Kömény: az ősiek alapvető fűszere

A kömény egy évezredek óta használt fűszer, amelyet a világ számos országának kultúrájába szőttek. Az eredetileg Iránban és a mediterrán térségben termesztett fűszert először portugál és spanyol telepesek vitték be Amerikába.

A növényeket manapság általában Kínában, Üzbegisztánban, Törökországban, Iránban, Tádzsikisztánban, Szíriában, Marokkóban, Egyiptomban, Chilében, Mexikóban és Indiában termesztik. A kömény és a kapor mellett a kömény a petrezselyem család tagja. Ez a fűszer a Sumin cyminum gyógynövény szárított magjaként kezdi meg az életét, mielőtt az egész világ konyhájába kerülne.

Az ókori görögök számára a kömény alapanyag volt, amelyet az étkezőasztalnál tartottak, ugyanúgy, ahogy ma sót és fekete borsot tartunk kéznél. Marokkóban ez a hagyomány továbbra is fennáll.

Ez a bizonyos fűszer nagy jelentőséggel bír a kultúrák és társadalmak széles skálájában. Valójában még vallási jelentősége is van a birtokában lévő gyógyászati ​​tulajdonságok sokasága mellett. A köményt a Biblia Ó- és Újszövetségében egyaránt említették, valamint fűszerként és tartósítószerként használták az ókori egyiptomi civilizációk mumifikálásakor.

A szíriai régészeti lelőhelyekből feltárt köménymagokat Kr. E. Második évezredre nyúlik vissza, és az ókori egyiptomi régészeti lelőhelyek több részéről is előkerültek.

Míg ennek a fűszernek a története hihetetlenül hatalmas és nagy horderejű, India talán teljesebben magáévá tette ezt az ősi fűszert, mint bármely más nemzet a világon. Ma India mind a kömény fő termelője, mind fő fogyasztója, a világ termelésének mintegy 70% -át és a teljes fogyasztás 63% -át adja. Figyelembe véve a becslések szerint világszerte évente 300 000 tonna köményt, India minden bizonnyal hatalmas részesedéssel bír ebben a fűszerben!

Kömény ízprofil

Ez a fűszer illóolajokat tartalmaz, amelyek rendkívül aromássá teszik, és csupán az illatával ébreszti fel az érzékeidet.

A kömény egyedülálló összetettségű mind aromában, mind ízében, kevés fűszerrel összehasonlítható. Enyhén édes, mégis éles és csípős. A köménynek olyan ereje van, amely nem túl fűszeres, ehelyett földi és melegséget ad az ételekhez. Ezek a tulajdonságok csodálatos ízt és érzetet teremtenek minden ételnél, és bizonyos levesekbe és pörköltekbe, valamint fűszerezett mártásokba.

Ízprofiljához hasonlóan a köményt a savanyúságtól kezdve a péksüteményeken át, sőt egyes sajtokig használják.

Kömény előnyei

Számos gyógynövénynek és fűszernek ismert az egészségre gyakorolt ​​előnye, de a kömény minden osztályban külön áll. Az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen vitamin és nyomelem található benne.

A kömény nagy koncentrációban tartalmazza a következő vitaminokat:

 • Tiamin (B₁)
 • Riboflavin (B₂)
 • Niacin (B₃)
 • B₆-vitamin
 • E-vitamin

Az alábbi nyomelemek nagyon nagy mennyiségben találhatók ebben a fűszerben:

 • Kalcium
 • Vas
 • Magnézium
 • Mangán
 • Foszfor
 • Kálium
 • Cink

Ezen létfontosságú vitaminok és tápanyagok jelenléte miatt a kömény számos betegségben enyhíthet, többek között:

 • Légzési rendellenességek
 • Asztma
 • Hörghurut
 • Megfázás
 • Anémia
 • Szív-és érrendszeri betegségek
 • Szoptatás
 • Álmatlanság
 • Bőrbetegségek
 • Rák

Ezenkívül a kömény természetes antioxidánsként működik, megvédi a fertőzéseket és erősíti az immunrendszert. Önmagában vaskartalmának hatalmas előnyei vannak. Az olyan tünetek, mint a fáradtság, szorongás és kognitív rendellenességek, mind megszabadulhatnak a kömény fogyasztásával a szokásos étrend részeként.

A vas emellett növeli a véráramlást, javítja a koncentrációt. Az oxigénellátás emelésével megnövekedett kognitív teljesítmény és csökken a kognitív rendellenességek, köztük az Alzheimer-kór és a demencia. Bár elképesztő előnyei vannak az agynak, más szervek is részesülnek a fokozott oxigénellátásból. Az anyagcsere felgyorsul, növeli az általános egészségi állapotot, lassítja az öregedés jeleit belső szinten, sőt növeli az erőt.

A kömény még az egészségesebb és szebb bőr átjárója is. Az E-vitamin jelenléte megakadályozza a korai öregedést, egészséges és fiatalos ragyogást kölcsönöz a bőrnek. Azok, akik a köményt rendszeresen használják az élelmiszerekben, jelentõs csökkenést jelentenek a felforralásokban, kiütésekben, pattanásokban és a testben a méreganyagok feleslegének egyéb látható jeleiben.

Helyi alkalmazás esetén a kömény borogatások képesek kezelni a bőrproblémákat, enyhítve a zavaró rovarcsípéseket és a fájdalmas csípéseket. Úgy tűnik, kevés olyan egészségügyi probléma van, amelyeknél ez a csodálatos fűszer nem nyújt némi megkönnyebbülést!

A kömény gyakori felhasználása

Az Egyesült Államokban a kömény leggyakrabban az előre csomagolt taco ételízesítőkben található. Különleges és összetett íze különösen jól illik a mexikói, tex-mex és indiai konyhához.

A marokkóiak mindig köményport tartanak étkezőasztalukon, fűszerként használják a legtöbb étkezéshez.

Azok az emberek, akik szeretnék kiaknázni ennek a fűszernek az egészségügyi előnyeit, szinte mindenhez hozzáadják. Azok számára, akik nem szeretik a fűszer egyedi ízét, a porított kömény kapszula formájában megvásárolható és gyógyszerként bevehető.

Kulináris felhasználását tekintve a kömény nagyon sokféle ételben használható, és a világ legtöbb régiója hagyományos ételeket fejlesztett ki, amelyek kifejezetten ezt a fűszert használják. Ez a világszerte népszerű fűszer elengedhetetlen összetevője a dél-ázsiai, latin-amerikai, észak-afrikai és brazil konyhának.

A kömény megtalálható achiote keverékekben, garam masalabaharatadobo, sofrito és curry porokban.

A kömény egyedülálló ízprofiljával, erős aromájával és összetett ízvilágával olyan fűszer, amelyet kísérletezni kell annak érdekében, hogy valóban megértsük a legjobb módjait a konyhában. Amint egyre több olyan receptet próbál ki, amelyek tartalmazzák ezt az ősi fűszert, hamarosan rájön, hogy képes átalakítani szinte minden elkészített étel ízét.

Hol lehet rendelni köményt?

Ha köményt szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját paprikát:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó