Kéz tisztítása chili után

Ha szereti a fűszeres ételeket, valószínűleg már szembesült ugyanazzal a problémával: chilipaprika vágása után ég a keze és az ujja. Ráadásul, ha a kapszaicinnel érintkező kézzel érintjük az arcunkat, csúnya látvány lehet. Ráadásul ha véletlenül a szemünkbe kerül arról nem is beszélve.

A legjobban elkerülni ezt az esetet úgy tudjuk ha kesztyűt viselünk. Ha ezt elfelejtette, vagy nincs kéznél, íme néhány tipp, hogyan mossa meg a chilis kezét.

Kéztisztitás chili szeletelés után

Ha a chilipaprikából olajos anyag tapadt a bőrre az kapszaicin nevű anyagot tartalmaz. Ez a kapszaicin felelős a chilitől érzett égő érzéséért. Most meg kell szabadulnunk a zsírban és alkoholban oldódó kapszaicintől. Többszöri kézmosással a megfelelő háztartási szerekkel kezei hamar tiszták lehetnek.

Növényi olaj

A sütéshez használt növényi olajokkal a chili csípősségé megszűnik. A kezet többször megdörzsöljük, majd mosószerrel vagy szappannal megmossuk. A kapszaicin nagy része a körömágyban gyűlik össze. Jó tesz, ha ezeket a részeket növényi olajjal csepegteti be.

Mosogatószer

Mosogatószerrel a leggyorsabb. Ennek két oka lehet. A hab magával viszi az csípősség nagy részét, mivel a mosószer zsírban oldódik, gyorsabban eltávolítja a növényi olajat a bőrről. A kapszaicin pedig feloldódik a zsírban.

Alkohol

Az alkohol is jó megoldás, legalábbis ha a kapszaicin feloldásáról van szó. Mint már említettük, a kapszaicin csak zsírban vagy alkoholban oldódik. A chili szeletelés után megmoshatja a kezét pálinkával is.

Szappan

A szappan önmagában nem elég. Hacsak nem akarja tíznél többször megmosni a kezét.

Joghurt és tej

Ha a chili nagyon csípös volt, mint pl. a Carolina Reaper, és ha véletlenül kesztyű nélkül érinti – a joghurt remek opció. A bőrön azonnal kellemesen hűsít. Gyorsan felszívja a csípősséget és gyorsan lemosható. Csupán gyengéd kezek maradtak hátra, amelyek remélhetőleg már nem égnek.

Megelőzés – Kesztyű

A csípös chilipaprikát eldobható kesztyű nélkül szeletelni nem túl jó ötlet. Minden érzékeny terület égni kezd. Főleg ha véletlenül megérinti különösen az orr, a fülek és a szemek környékét. A latex kesztyű előkészítése a chili con carne és chili szósz készítése során nem tekinthető túl szexisnek, de a használata kevésbé fájdalmas.

Köszönet a fotókért: pxfuel

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.