Lehet enni díszpaprikát?

A díszpaprika valóban gyönyörű – az ónix-szerű Fekete Gyöngytől a színes bolíviai szivárványig. De vajon ezeknek a növényeknek a gyümölcse nem csak kirakatba való? Meg lehet-e enni a díszpaprikát, vagy csak látványosság? A jó hír: a díszpaprika biztonságosan fogyasztható. De van egy kis hátulütője.

Főzés díszpaprikával – készüljön fel a csípősségre

Ez így van, próbálja ki ezeket az egyedülállóan gyönyörű chiliket a következő receptjében, de vegye figyelembe, hogy gyakran meglepően fűszeres. Mennyire fűszeres? Mind a fent említett Black Pearl, mind a Bolivian Rainbow paprika 10 000 és 30 000 Scoville egység között mozog. A jalapeno referenciapontjához képest ez körülbelül négy-tizenkétszer erősebb. Még csípősebbek is lehetnek, mint a serrano chili, és a cayenne bors alsó szegmensét zárják. Néha olyanok, mint a NuMex Twilight – egy pazar látványosság –, amely 30 000 és 50 000 SHU között van, ami egyenlő a cayenne-nel.

Ez a legtöbb ember számára nagyon fűszeres illetve erős, és némi disszonanciát okoz azokban, akik először esznek díszpaprikát. Ezek a chilik olykor cukorkaszerűek, de gyakran meglepően vad harapásuk van. Végül is a megjelenés miatt termesztik őket, és nem sok figyelmet fordítanak a csípősség csökkentésére.

Kinézetre termesztik, nem ízre

A csípősségükön túl a díszpaprika sem jellemzően a legösszetettebb paprikaíz a társakhoz képest. Sokan hajlamosak a kaliforniai paprika-szerű füves illatra, de nem sok van benne. Ismét a megjelenésük miatt termesztik, nem pedig egyedi ízjegyeik fokozása érdekében. Tehát ha a chili paprika ízének összetettségét keresi, akkor általában nem a díszpaprika a jó választás a recepthez.

Itt ragyog a díszpaprika a konyhában. Még a legunalmasabb színpalettát is felfokozottabbá varázsolják. Ez közvetlenül befolyásolja, hogy miért termesztik őket elsősorban – hogy dísznek legyenek, valami olyasvalami, ami szépséget hoz és fokozza a hely szellemét. 

Könnyed használattal, meg tudják különböztetni az ételt. Különösen szeretik a színes chilit, például a bolíviai szivárványpaprikát nyersen belevágva zöldsalátában.

Hol lehet diszpaprikát venni?

Diszpaprikát általában a legtöbb helyi szupermarketekben vásárolhatunk. Bár a szebb és egyedi fajtákat csak szakboltokban vagy vetőmagkereskedőkön keresztül tudjuk beszerezni. Ha diszpaprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó