Majoránna: Az Oregano elfeledett unokatestvére

A majoránna Afrika északi részén őshonos és az oregano rokona. Úgy gondolják, hogy ennek a fűszernövénynek a termesztése a mediterrán térségből, nevezetesen Ciprusról és Törökországból származik. A majoránna és az oregánó egyaránt az Origanum nemzetségbe tartozik, és Európa egyes részein, amit oregánónak nevezünk, „vad majorannának”, míg a majorannát „édes majorannának” nevezzük.

Az ókori Egyiptomban fertőtlenítésre és megőrzésre használták; a görögök és a rómaiak is használták a boldogság szimbolizálására. A görögök majoránnát használtak koszorúikban és füzérükben „a hegy örömének” nevezték.

friss majoranna

A majoránna íze

A majoránna ízét úgy lehet leírni, hogy meleg, és fenyő- és citrusjegyű zsályára emlékeztet. Az ízek összetettebb keverékét kínálja az oregánóhoz képest. Az unokatestvéréhez képest finomabb is. Hiányzik a fűszeres aláfestés, amelyet az oregánó képes nyújtani. Ennek eredményeként a legtöbb szakértő azt javasolja, hogy ezt a fűszernövényt főleg olyan könnyebb ételekben használják, mint például a csirkéhez vagy a halhoz. Széles körben használják halmártásokban, valamint paradicsomalapú mártásokban.

A majoránna egészségügyi előnyei

  • A majoránna tele van tápanyagokkal. A majoránna kiválóan kiegészíti az egészséges étrendet, és A- és C-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például kalciumot és vasat biztosíthat. Két evőkanál majoránna a napi ajánlott vasmennyiség majdnem 20 százalékát biztosíthatja.
  • Javítja az emésztést.  A táplálkozási előnyök mellett a majoránna emésztési előnyöket is nyújt. Két-négy csésze majoranna tea elősegítheti az emésztést azáltal, hogy növeli az emésztőenzimeket és megnyugtatja a gyomrot. Emellett megszünteti a puffadást, és antibakteriális szer megakadályozhatja a bélfertőzéseket. A majoranna teát a székrekedés és a hasmenés enyhítésére is használják.
  • Véd a betegségektől. A majoránna antibakteriális és vírusellenes tulajdonságai lehetővé teszik, hogy megvédjen egy sor olyan betegségtől, beleértve a staphiát, ételmérgezést és a náthát.
  • A majoránna növeli a szív- és érrendszeri egészséget.  A majoránna csökkenti a vérnyomást, ami csökkenti a kapcsolódó szívproblémák kockázatát. Csökkenti az érelmeszesedés kockázatát azáltal, hogy csökkenti az artériákban a koleszterin felhalmozódását.
  • Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Számos gyulladással járó betegséggel használható, beleértve az asztmát, a migrént és a testfájdalmakat. Helyileg is alkalmazható az ízületi fájdalom és az izomfájdalom enyhítésére.
  • A majorannának nyugtató hatása van. A majoránna képes enyhíteni az álmatlanságot, csökkenteni a stresszt és segíteni uralkodni érzelmein. Nagyobb adagok mellett antidepresszánsként is működhet.

A majoránna általános felhasználása

Ennek a fűszernövénynek a levelei és virágai egyaránt használhatók frissen vagy szárítva, és a szárított formát néha porrá őrlik. Használhatja marha-, borjú- és bárányhús, valamint baromfi és hal ízesítésére. A paradicsom alapú ételekkel együtt gombás szószok és ecet ízesítésére is használják. Az utolsó pillanatban hozzá kell adnia az ételekhez, mivel a hosszú főzés miatt az illóolajok elpárologhatnak, ami az íz és a táplálkozási előnyök elvesztését eredményezi.

Hol lehet rendelni majoránnát?

Ha friss vagy szárított majoránnát szeretnél rendelni, nézz szét a Shopban, ahol számos fűszer boltot és kereskedőt találsz:

További vetőmagokat találsz a Shopban

Videó