Melyek a legjobb fűszernövények az otthoni termesztéshez?

Van-e jobb, mint friss bazsalikomos pestót szórni egy teljes kiőrlésű tésztára? A fűszernövények kiemelik az ételek ízét és illatát. Aromás esszenciával örvendeztetik meg ízlelőbimbóit és csiklandozzák az orrot.

Akár rozmaringot ad hozzá a lábashoz, báránysülthez, akár friss mentát aprít koktélokhoz, a fűszernövények kiegészítik az ételeket és az italokat.

Gondoltál már arra, hogy otthon nevelj fűszernövényeket? Meglepően egyszerű, és nem is olyan nehéz, mint gondolnád. Fűvészkertet beltéren és szabadban is termeszthet, és nem sok hely kell ahhoz, hogy hatalmas termést kapjon.

Ez a bejegyzés bemutatja kedvenc házi fűszernövényeinket. Menjen ki a faiskolába, és szerezzen magot, vagy rendeljen néhány palántát, hogy gyorsan elkezdhesse a kertjét.

Hogyan neveljünk fűszernövényeket otthon?

A fűszernövények beltéri vagy kültéri kertben történő termesztése nagyszerű módja annak, hogy több színt és aromát vigyen az udvarába. A fűszernövényeket könnyű termeszteni, és nem kell szupersztár zöld hüvelykujj-kertésznek lenni ahhoz, hogy sikeres legyen a fűszernövénykertjében.

Amikor nyáron javában zajlik a kert, azt tapasztalhatja, hogy a kellemes aromás illatok az egész udvart vagy a konyhát árasztják, vonzó aromát hozva létre, amely megfiatalítja az elmét. A fűszernövények édes illata, mint a bazsalikom, a beporzókat is az udvarra vonzza.

Az egyik legjobb indok az otthoni fűszernövénytermesztésre az, hogy beltéren vagy szabadban is végezheti, és nem kell sok hely a virágzó fűszernövénykerthez. A fűszernövények könnyen megnövekednek a szokásos talajban, különösebb módosítás nélkül, és egész évben több termést adnak, különösen, ha zárt térben termesztenek.

Egy látványos fűszernövénykert kialakításához nem kell más, mint egy kis tartály, egy tisztességes talaj, egy kis víz és egy kis napfény. Fontos megjegyezni, hogy a fűszernövény ugyanolyan jól nőnek bent, mint a szabadban. Ültesse el fűszernövényeit egy ablakpárkányos dobozba a konyhában, és tartsa a fűszernövény növekedését egész télen.

Ha egész évben folytatja a betakarítást, a növények ellenállóvá válnak, és erős, robusztus növényekké bokrosodnak, amelyeket szétosztva barátainak vagy a kert más részein lévő növényeknek ajándékozhatnak.

Melyek a legjobb fűszernövények az otthoni termesztéshez?

Íme kedvenc fűszernövényeink, amelyeket beltéri és kültéri kertekben termeszthetünk. Válaszd ki a kedvenceidet és kezdd el az ültetést!

Rozmaring

Ha bárányszeletet süt a sütőben, szórjon néhány szál rozmaringot a húsra, hogy kiemelje a bárány ízét. A rozmaring magas ágakban nő, nagy, kifejlett növényekkel, amelyek akár két-három láb magasak is.

Rozmaring – pixabay

Szabályozhatja a rozmaringcserje méretét, ha elosztja a növekedési időszakban. A rozmaring könnyen növekszik vízzel, napfénnyel és talajjal, és nincs szükség különleges tápanyagokra. Lehetősége van arra is, hogy rozmaringját kivonattá alakítsa, hogy kihasználja a fűszernövény erőteljes kognitív és keringési előnyeit.

Petrezselyem

A petrezselyem bármire ráfér, a fokhagymás vajhoz adva a hal fűszerezéséig; minden éghajlaton könnyen termeszthető, beltéren és szabadban is. A petrezselyembokrok akár két láb magasak is lehetnek, ha felügyelet nélkül hagyják növekedni. A legtöbb növény azonban alacsony termetű, különösen a betakarítás után.

Petrezselyem – pixabay

A petrezselyem szívós, ellenálló természete miatt az egyik kedvenc fűszernövényünk. Hetente egyszer vagy kétszer levághatja növényét, és minden alkalommal egyre nagyobb és bokrosabb lesz. Egy növényből könnyen egy évnyi petrezselyem terem.

A petrezselyem szereti a vizet, de a gyökerek nem élvezik a vizes szolit. A fűszernövény nitrogénre is hajlamos, és ennek az elemnek a talajban való hiánya a levelek sárgulását jelzi. Adjon hozzá egy kis műtrágyát a növényhez, és látni fogja, hogy újra ragyogó zöldre vált.

Menta

Szeretünk egy csésze gőzölgő zöld teát frissen aprított mentával. Az orrlyukunkon átáramló mentol meleg érzete kitisztítja az orrmelléküregeket, serkenti az elmét, ellazítja az idegrendszert. Kérjük, ügyeljen arra, hogy a mentát egy közepes méretű cserépbe ültesse, mivel kis tartályokban könnyen megkötheti a nadrág gyökerét.

Menta – pixabay

A menta termesztése meglepően egyszerű. A petrezselyemhez hasonlóan a növény is olvassa a növekedést, és könnyű begyűjteni, az új levelek pár nap alatt kikelnek, és a tenyészidő csúcspontjában beérnek. A menta könnyen növekszik napfényben vagy árnyékban, és jó választás beltéri vagy kültéri kertekhez.

A mentalevélnek erős illata van, és csak egy vagy kettő kell belőlük a teába vagy a caipirinhába, hogy megtapasztald a növény mentolos ízét. A menta egy másik növény, amely kiváló választás kivonatok készítésére. A menta nyugtató íze és illata nyugtató hatású, és kiválóan alkalmas fürdővízhez vagy párásítóhoz.

Metélőhagyma

A metélőhagyma kiváló kiegészítője bármely fűszernövényes kertnek. A metélőhagyma enyhe hagymás ízű, és az Allium család részeként természetes antimikrobiális és gombaellenes szerként működik. A metélőhagyma remek ízű vajba keverve vagy kockára vágva, és különféle ételekhez adva, a haltól a hús- és sajtszószokig.

Metélőhagyma – pixabay

Hozz létre egy szegélyt a zöldségkert körül metélőhagyma segítségével. A metélőhagymában található természetes allium olyan illatot bocsát ki, amely elűzi a rovarokat a többi növényről. A metélőhagyma hosszú szárai akár fél láb hosszúak is lehetnek, és kiválóan alkalmas salátákba vágni közvetlenül a kertből.

A metélőhagyma könnyen nő beltéren és szabadban. Az USA összes USDA zónájában virágoznak, északtól a közép-nyugatig, és egészen Kaliforniáig. A növények azonban jobban teljesítenek hideg időjárási körülmények között, és megfelelő mennyiségű esőre van szükségük a virágzáshoz.

A metélőhagyma betakarításakor levághatja a zöld szárát, így a zöld harmada a talaj felett marad. A metélőhagyma tovább fog növekedni, így további betakarítási lehetőségeket kínál a vegetációs időszakban.

Bazsalikom

A bazsalikom nélkülözhetetlen fűszernövény a kertben. A bazsalikom mindenhez illik, a pizzától és a tésztától a friss salátákig és a sült húsokig vagy halételekig. Ez az egyik legillatosabb fűszernövény a kertben. Illatával a beporzókat és a madarakat az udvarra vonzza.

Bazsalikom – pixabay

A bazsalikom jól érzi magát a teljes napon. Tehát ha beltéri kertbe ülteti, gondoskodnia kell arról, hogy az ablakpárkány minden nap legalább hat-nyolc órányi napfényt kapjon. A bazsalikom aromás illatú és édes ízű, és számos különböző specifikációban kapható. Az édes bazsalikom a kedvencünk, és jó választás főzéshez vagy koktélokhoz.

Kakukkfű

Kakukkfüvet termeszthet cserépben, vagy közvetlenül a veteményeskertbe ültetheti. A kakukkfű egy másik édes illatú fűszernövény, és remek kiegészítője a főzéshez. A kakukkfű rugalmas, gyorsan növekszik. Ha hagyjuk a növényt a tenyészidőben beérni, akkor elágazik, hogy „szőnyeget” képezzen a padlón, és akár járni is lehet rajta anélkül, hogy károsítaná a növényt.

A kakukkfű egész évben több betakarítást tesz lehetővé, így egész évben számos lehetőséget kínál édes illatú leveleinek begyűjtésére. Ha át szeretné teleltetni a kakukkfű növényét, dobjon rá szalmát vagy zsákvászont, és minden benne van, ami a téli hónapok túléléséhez szükséges.

A kakukkfű védett helyet élvez a kertben, amely egész nap teljes napfényt kap. Két kedvenc kakukkfűfajunk a citrom és a gyapjú változata.

Levendula

A levendula technikailag nem „fűszernövény”. Ez egy cserje, de sok olyan tulajdonsággal rendelkezik, mint a gyógynövények. A levendula könnyen nő a szabadban, zömök cserjét képezve, amely a nyári szezonban tovább növekszik. Minden évben fel kell osztania az üzemet, hogy biztosítsa, hogy ne érje el az udvar bizonyos területeit.

Levendula – pixabay

A levendula kiválóan alkalmas potpourri keverékhez, vagy olajba préseléshez. A levendula nyugtató és ellazító hatású, ha fürdővízhez vagy párátlanítóhoz adjuk. Az illóolaj kivonat elérhető az interneten, vagy elkészítheti saját maga is a levendula növényével.

A levendula szereti a közvetlen napfényt, és sok vízre van szüksége, valamint jó vízelvezetésű talajra. A levendula inkább kültéri növény, mivel beltérben termesztve kissé elsöprő illatot kelthet otthonában.

Oregano

Az oregánó egy másik fantasztikus fűszernövény a kulináris ételekhez. A bazsalikomhoz hasonlóan frissen és szárítva is remek ízű, és otthon is könnyedén gyógyíthatja az oregánó leveleit, és hozzáadhatja szárított fűszernövénygyűjteményéhez. A növény beltéren és kültéren is jól érzi magát, rövid termetű bokorlá nő.

Oregánó – pixabay

Egyes termelők még az oregánót talajtakaróként is használják. A növény szereti a teljes napsütést, és jól vízelvezető talajra és megfelelő mennyiségű tápanyagra van szüksége a virágzáshoz. A növény nem szomjas, és megfelelően tűri a száraz körülményeket. A bazsalikomhoz hasonlóan minél többet aratsz le a bokorról, annál gyorsabban és vastagabbra nő.

Általános tippek az otthoni fűszernövénytermesztéshez

  • Inkább kis tartályokba ültesse a fűszernövényeket, mint közvetlenül a talajba.
  • Győződjön meg arról, hogy a tartályok megfelelő vízelvezetéssel rendelkeznek, hogy megakadályozzák a gyökérrothadást.
  • Ha konténerbe ültet, használjon kiváló minőségű virágcserepet.
  • Válasszon folyékony műtrágyát a trágya helyett.
  • Tárolja a magvakat papírzacskóban, otthona hűvös részén, amíg az ültetési szezon be nem kerekedik.