Miért esnek le a chili paprika levelei?

Ha sok chili paprika levél leesik, megsárgul vagy barnul ez nem jó jel. Sajnos az biztos, hogy nem áll jól a chili növény. Ha a problémát nem ismerik fel és nem kezelik időben, a chili hamarosan zsugorodni fog.

Chili paprika levél hullás okai

Sok okot és problémát könnyű kordában tartani. Maradjon nyugodt, és vizsgálja meg az okokat. Biztosan megmentheti a chilit. Először ellenőrizze ezeket a problémákat:

Pangó víz

Először is ellenőrizze, mennyire nedves a föld. A helytelen öntözés a fő oka annak, hogy a Capsicum növények belépnek a chili mennyországába. Dugja az ujját mélyen a talajba. Nem szokatlan, hogy a virágcserepek alsó részében nedvesség halmozódik fel. A vizesedés miatt a chili gyökerei gyorsan rothadnak. Ebben az esetben inkább új, vízáteresztő talajba ültessük a chilit. Először távolítsa el a régi talajt. Olvassa el a cikket a chili helyes öntözéséről.

Vízhiány

A túl kevés víznek hasonló tünetei vannak, mint a túl sok víznek. Ezért a mutatóujjával ellenőrizze, hogy a föld alsó rétege száraz-e. Elég csak kevés nedvességet érezni. A jó talajnedvesség leírásának legjobb módja a dohánynedvesség. Ez arra a dohányra vonatkozik, amelyből a cigaretta készül.

Ha megszárad, a levelek elszáradnak és lelógnak. Ha korán kezelik, elég gyorsan felépülnek. Arra is taníthatja növényeit, hogy kezeljék a vízhiányt. Időnként öntözzük csak akkor, amikor a lombjuk megereszkedett.

Klór és a mész

Általában mindkettőből túl sok van a csapvízben. A klór klorózist okoz, és a sárga leveleken keresztül látható. A mész növeli a pH-értéket, ami megnehezíti a növények tápanyagfelvételét. 

E problémák elkerülésének jó módja, ha a csapvizet ozmózissal vagy desztillált vízzel keverjük össze. Az esővíz kemény és klóros vízzel is megoldja a problémát.

A meleg és a nap hiánya

A chili nem szereti a hideget és a sötétet. A kőablakpárkányon történő termesztés során gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy ez egy hideghíd a termesztőedényben. Fiatal növények gyakori halálozási oka. A tartósan 16 °C alatti hőmérséklet nemcsak a növekedést károsítja, hanem betegségekre való hajlamot is okoz.

A fény hiánya sem tesz jót a chilipaprikának. A túl sötét környezet következménye, hogy a növény lehullatja a leveleit. Ezt megelőzheti, ha legalább 9 órányi közvetlen fényt biztosít világos helyen. A növények mesterséges megvilágítása segít a sötét évszakban.

A hiány jelei

Ha túl kevés a tápanyag, a chili növények betegesen nőnek. Ne feledje, hogy a chili paprika növények kevés tápanyagot tartalmaznak. Később át kell ültetni a chilit és elkezdeni a műtrágyázást. Egy külön cikkben ismertettük a különböző műtrágyákat. A tápanyagok hiánya számos egyéb problémához vezethet.

Túltápozás

A túl sok műtrágya általában túl nagy mennyiségű nitrogén bevitellel történik. A közvetlenül a trágyázás során fellépő problémák általában a száraz talajból származnak, amelyben a műtrágyázást végzik. A tápanyagok ilyenkor túl gyorsan sodródnak a gyökerekbe és károsítják azokat. Láthatóan lelógatja a leveleket, rövid időn belül leesik.

Fagy

A chili általában 8 °C alatti hőmérsékleten zsugorodik. Legkésőbb -0,8 °C-on minden Capsicum növény meghal. A hideg károsítja a chili növényeket, a fagy megöli őket. Kis kivételt képeznek a Rocoto, amelyek rövid ideig képes megbirkózni a hideg hőmérséklettel.

Kártevők

Gondosan vizsgálja meg növényét, hogy nincs-e rajta apró állat. Főleg a levél alsó részét érdemes nagyítóval megvizsgálni. Ha finom fonódó rostokat fedez fel, amikor víz permettel permetezi a növényt, akkor csúnya atkákról van szó. Ekkor azonnali kártevőirtás szükséges.

Gombás betegségek, baktériumok és vírusok

A káros mikroorganizmusokkal való fertőzöttség gyakran foltokról ismerhető fel. A sárga, barna vagy fekete foltok éles szegéllyel nagyobb problémát jeleznek.

Ha a növénybetegség túl erősen terjed, a levelek sorban hullanak le. Az egyetlen gyógymód általában a peszticidek: gombaölő szerek a gombák ellen, baktericidek baktériumok ellen és virucidek vírusok ellen.

Megelőzés

Mindenesetre jobb, ha megelőzésként védi a paprikát a növényi betegségektől.

  • Vegye figyelembe a vetésforgót
  • Kerülje az öntözést közvetlen sötétedés előtt.
  • Ne komposztálja a külső növényeket
  • Az elszáradt leveleket és a sérült növényi részeket gyorsan ártalmatlanítani kell.
  • Adjunk növényerősítő szereket

Köszönet a fotókért: pxfuel

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó