Melrose Paprika felhasználási útmutató: főzéshez és ízesítéshez

A Melrose paprika ívelt, elkeskenyedő testével csípősebb chilipaprikának tűnhet, de valójában nulla csípősségű édes paprikák. Nincs bennük kapszaicin, de ez nem jelenti azt, hogy nem finomak. Édességük – édesebb, mint a kaliforniai paprika. Vékony, bőrszerű héja lehetővé teszi a serpenyőben való sütést és a töltéshez is kiváló, így a Melrose meglepően sokoldalú paprika lesz a konyhában.

  • Scoville egység (SHU):  0 SHU
  • Származási hely:  Egyesült Államok (Chicago)
  • Capsicum fajok:  Annuum
  • Jalapeno referenciaskálán: 2500-8000 -szer enyhébb
  • Felhasználás:  kulináris
  • Méret:  Körülbelül 10-14 cm hosszú, kúpos
  • Íz:  édes

Mennyire csípős a Melrose paprika?

Egy csepp csípősség sincs bennük. A Really Melrose paprika a paprikaskálák alján található édes kaliforniai paprikához hasonlít. Technikailag a chili paprikával rokon (a  Capsicum annuum fajból), de nem hasonlítanak hozzájuk, mivel nem található benne kapszaicin. A jalapeno referenciaponthoz képest nyilvánvalóan nagy a különbség – 2500-8000-szer enyhébb.

De ne feledd – a Melrose paprikánál nem a csípősségről van szó, hanem az édességről. És ebben ott vannak az élen.

Hogy néznek ki ezek a paprikák?

Úgy néznek ki, mintha csípősebbnek kellene lenniük, mivel formájuk a paprikaskálán feljebb lévő chilihez hasonló. 10-14 cm hosszúra nőnek, és a szélesebb válltól egy pontig elvékonyodnak. Hajlamosak a csípősebb chilikhez hasonlóan görbülni. Nagyon hasonlítanak a  cubanelle-ra – a népszerű olasz sütőpaprikára, amely enyhén csipős.

Színben, mint szinte minden paprika, a Melrose is a kerti zöldtől a mélyvörösig érik. Vékony falakkal rendelkeznek – ismét olyan, mint a cubanelle –, de a héjuk hajlamos egy kicsit bőrszerűbbre váltani, ami segít megtartani formájukat töltelékpaprikaként.

Milyen ízűek? Olyan édesek?

Édesebbek, mint azt valószínűleg gondolnád, különösen, ahogy érnek. Ez teszi őket olyan népszerűvé, mint amilyenek – Chicago környékén és egyre inkább szerte a világon. Az édesség eltörpül a paprika édessége mellett.

Hogyan került a Melrose paprika Chicagóba?

Csakúgy, mint a Beaver Dam paprika vagy a Datil chili esetében, a bevándorlók hozták magukkal kedvenc paprikájukat egy új helyre. Ezúttal az olasz bevándorlók, akik Chicago környékén telepedtek le (akkor még az egyik legfontosabb mezőgazdasági terület volt), így a Melrose paprika ősének hírneve lett a régióban. Ez a paprika ezután új nevet kapott, amely az illinoisi Melrose Parkhoz kötődik – egy nagy olasz lakosságú negyedhez.

Hogyan használod ezeket a chilit?

Meglepően sokoldalúak! Köretnek vagy szendvicsnek való kisütésük népszerű lehetőség. De hosszúságuk és bőrszerű héjuk miatt vékony falaik ellenállnak a tölteléknek is. A csípős kolbásszal töltött Melrose paprika népszerű választás, és nagyon jó okkal, az édes és a fűszer keveréke nagyon finom. Pörkölve és szárítva is jól használható.

Hol lehet Melrose paprikát venni?

Hacsak nem látogatunk el Chicagoba, nem fogunk találni a helyi szupermarketekben. Nyáron Chicago környékén a Melrose paprikát könnyű beszerezni. Ha esetleg van barátod, ismerősőd Chicago környékén, tőle tudsz kérni. Ennek hiányában ha Melrose paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Sokak számára a Melrose paprika gazdag édessége élvezetesebb, mint a kaliforniai paprika. Egy dolog biztos – ízükben határozottan egyedibbek. Ha szereted az édes paprikát (és sokan szeretik), és szeretsz kísérletezni vele a konyhában, ennek a chilipaprikának a radarodon kell lennie. Rengeteg kulináris lehetőséget kínálnak.

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó

1 thought on “Melrose Paprika felhasználási útmutató: főzéshez és ízesítéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.