Kreol fűszerkeverék: francia ízek New Orleans-i pörgéssel

A kreol fűszerezés arisztokratikusabb származású, mint a cajun fűszerezés, mivel olyan telepesektől származik, akik Louisianában születtek vagy önkéntesen emigráltak oda. Hozzávalóikat és módszereiket személyes szakácsaik fejlesztették tovább, és nagy hatással voltak rájuk az afroamerikai szakácsok generációi és az indiánok is. 

A kreol főzés a klasszikus európai főzési stílusok felhasználása körül forog a helyi alapanyagok elkészítéséhez. Az európai főzésnek ez a fejlődése egy új országban volt, amely végül a ma ismert kreol konyhává vált.

A kreol konyha paradicsomot és fokhagymát használ, ami nagyrészt az olasz bevándorlóknak, valamint az afrikai okra és az indián szasszafrának tulajdonítható. Míg a cajun fűszerezést általában rusztikusnak és fűszeresnek tartják, a kreol konyhát kifinomultabbnak és enyhébb ízűnek tartják. New Orleanshoz is kötődik, míg a cajun konyhát a vidékibb területekhez kötik.

Az a tény, hogy a kreol főzés közvetlenül a klasszikus európai főzési hagyományokból ered, jól látható az olyan ételek összetételében, mint a Remoulade, ami egy francia szósz. Louisiana összetevőihez igazítva paradicsom alapú szósz lett mustárral és tormával. Láthatja az olyan ételek európai gyökereit is, mint a Jambalaya, amely a paella louisianai változata.

Kreol fűszerkeverék ízprofil

A Cajun fűszerekhez hasonlóan a kreol fűszerezésnek is többféle keveréke létezik. A hozzávalókat a szakács ízlése szerint variálhatjuk. Valószínű, hogy egyes kreol fűszerkeverékek megegyeznek néhány cajun keverékkel. A kreol fűszerezés célja minden esetben a zamatos jegyek fokozása. A kreol fűszerezés gyakori összetevői közé tartozik a fokhagyma, az oregánó és a hagyma.

A kreol fűszerezés egészségügyi előnyei

A Cajun fűszerezéshez hasonlóan a kreol fűszerezés egészségügyi előnyei nem igazán lenyűgözőek, ha megnézzük a címkén található tápanyag-információkat. Ennek ellenére a legtöbb keverékben használt egyes összetevők jelentős tápértékkel rendelkeznek. Ennek eredményeként a kreol fűszerezés nem nélkülözi az egészségügyi előnyöket. A fűszerkeverék jótékony összetevői a következők:

  • Vitamin: A kreol fűszerpaprika jó forrása az A-vitaminnak. A babérlevél kis mennyiségben, míg a kakukkfű kis mennyiségű C-vitamint tartalmaz. A bazsalikom kis mennyiségű B-6-vitamint adhat hozzá.
  • Ásványi anyagok: A kreol fűszerezés kalciumot, vasat és magnéziumot biztosít. Ennek nagy része gyógynövényekből, például babérlevélből és oregánóból, valamint paprikájából származik.
  • Élelmi rost: A kreol fűszerezésben található gyógynövények és fűszerek többsége tartalmaz rostot.

A kreol fűszerezésben található tápanyagok rendszeres fogyasztásával különféle betegségeket kezelhet vagy megelőzhet. Ezek a betegségek a következők:

  • Cukorbetegség: A babérlevélről úgy tartják, hogy javítja az inzulinérzékenységet, ami azt jelenti, hogy segíthet a vércukorszint szabályozásában.
  • Ételmérgezés: A paprika antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a gyomor-bélrendszeri betegségeket okozó baktériumok megfékezésében.

A kreol fűszerkeverék általános felhasználási módjai

Meg kell jegyezni, hogy a cajun és a kreol főzési hagyományok gyakran ugyanazokat az ételeket tartalmazzák. Például a különböző kagylók hasonló főzési módjai mindkét főzési hagyományban megjelennek. 

Mindkét étkezési kultúrában közösek az olyan ételek, mint a rizs és a bab. A Jambalaya egy kreol étel, amelyet gyakran kreol fűszerezéssel ízesítenek.