Mi az a Gochugaru? A fűszer mögött álló történet

A gochugaru a koreai konyha egyik alapfűszere teljes egészében szárított chili paprikából áll. Gochu jelentése chili paprika, a garu pedig por, tehát a fűszer neve szó szerint chili port jelent. 

A legjobb csípős paprika a gochugaruhoz azok, amelyeket taeyangcho-nak minősítettek, ami azt jelenti, hogy napon szárított. Míg a szárított paprika a hagyományos lehetőség, addig a gépen szárított paprika gyakoribb és olcsóbb. A napszárítást állítólag mind a fűszer színe, mind a csípősség szintje szempontjából fontos. A szárított mag nélküli paprikát a durvára zúzott pirospaprika pehely és a finom cayenne por között félúton őrlik . Mivel ezeknek a paprikáknak eltávolították a magjait, a kapott fűszer ragyogó és egyenletes vörös. 

Gyakran látni koreai chili pehelyeket vagy koreai chili port az angol gochugaru címkéken. Hasznos tudni, hogy kell kinéznie az igazi gochugarunak, mivel ezek közül a termékek közül sokan rosszul vannak felcímkézve angolul.

Például néha koreai pirospaprikának lehet címkézni. A koreai pirospaprika por a valódi gochugarutól eltérő termék. A pirospaprika por a chili paprika formája, amelyet gochujang, egy másik koreai fűszer készítésére használnak. 

Mint minden csípős paprika, a koreai gochugaru előállításához használt termékek nagy valószínűséggel Közép-Amerikából származnak. A népszerű történet az, hogy Európába a kolumbiai csere részeként hozták őket, és ezt követően Ázsiába jutottak.

Néhány (koreai) történész azonban azt állítja, hogy még az 1200-as években jelen voltak Koreában. Más források szerint a paprika még ennél is hamarabb érkezett – évmilliókkal korábban. A magokat állítólag ősi madarak vitték Ázsiába. Ez a nézet ellentmondásos, és sok szakértő szerint nincs olyan adat, amely szerint a koreaiak chili paprikát használtak volna a 16. század előtt. 

Gochugaru ízprofil

Gochugaru ízprofilja összetettebb, mint a zúzott pirospaprika pehely, amelyet a tipikus élelmiszerbolt fűszerfolyosóján találhat. Egyrészt ezek a pelyhek általában cayenne borssal készülnek. Cayenne arról híres, hogy csípősséget ad, de nem sok mást. A gochugaruban használt szárított paprika gyümölcsözőbb, és egy kis füstös ízt hoz. Röviden: nem csak csípősséget kínál 

Fűszeres a gochugaru?

A gochugaru ereje jelentősen változhat, körülbelül 1500 SHU és 10 000 Scoville egység között. Ha a lehető legerősebb gochugarut szeretné, keresse meg a maewoon gochugarut; A deolmaewoon gochugaru kevésbé fűszeres fajta.

Ne feledje, hogy néhány koreai recept bőségesen használja a gochugarut. Annak elkerülése érdekében, hogy a fogyasztáshoz túl erős ételt készítsen, győződjön meg róla, hogy azonosítja a fűszer enyhébb változatait. Ez azt jelenti, hogy a gochugaru nem okozhat nagy problémát, ha ismeri azokat a kelet- vagy nyugat-indiai ételeket, amelyek magas, sokkal erősebb paprikát használnak.

Általános felhasználás

Ha ismeri a koreai konyhát, már tudja, hogy a koreaiak szeretik a fűszeres ételeket. Gochugaru sokféle ételben jelenik meg. Ez a leghíresebb koreai fűszer, a kimchi hagyományos fűszeres eleme, és felelős az erjesztett káposzta vöröses árnyalatáért. Ez nem az egyetlen módja a használatának, más ételekben is látni fogja a gochugarut, például a csípős tészta levest, a jjampong nevet és a fűszeres marhahús levest, vagy a yukgaejang nevet. 

Hol lehet rendelni Gochugaru-t?

Ha Gochugaru-t szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját paprikát:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó