Metélőhagyma: Ősi fűszernövény, finom ízzel

A metélőhagyma a hagymacsaládba tartozik, és Európában és Ázsiában évezredek óta használják őket. A történészek nem értenek egyet a származási régióval kapcsolatban. A metélõhagyma Szibériából, Görögországból vagy Kínából származhat.

A gyógynövényt Európában csak a középkorban termesztették aktívan. A középkori Európában a rovarok elriasztására és dísznövényként használták.

A metélõhagyma ízprofilja

A metélőhagyma a hagymához, a póréhagymához és a fokhagymához kapcsolódik, és a kapcsolat nyilvánvaló az ízében. Finom hagymás ízük van, amelyet fokhagyma jegyei egészítenek ki. Mivel az ízük viszonylag enyhe, a szakértők azt javasolják, hogy a metélőhagymát a főzés végén adják hozzá. Ez megakadályozza, hogy az ízt a magas hő és a hosszú főzési idő elpusztítsa.

A metélõhagyma kiváló köretet is kínál, mivel könnyebb alternatívaként szolgál a zöldhagyma intenzívebb ízével szemben.

A metélőhagyma egészségügyi előnyei

  • Rostban gazdag: A  metélőhagyma több élelmi rostot tartalmaz, mint a hagyma és a hagymacsalád többi tagja. A napi ajánlott rostmennyiség 7 százalékát 100 gramm snidlingből szerezheti be.
  • Gazdag szerves kénvegyületekben: A szerves kénvegyületekről úgy gondolják, hogy a metélőhagymát és a hagymacsalád többi tagját hatékonyan kezelik a rák megelőzésében, bár a kutatók még nem határozták meg, hogy ezek a vegyületek pontosan hogyan működnek a rák megelőzésében. Azok a rákos megbetegedések, amelyeket a metélőhagyma család tagjai vélhetően gátolnak, a prosztata- és a nyelőcsőrák.
  • Kolinban gazdag: A metélõhagyma különösen jó kolinforrás. A kolin segít az alvásban, a memóriában és az izmok mozgatásában. Ezenkívül a kolin fontos a sejtmembránok szerkezetének felépítéséhez, és segíti az idegi impulzusok továbbítását.
  • K-vitaminban gazdag: A metélőhagyma meg van töltve ezzel a vitaminnal, amely hasznos a csontok demineralizációjának megakadályozásában. Annyit tartalmaznak belőle, hogy a napi ajánlott bevitel több mint 170 százalékát megszerezheti 100 g friss metélőhagymával. A K-vitamin segít az Alzheimer-kór kezelésében is, mivel képes korlátozni az idegsejtek károsodását.
  • Gazdag A-vitaminnal: A metélőhagyma lényegesen több A-vitamint tartalmaz, mint a hagymacsalád többi tagja.
  • Gazdag antioxidánsokban: A snidlingben található antioxidánsok közé tartozik a kvercetin és a K-vitamin. Ezek az antioxidánsok többek között azok az okok, amelyek miatt a metélőhagyma hatékonyan véd a rák ellen. Úgy gondolják, hogy a kvercetin segíthet csökkenteni az artériákban a lepedéket. Azoknál az embereknél, akiknek étrendje gazdag kvercetinben és más flavonoidokban, alacsonyabb a koleszterinszint, valamint alacsonyabb a vérnyomásszint.

A metélőhagyma gyakori felhasználása

A metélőhagyma népszerű a francia konyhában, ahol egyike a főzés során használt alapvető fűszernövényeknek.  A metélõhagyma a francia omlett és a sajtos szuflé népszerű összetevője. Svédországban a metélőhagymából gräddfil mártást készítenek a hering kísérőjeként. Oroszországban és Lengyelországban a metélőhagymát néha a tvorog nevû lágy sajt ízesítésére használják.

Az Egyesült Államokban a metélõhagyma jól párosul a tenger gyümölcseivel, és a homárfûzér népszerű körete. A kaporral együtt széles körben használják őket a hal készítésénél. A metélõhagyma szintén a krémsajt egyik legnépszerűbb ízesítő adalékanyaga.

Hol lehet rendelni metélőhagymát?

Ha metélőhagymát szeretnél rendelni, nézz szét a Shopban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját metélőhagymát:

További vetőmagokat találsz a Shopban

Videó