Mikor kell a paprika növényeket beporozni?

A chili, a habanero vagy a peperoni minden virága képes beporozni magát. Ahhoz, hogy a növény chili paprikát képezzen, a virágport nem kell átvinni más virágokból. Az önbeporzással ellentétben vannak kétlaki nadálytő növények is. Tehát vannak hím növények, amelyek a nőivarú növények virágai beporozzák az idegen növényeket. Jól ismert példa a kender növények (A kender növények a Cannabaceae botanikai családjába tartoznak).

A kertben és az erkélyen a méhek és a rovarok beporozzák a chilit. Vonzza őket a nektár. A szél a virágport más virágokra is átviszi, és így megtermékenyíti őket. Ha a chili kint nő a kertben vagy az erkélyen, akkor nem kell aggódnia a beporzás miatt. Mindez magától történik.

Ha beltéri chilit termeszt, segítse a növények szaporodását. Gyakorlatilag minden szobanövény, amelyből gyümölcsöt vagy magot szeretne nyerni, megbízhatóbban lesz mesterségesen beporozva. Ritka az anemophilia (szélbeporzás) vagy zoofília (állati beporzás) előfordulása zárt térben.

A szélcsendes üvegházakban hatékonyabb a nyitott chili virág beporzása. Ritka, hogy egy méh eltévedjen a zárt üvegházban és még ha meg is történik, aligha fogja beporozni az összes virágot. A szél és a jó levegőkeringés érdekében ventilátort is használhat. A nem beporzott virágból nem lesz chilipaprika.

Ha szélcsendes időben virágzik a kertben a chili és a méhek is távol maradnak, ez esetben a kertésznek kell beporozni a paprikát. Kár, ha sok virág megtermékenyítetlenül lehull. Ilyen helyzetben azonban érdemes a környezeti tényezőkre gondolni. Érdemes lehet vadméh- vagy rovarszállót létrehozni, amelynek lakói hozzájárulnak a jobb beporzási teljesítményhez.

A chili virága úgy termékenyül meg, hogy a virágport a gyümölcslevél hegébe juttatja. A virágport könnyen átvihető, a pollen és a heg is ragadós.

Beporzás hajkefével

Puha emberi hajkefével vagy vattacsomóval méhecskét játszva beporozhatja a virágokat. A legjobb, ha szisztematikusan haladunk fentről lefelé. Legyen gyengéd és óvatos. Minden virágot körkörös mozdulatokkal dörzsöljön be. Finoman görgesse meg az ecsetet az ujjai között.

Használja az ecsetet a teljes virágzási időszak alatt. Ha értékeli a tisztaságot, és kerüli a keresztbeporzást, használjon minden egyes chilifajtához egy külön ecsetet.

A chili növények beporzásának gyorsabb módja az egész növény felrázása. Körülbelül három másodpercig rángassa meg a paprika szárát. A rezgések hatására a pollen feloldódik, és átkerül ugyanarra a virágra vagy más virágokra. Ezt a változatot gyakran használják nagyobb üzemekben, ahol kevés a légmozgás. Ott is népszerűek az elektromos fogkefék, amelyek sokkal gyorsabbá és könnyebbé teszik a munkát. Különösen azért, mert a folyamatot minden nap meg kell ismételni a lehető legjobb szüret érdekében.

A 60% feletti páratartalom hozzájárul a beporzás sikerességéhez. A hőmérsékletnek 20 és 28 °C között kell lennie. Körülbelül 33 Celsius-fok után a virágok kissé leesnek.

Fajta tiszta termesztés

A fajtatisztaságot értékelő chilitermesztők fél kilométerre ültessenek chili növényeket. Alternatív megoldásként hálót tehetnek a chilire.

Az egyes virágok köré csomózott teazacskók szintén védenek a keresztbeporzás ellen. A Capsicum növények véletlen keresztezésének kockázata otthon a legalacsonyabb. Persze csak akkor, ha a fajtákat különböző helyiségekre osztjuk.

Köszönet a fotókért: Flickr

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó