Madárszem Chili Paprika

A Bird’s Eye Chili, magyarul a Madárszem Paprika egy kompakt thai típusú chili, amely nemcsak főzésre kiváló (főleg a Thai stílusú ételekhez használják). Jól nevelhető cserében, az ablakpárkányon vagy egy napsütötte teraszon is. Az egyik legkönnyebben termeszthető chili. A Madárszem nagyon erős chili fajta, természetesen nem vetekedhet a Habanero fajtákkal, de a Skovill skálán 170.000 egységet is mértek ennél a fajtánál!

Alacsony növésű, mintegy 35 cm magasságot ér el, de növényenként több mint 100 aranyos kis karcsú chilit képes hozni. A Madárszem chilik körülbelül 0,3 cm átmérőjűek és 5 cm hosszúak. A chili fényes zöldtől narancssárgáig, majd vörös színűre vált az érése során. Az elágazó szárakon, egyenesen növekednek a chili paprikák.

Milyen típusú chili?

Némileg zavaró, hogy a növényeket és magokat néha a Capsicum annuum vagy a Capsicum frutescens kategóriába sorolják. Azonban gyorsan láthatja, melyik fajról van szó.

Első pillantásra a Birds Eye chili növények első látásra egyikre és másik fajtára is hasonlítanak. Kis bokros növények, keskeny terméssel. 

  • Hőérzet: Erős, erős
  • SHU: 100.000 – 170.000 SHU
  • Csírázási időszak 8-14 nap
  • Ültetési távolság min. 50 cm

Capsicum annuum

A Capsicum annuum fajoknál a chili paprika a talaj felé lóg. Egyébként sem hosszukban, sem átmérőjükben nem különböznek a Frutescens fajokétól. Az erősségük is körülbelül 100 000 SHU, de akár 225 000 SHU is lehetséges. Nagyobb termőterületek például Thaiföldön, Indonéziában, Laoszban és Vietnamban találhatók.

Capsicum frutescens

A Capsicum frutescens fajhoz tartozó madárszem chili paprika részben az ég felé irányul. A Tabascohoz hasonlóan a chili minden irányban nő. Némelyikük egyenes, mint a kocka, és felfelé mutat. Ez egy olyan fajta, amely több mint 5 évig élhet. Egyes esetekben két méternél magasabbra is megnő. Nagyobb termőterületek az indiai Meghalaya és Assam államokban találhatók.

Bird’s Eye chili felhasználása

Birds Eyes gyakran szárítják. A piros-narancssárga chili átlátszó fényű, és fűszerdarába töltik. A tapasztalatlanok számára a frissen őrölt fűszerpor elsősorban csípős szósznak tűnik. Az ínyencek kedvelik az afrikai fűszer mély dimenzióját. Különösen grillezéshez.

Csípős ételekhez szívesen használják. Az ilyen típusú chili csípőssége valamivel Habanero alatt van. Egyes ételeknél a karibi Habanero egyébként finom gyümölcsös íze zavaró. Egy fűszeres Piri Piri sült csirke fantasztikus szombat esti vacsorára. A ropogós csirkebőr és a chili csípös kombinációja egyszerűen lélegzetelállító.

A thai konyhában frissen aprított „thai chilit” adnak a curryhez, a zöldségekhez és a salátához. Vietnamban még mindig népszerűek a fűszeres levesek. Ezeket gyakran madárszem chilivel fűszerezik.

A növényről

A növények csodálatos bokorrá nőnek. Nyár végén buja szüretre számíthat, amikor a bokor tele van paprikával. A Capsicum annuum növények általában kisebbek maradnak. Körülbelül 60-80 cm. A Capsicum frutescens fajhoz tartozó Bird Eyes Chili néhány növénye akár két méter magasra is megnő.

Afrikában ezt a chili fajtát általában Piri Piri-nek hívják. Délkelet-Ázsiában a Kochchi nevet használják. A 17. században ezeken a területeken portugál és spanyol tengerészek gondoskodtak a terjedésről. Mint minden chili, a Birds Eye növény Közép-Amerikából származik.

Termesztés

Magról való termesztésüket januárban vagy februárban kell elkezdeni. Május közepéig a chili jól fejlődhet a déli ablak ablakpárkányán. A további mesterséges fény elősegíti a növények gyorsabb és egészségesebb növekedését.

Üvegházban a Madárszem chili magok körülbelül 14 nap múlva csíráznak. A 25 °C-os csírázási hőmérséklet elegendő. Ha szükséges, szivacsgumival, habszivaccsal vagy papírral szigetelje le az üvegház alját.

A fűtött üvegház megbízhatóbb. Ha elfog a chili láz, biztosan vesz / csinál egyet. Ez megkönnyíti a nehezen termeszthető fajták termesztését. A madárszemek csírázása nem különösebben egyszerű bár nem is bonyolult. Termesztési szubsztrátumként használhat kókuszdió reszeléket is.

Gondozás

Négy dolog különösen fontos a chili gondozásában. Ez a meleg, a könnyű és laza talaj, a víz és a műtrágya lenne.

A vizesedés a chili halála. Ezt jó szerkezetű talajjal elkerülheti. A kókuszrostokkal kevert paradicsomföld például garantálja a jó gyökérnövekedést. Soha ne vigyük túlzásba az öntözést. A chili eredete a Karib-térségből származik. A Bird Eye Chili Afrika és Ázsia meleg vidékein nő. Törekedjen, hogy a növénynek egy kellemes páratartalmú, meleg és fényes helyet biztosítson. A sötét téli hónapokban termesztőlámpákkal segíthet a növénynek.

Szüretelés

Körülbelül 90 nappal a chili virágzása és megtermékenyítése után a chili zöldről pirosra változik. Sok chilitermesztő az első évben türelmetlenné válik, mivel azt gondolja, hogy a chili soha nem változtatja meg a színét. Nagyon kell a türelem. Időbe telik, amíg kifejlődnek. A piros paprikákat legalább öt napig lógni hagyjuk, hogy a fruktóz, a fűszeresség és az aroma teljesen kifejlődhessen.

Teleltetés

A Capsicum annuum és a frutescens is évelő növények. Az annuum azt jelenti, hogy évente, de ezt elfelejtheti. Több mint 200 évvel ezelőtt néhány következetlenség csúszott be a Capsicum nemzetség botanikai kifejezéseinek hozzárendelésekor. Mindkét fajt 2-3-szor vagy 5-8-szor hibernálhatja. Fontos! Már a 10 °C alatti éjszakai hőmérséklettől sem érzik jól magukat a növények.

Chili mag rendelése

Ha lehetősége van saját chilit termeszteni és biztositani tudja a kellő feltételeket, akkor nagyon megéri a saját chili termesztése.