Mad Hatter Chili Paprika

A Mad Hatter chili paprika Bolíviából származik, és egyedülálló formája, amely egy kalapra emlékeztet, már önmagában is felkelti a figyelmet.

Küllem

Egy rendkívül egyedi kinézetű fajta. Kalap alakú termései 5-7 cm hosszúak, és a húsuk vastag, ami kiváló teszi őket töltött paprikák készítéséhez. A termések éretlenül fényes zöld színűek, majd érésük során élénk pirosra váltanak.

Íz és Aroma

A Mad Hatter chili paprika édes, almás-mézes ízélményt nyújt, amelyet egy enyhe citrusos háttér kísér. Aroma profilja gazdag, ami még inkább kiemeli a szokatlan formáját.

Erőssége a SHU skálán

Rendkívül enyhe, az SHU skálán mindössze 0-1,000 közötti értéket ér el, ami azt jelenti, hogy szinte nincs is csípőssége.

Felhasználása

Tökéletesen alkalmas töltött paprikák készítésére, salátákhoz, grillezett ételekhez, vagy akár frissen fogyasztva is kiváló.

Recept

Próbálja ki ezt a töltött chili paprika receptet! Keverjen össze 200g darált húst, 50g rizst, 1 apróra vágott hagymát, 2 gerezd fokhagymát, sót és borsot ízlés szerint. Töltsön meg vele 4-6 darab Mad Hatter chili paprikát, majd süssön 180 fokon 30 percig.

Termesztési információk

Ajánlott kora tavasszal elvetni, és körülbelül 70-80 napra van szükség a szüretig. Napfényben gazdag helyet igényel, és rendszeres öntözést követel.

Természetesen, ha szeretné kipróbálni a Mad Hatter chili paprika termesztését, kattintson ide, hogy megvásárolja a vetőmagokat.

Összehasonlítás más fajtákkal

A Mad Hatter chili paprika számos más chili paprikafajtától elkülönül formájával és ízprofiljával. Míg a legtöbb chili paprika hosszú és vékony, a Mad Hatter szokatlan és széles, kalapra emlékeztető formája valóban egyedivé teszi. Ízében és aromájában is különbözik a többi chili paprikától, hiszen almás-mézes íze és citrusos háttéraromája rendkívül gazdag és különleges.

Az erősség szempontjából is különleges, mivel az SHU skálán csak 0-500 közötti értéket ér el, szemben a többi chili paprikával, melyek gyakran sokkal erősebbek. Például a Jalapeno paprika 2,500-8,000 közötti SHU értéket mutat, míg a híres Habanero chili paprika akár 100,000-350,000 SHU értéket is elérhet.

Sok chili paprikafajtát elsősorban húsos ételekhez, levesekhez vagy szószokhoz használnak, a Mad Hatter paprika vastag húsa tökéletesen alkalmas töltött paprikák készítésére is.