáns. Ennek a vitaminnak a napi ajánlott bevitelének 257 százalékát mindössze 100 gramm kaporból szerezheti be. Antioxidáns előnyeivel együtt az A-vitamin fontos a látás és az egészséges nyálkahártyák számára.
  • A kapor gazdag C-vitaminban, amely egy másik antioxidáns. Ennek a vitaminnak a napi ajánlott bevitelének 140 százalékát 100 gramm kaporból szerezheti be. A C-vitamin fontos a működő immunrendszer számára.
  • A kapor számos ásványi anyag , például vas, cink és kálium kiváló forrása is . A vas fontos a kognitív funkciók és az emésztőrendszer egészsége szempontjából. A cink segít szabályozni az immunrendszert, míg a kálium szerepet játszik a folyadék egyensúlyának szabályozásában és a szív elektromos aktivitásának szabályozásában.

A kapor felhasználása

A kapornak mediterrán gyökerei lehetnek, de a világ számos országában termesztik és hasznosítják. A klasszikus skandináv ételek, például a gravlax összetevője, ahol sóval és cukorral együtt használják a nyers lazachoz. A Dillkott egy másik skandináv étel, amely kaprot is tartalmaz. A Dillkott tejszínes bárány- vagy borjúpörkölt, amelyet erősen ízesítenek apróra vágott kaporral.

Indiában a kaprot a burgonya ízesítésére használják aloo suva bhaji készítéséhez. Az amerikai konyhában a kaprot gyakran használják a burgonyasalátákban, és népszerű halízesítő. A kapornak nagy szerepe van a híres vietnami cha ca thang-ban is, ahol a kurkuma és a galangal mellett halak ízesítésére használják.

Hol lehet rendelni kaprot?

Ha kaprot szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját kaprot:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó