Kínai ötfűszer keverék: az elemek kiegyensúlyozása

A kínai ötfűszer keverék nevét az öt elemről kapta, nem azért, mert öt fűszert tartalmaz, amint azt sokan hiszik. A hagyományos kínai orvoslás szerint az öt elem a test különböző részeiben nyilvánul meg, és ha ezekben az elemekben egyensúlyhiány áll fenn, akkor betegség is kialakulhat. Évezredek óta különböző gyógynövényeket és fűszereket használtak ezeknek az elemeknek az egyensúlya érdekében, és így jött létre a kínai ötfűszer keverék.

Noha az ötfűszeres keverék sok receptje elérhető az interneten, egyetlen hagyományos recept nincs. Az összetevők és mennyiségek régiónként változhatnak, és a háztartástól függően gyakran eltérőek, mivel a keverék az egyedi ízléshez igazítható.

Kínai ötfűszer keverék ízprofil

Az ötfűszeres keverék leggyakoribb fűszere az édeskömény, a fahéj vagy a kaszia, a csillagánizs, a szecsuáni chili és a szegfűszeg. Más keverékek zellermagot, gyömbért vagy akár szerecsendiót tartalmazhatnak.

A kínai ötfűszer keverék olyan ízt nyújt, amelyet melegnek, majdnem fűszeresnek lehet nevezni a szecsuáni chili vagy a gyömbér bizsergető hatása miatt, és a szegfűszeg íze miatt hűsítő, majdnem édes hatást is nyújt. A fűszerkeverék így javíthatja az étel minőségét anélkül, hogy elárasztaná.

Ötfűszer keverék egészségügyi előnyei

Az egyes összetevők saját egészségügyi előnyökkel járnak.

  • Fahéj: A fahéj a fa belső kérgéből származik, amely Délkelet-Ázsiában nő. A fahéjról ismert, hogy antioxidáns és antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezik, és antiszeptikus és gyulladáscsökkentő szer is. Illóolajai közé tartozik az eugenol, egy illatos vegyület, amely hatékony antiszeptikus. A fahéjban található egyéb illóolajok közé tartozik a fahéjaldehid és a linalool. A cinnamaldehid antikoaguláns hatása megakadályozhatja a vérrögképződést, ami csökkentheti mind a stroke, mind a szívroham kockázatát.
  • Szecsuáni bors Ez a bors a citrusfélék családjába tartozó fáról származik, és kiváló illóolajok, ásványi anyagok és antioxidánsok forrásai. Íze olyan terpénekből származik, mint a limonén, a linalool és a cineol. Az emésztést fellendítik azáltal, hogy fokozzák a gyomor-bél juice és enzimek szekrécióját.
  • Csillagánizs: A csillagánizs egy örökzöld növény gyümölcse, amely Dél-Kínából származik. Hagyományos, fűszerként és egészségügyi előnyei miatt egyaránt felhasználva tartalmaz egy növényi alapú vegyületet, az úgynevezett sikiminsavat, amely a ginkgo-ban is megtalálható. Kvercetinnel kombinálva a sikhinsavról kiderült, hogy javítja az immunrendszer működését.
  • Édesköménymag: Az  édesköménymagot a petrezselyem család egyik növénye termeli, amelyet Európában és Ázsia egész területén termesztenek. Gazdag antioxidáns-forrás, mint például a kvercetin és az élelmi rostok is. Tartalmaz továbbá egészséget javító illóolajokat, például limonént és pinént.
  • Szegfűszeg: A szegfűszeg egy indonéz örökzöld fa rügye, amelyekről ismert, hogy antioxidáns, antiszeptikus és gyulladáscsökkentő előnyökkel járnak. Illóolajainak egyike a vanillin és az acetil-eugenol, de tartalmaz olyan flavonoidokat is, mint az eugenin és a kaempferol. Ismert, hogy magas szintű A-vitamint biztosít, és az emésztőenzimek szekréciójának fokozásával hozzájárulhat az emésztés javításához.

A kínai ötfűszer keverék felhasználása

Nyugaton az ötfűszer keverék a legszélesebb körben ismert különféle párolt és sült kínai ételekben, beleértve a Char Siu-t is. A kínai ötfűszer keverék port is gyakran használják pácokban, és olyan ételekben ragyog, amelyek zsíros húsokat tartalmaznak, mivel fokozza a gazdag ízeket. Édes ételekben is alkalmazható, mint például a sütőtök pite, ahol hatékonyan helyettesíti a hagyományos sütőtök pite fűszert.

Hol lehet rendelni kínai ötfűszer keveréket?

Ha kínai ötfűszer keveréket szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó