Korianderlevél: Egy ősi és sokoldalú fűszer és gyógynövény

A korianderlevelet koriandernek is nevezik, és ez a koriandermag forrása. A korianderlevél a petrezselyem család tagja, és a két gyógynövény szoros hasonlóságot mutat. Valójában a hasonlóság olyan szoros, hogy meglehetősen könnyű összetéveszteni egyiket a másikkal, ha még nem használt egyik növényt sem. A koriander a latin-amerikai és indiai, valamint a szubkontinensen túli Ázsia más részeinek konyhájában található.

A többi gyógynövényhez és fűszeréhez hasonlóan a koriander kulináris története is hosszú. Valójában ez az egyik legrégebbi fűszer / gyógynövény. Koriandermagot találtak a 8000 éves múltra visszatekintő izraeli barlangokban, valamint Tut király sírjában. A gyógynövényt az 1600-as években hozták Amerikába, és azóta kiemelkedő szerepet tölt be az amerikai délnyugati, mexikói és egész Latin-amerikai ételekben.

Korianderlevél íz profil

A korianderlevél íze nagyon ellentmondásos. Egyesek számára ragyogó és friss íze van a citrusfélék hasonlóságával; mások számára szappanízű. A koriander fóbiája valójában egy jól tanulmányozott jelenség, amelynek kutatásai azt mutatják, hogy genetikai forrása lehet, ami azt jelenti, hogy az emberek genetikailag hajlamosak lehetnek a fűszernövény kedvelésére vagy nem tetszésére.

A koriander egészségügyi előnyei

A korianderlevél gyógynövényként Európa-szerte és Indiában ismert. Híres egészségügyi előnyei a következők:

  • A vércukorszint és a szabad gyökök termelésének szabályozása.
  • Leveleiben található illékony olajok antimikrobiális tulajdonságai.
  • A levelében található illékony olajokban fitotápanyagok. A fitonutriensek közé tartozik a limonén, a borneol és a kámfor.
  • Dodecenal, amely vegyület hatékonynak bizonyult a szalmonella megölésére. A dodecenal a növény magjaiban és leveleiben egyaránt megtalálható.
  • A-vitaminban gazdag. 1/4 csésze koriander biztosítja ennek a vitaminnak a napi ajánlott bevitelének 9 százalékát. Az A-vitamin segít fenntartani a veseműködést és a retina működését.
  • Gazdag K-vitaminban, amely segíti a vér koagulálódását, megakadályozva ezzel a túlzott vérzést.

A korianderlevél felhasználása

A mexikói konyha egyik fő íze, a korianderlevél elengedhetetlen a salsákhoz és a guacamole-hoz. Használhatja az ételek utolsó kiegészítéseként ízes köretként, vagy főzhető, mint a mexikói klasszikusokban, például az arroz con pollo.

Olyan mediterrán ételekben is használják, mint a pesto, ahol a koriander használatának hosszú hagyományai vannak, mint a bazsalikomnak.

A korianderlevél népszerű az indiai konyhában; a neve hindi nyelven dhania. Indiában a koriander használható a chana masala, az aloo gobi és a növényi samosa-kban. A fűszernövény a kínai Szecsuán régió különféle ételeiben is megtalálható. Gyakran használják levesekbe és köretként.

Hol lehet rendelni korianderlevelet?

Ha korianderlevelet szeretnél rendelni, nézz szét a Shopban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját zöldséget:

További vetőmagokat találsz a Shopban

Videó